論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

係Agent搵完約工人真係搵到心灰意冷.
唔知有無好心人可介紹完約工人比我呢?

大宅

原帖由 shadowray 於 09-2-6 11:15 發表

我都搵緊,琴日聽 Agent講,而家in hand 的好多都係炒出黎或斷約的.佢提議都係要海外請的先好d

大宅

Agent always say something like this as they want you to get new one from overseas. Watch out. Try more sources. Good luck!

大宅

而家d工人揀工,仲勁過乜..
真係...好工人難求~

比起想搵份好工仲難...

大宅

睇我工人就知!! 我個2年完約菲姐, 早2星期同我講已簽約, 僱主係中半山, 仲要偷走出灣仔入文件, 點知昨晚同我講新僱主係西灣河....原來中半山那個係印度人, 上星期去過佢屋企, 話覺得好污糟好亂又臭喎, 唔想做印度人家庭, 心諗你interview時唔通睇唔出佢係印度人?? 我多口問一句, 中半山唔係應該有d錢咩, 佢話係好舊既唐樓, 佢唔鍾意喎!!(肯定係騎牛搵馬啦 )
我真係十萬個為什麼, 點解2個新僱主都無打比我問???

男爵府

畀面勳章

你幾時想要??

大宅

我都搵咗 25日, 聯絡 agencies 過廿間, 親戚朋友同事客仔個個都出心出力幫我搵, 見過幾十個工人, 又自己上網搵兼打電話或sms畀過逾五十個工人, 屢敗屢戰終於畀我簽咗個唔完約不過 current employer (doctor) 話佢幾好, 只係依家佢哋個細b已經16個月, 所以佢哋唔使兩個工人, keep 個舊嘅 (over 6 years), 唔要個新囉 (16 months), 我屋企依家做緊因 family issue 要走嘅工人之前都係唔完約架 (5 months in HKG but 5 years in Taiwan), 不過佢真係好好, no long face and always willing to help, 勁錫細b, 大囡又好跟佢 (姐姐跟咗我7個月咋)

原帖由 shadowray 於 09-2-6 11:15 發表

大宅

有個 hints 畀你, 完約姐姐搵工唔會出咗來先搵, 佢哋一定係之前搵定, 所以 timing 好緊要, 佢哋如果無人介紹工, 就會 Sunday 去 agency 到坐搵 new employer.....

複式洋房

之前賓姐走後,我都找了成個幾月完药工人,再申請手續,自己都涯了成3個幾月呀;之後,99又請工人,試過一日IN 成8個工人,冇個掂,有d又串,有d又TOM BOY,好多個WEEKS後,老公都話累,唯有請左個9年周一僱主的,真係好難温呀。

大宅

我都找左成個幾月先搵到, 好多一知有ip cam就唔做, 唉~~見工人見到怕
神愛世人,甚至將祂的獨生子賜給他們,叫一切信祂的,不至滅亡,反得永生。(約3:16)

民房

cherry...請問你找過咁多Agent..邊間比較好...d工人又有水準....因為我非常急請...本來是我媽媽take care女女...但上星期突然發現有病...我同老公又要返工...唔知點好...所以希望大家幫下我 我地從來都未請過姐姐....現在只好找朋友家人幫手照顧bb...而且要盡快找到工人...請大家提供好工人比我....萬分感謝[email protected]

男爵府

我之前都用左1個月在網上搵工人, 搵工人真係無得急, timing好緊要, 暫時好彩比我搵到個6年經驗+唔介意屋企有cam+煮餸好好食既菲傭

希望新工人可以做到完約啦, 因為好工人難求呀.

大宅

我新工人都係網上搵, 只到我家5日, 暫時幾好.
但前工人經agent介紹8年2個僱主, 第1日買餸就勁打斧頭, 又懶又無愛心....
請工人, 不論本地或海外, 都係嗰句, 講彩數!!

原帖由 mymelody2003 於 09-2-11 17:14 發表
我之前都用左1個月在網上搵工人, 搵工人真係無得急, timing好緊要, 暫時好彩比我搵到個6年經驗+唔介意屋企有cam+煮餸好好食既菲傭

希望新工人可以做到完約啦, 因為好工人難求呀. ...

伯爵府

原帖由 des1971 於 09-2-11 17:25 發表
我新工人都係網上搵, 只到我家5日, 暫時幾好.
但前工人經agent介紹8年2個僱主, 第1日買餸就勁打斧頭, 又懶又無愛心....
請工人, 不論本地或海外, 都係嗰句, 講彩數!!

...

你地點樣係網上搵 ?邊個網 ?自己搵安全嗎 ?
我覺得本地完約工人好難搵,我之前搵左好耐,有朋友話即使搵到合心水的都無用,因為佢地出得黎搵工的,個個都是騎牛搵馬的,簽左都會臨時縮沙的,所以我最後都要左個海外的,好彩我件仲要做埋呢個禮拜先走,好似今日我同個女都病左,無工人就無咁方便,所以唯有買佢地怕 !

子爵府

原帖由 歌莉亞 於 09-2-11 18:15 發表

我覺得本地完約工人好難搵,我之前搵左好耐,有朋友話即使搵到合心水的都無用,因為佢地出得黎搵工的,個個都是騎牛搵馬的,簽左都會臨時縮沙的,所以我最後都要左個海外的,好彩我件仲 ...

我都想知边個網, 可以 pm 比我嗎? 佢哋会唔会好易 no show ga?

大宅

個人意見覺得不論網上或agent, 總之係完約工人就麻煩, 比較下, 網上自己搵貨源會多d, agent貨少好多, 我搵咗成個月, 上網&3間agent, 上網約咗十數個工人, 大約1/3 no show, 3間agent只成功約見4個.
騎牛搵馬就梗架啦, 我原本前後睇中2個, 1個話要考慮, 1星期後話有更好僱主唔簽我, 1個原本話ok但隔2日突然話舊僱主加佢人工所以留底, 但2星期後2個都call我話想簽我, 你話唔係揀工係乜呢!
我係asiaxpat搵架!!

原帖由 歌莉亞 於 09-2-11 18:15 發表

我覺得本地完約工人好難搵,我之前搵左好耐,有朋友話即使搵到合心水的都無用,因為佢地出得黎搵工的,個個都是騎牛搵馬的,簽左都會臨時縮沙的,所以我最後都要左個海外的,好彩我件仲 ...

大宅

Pls send me the website for looking maid. Thanks.

原帖由 bbqueen 於 09-2-11 19:37 發表

我都想知边個網, 可以 pm 比我嗎? 佢哋会唔会好易 no show ga?

大宅

http://hongkong.asiaxpat.com/helpers/search.asp

原帖由 jtbaby 於 09-2-12 00:40 發表
Hi, would u pls pm me the website?
thx

大宅

Do I have to paid money to register as member ?

原帖由 des1971 於 09-2-12 08:26 發表
http://hongkong.asiaxpat.com/helpers/search.asp

大宅

我原本都想請完約工人,我份工都算辛苦,又要跟另外一個工人挾,又有老人家,個個工人見工都話無問題,到試工就唔想做,她們好似唔休無得做,尤其是前僱主肯續約果D,通常都比較揀工,因為肯同僱主續約都係份工比較悠閒,無人管果隻.超揀工.

終於揾左2個月,唔等得,都係請返overseas,起碼她肯做到完約機會大D.

原帖由 des1971 於 09-2-11 22:06 發表
個人意見覺得不論網上或agent, 總之係完約工人就麻煩, 比較下, 網上自己搵貨源會多d, agent貨少好多, 我搵咗成個月, 上網&3間agent, 上網約咗十數個工人, 大約1/3 no show, 3間agent只成功約見4個.
騎牛搵馬就梗架啦 ...
Twins 媽咪

首頁

尾頁

跳至