母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問食咩野可以多D奶, 因快一個月了, 每次只有2-3安唔夠呀B飲

子爵府

陪月勳章

飯、水、魚湯、瞓多d

侯爵府

原帖由 hoho80 於 09-2-6 11:06 發表
請問食咩野可以多D奶, 因快一個月了, 每次只有2-3安唔夠呀B飲

我就

1. 日日魚湯(內有黑豆, 花生, 木瓜)
2. 隔日黑豆漿
3. 隔日Organic mother milk tea
4. 晚晚埋身 (其他時候泵)
5. 耐唔耐食豬手

keep 住 6-7 一次, 都曾經有 11安架

其實你差不多1個月唧, 你多d 比 bb 埋身食會慢慢上奶架喇!!

大宅

原帖由 jjwmkk 於 09-2-6 11:58 發表

我就

1. 日日魚湯(內有黑豆, 花生, 木瓜)
2. 隔日黑豆漿
3. 隔日Organic mother milk tea
4. 晚晚埋身 (其他時候泵)
5. 耐唔耐食豬手

keep 住 6-7 一次, 都曾經有 11安架

其實你差不多1個月唧, 你多d 比 bb ...

thx

禁止訪問

侯爵府

原帖由 chrisbaby 於 09-2-6 13:44 發表
我已經日日飲魚湯, 花生雞腳湯, 木瓜魚湯, .... 由早飲到晚 ( 好昂貴!!!) , 由早pump到晚,, bb 由早埋身餵到晚 ..... 都係咁... 真係好唔開心. 按摩都做埋 , ........

可能真係要試o下d 西方方法 食supplement!! ...

你生左幾耐呀??

禁止訪問

禁止訪問

大宅

食多d飯真係好有用

男爵府

首先你要放鬆心情,食多D野(係咪增奶食物都冇所謂,只要唔係回奶個d),飲多D水,
你埋身餵同泵既量係唔同架, 我都係全埋身, 從來都唔知bb食左幾多安, 我只係計時間, 頭2個月我都俾bb食足30mins, bb訓左就搞醒bb, 要bb不停啜, 我都試過泵見到得1,2安都好驚, 後來見有Dmami話初時bb係啜得多過我得泵, 就冇再泵只顧埋身餵
你bb埋身食幾耐?可以隔幾耐再食下一餐?

子爵府

陪月勳章

chrisbaby
初初第一個月係咁GA, 之後會好D

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 chrisbaby 於 09-2-14 15:42 發表
食左3 days已經有料到, 個胸終於有谷奶feel!!!!

咁你pump出黎有冇多到?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 chrisbaby 於 09-2-7 13:18 發表
bb 差唔多 4weeks! 次次得1 oz.

我已經日日飲魚湯, 花生雞腳湯, 木瓜魚湯, 鮮魷加乾魷雞腳湯 .... 由早飲到晚 ( 好昂貴!!!) , 由早pump到晚,, ..... 都係咁... 真係好唔開心. 按摩都做埋 , ........

可能真係要 ...

my baby is 4 days old and i'm trying to breastfeed her, i'm doing all i can now to max up my milk supply too but my B is so hungry all the time and my milk production is still very low i cudnt reach her demand - she's already wanting to drink 2+ oz of milk every 3 hrs... i have no method now but to supply her formula milk but i'm really worried that if i keep giving her that she won't wanna suck my nipples... making my supply even lower... i'm trying to feed her every 3 hrs, 30mins on each side of my breast to stimulate my milk production... i know i shudnt give her that much formula supply but each time when i'm done feeding her she looks so unsatisfied... that poor look on her face makes my heart ache n i just cudnt help but to feed her with fomular in the end.......

wat should i do???

別墅

食多d飯, 好有用, 我一餐食兩碗半飯, 早餐食麵包(多d), 我仲食宵夜,

ps: I have twins (5 months). Both breastfeed. My weight is only 100 lbs

大宅

黑豆茶also very good! 同煲湯比真係又平又方便呀!

伯爵府

原帖由 tomato_mama 於 09-2-17 12:55 發表
黑豆茶also very good! 同煲湯比真係又平又方便呀!
我都喂緊人奶,請問邊度有得買呀?

侯爵府

原帖由 天使之心02 於 09-2-17 13:16 發表
我都喂緊人奶,請問邊度有得買呀?

無印良品有支裝買, 不過我初初飲就work會谷. 依家飲反而無咩感覺

伯爵府

原帖由 jjwmkk 於 09-2-17 14:57 發表

無印良品有支裝買, 不過我初初飲就work會谷. 依家飲反而無咩感覺
我以為百佳,惠康有得買tim

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊