自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

生完兩個每日食薯片零食,肥到120磅,腰30吋,一定要減肥!!減腰腩!!
我想三個月減15磅,腰減減!!!
我自訂減肥餐單
早餐一隻蛋白,一個一麥包,脱脂奶一杯
午餐一碗菜, 一個一麥包,一個橙
晚餐 兩碗菜,少少蒸魚肉, 一碗冬瓜魚湯,兩片肉,
介零食,介糖,介咖啡
上星期做了三日每次30分鐘帶氧
我食了一個星期都冇減磅
請教JM 我自訂減肥餐單要改什麼?
今星期period,未做運動,
我只可在家做運動,
thanks

男爵府

回覆樓主:

比D意見

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔好食包,所有精制糖都不吃,吃粗糧試下

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

根本都唔夠熱量,新陣代謝都減慢晒。
你咁係等於節食。
如果你咁既量,一日要食5~6餐。

palmchristy    發表於 17-8-22 19:07

男爵府

seaman1982 發表於 17-8-22 18:09
你咁係等於節食。

oic, 但我已經好飽

男爵府

seaman1982 發表於 17-8-22 18:09
你咁係等於節食。

早午餐再食多D?

男爵府

jojobbmum 發表於 17-8-22 15:59
生完兩個每日食薯片零食,肥到120磅,腰30吋,一定要減肥!!減腰腩!!
我自訂減 ...

唔知你高度年齡同活躍程度, 假設你30左右, 160cm, 平均每天6000步的話, 估算TDEE約為1900-1950卡路里左右, 攝取下限大約為1700-1750卡路里左右. 低於下限的, 則為降低新陳代謝的仙女餐, 對身體有損.

所以, 你需要計一計的是:

(1) 你以上的餐單的總卡路里有沒有到達1700-1750卡路里;
(2) 你的3餐營養是否均衡, 即是每餐均有足夠的蛋白質、碳水化合物、脂肪和微量原素如各種維他命礦物質等.

初步估計, 三餐總卡路里約為905, 是仙女餐. 而且非常缺乏蛋白質和脂肪:

早餐一隻蛋白(~20),一個麥包(100g~150),脱脂奶一杯(~90) = 260大卡
午餐一碗菜(烚菜~25), 一個麥包(100g~150),一個橙(~80) = 255大卡
晚餐 兩碗菜(烚菜~50),少少蒸魚肉(80g~120), 一碗冬瓜魚湯(~100),兩片肉(瘦肉或雞胸肉80g~120) = 390大卡

以攝取下限1750計算, 你還欠約850卡. 即使以同體重的植物人需要消耗約1250大卡計算, 你比植物人所吃的還少約350卡, 短期這樣吃身體已經開動飢荒模式去節能, 會降低身體代謝並減去肌肉卻留下脂肪, 長期這樣吃會有損身體健康.

另外, 麥包是精緻澱粉, 容易消化, 吃了不久血糖升完就降, 令你覺得肚餓.

這個餐單的改善空間非常大. 要設法把每餐增至500-600卡左右, 以非精緻澱粉取代精緻澱粉, 加入好油脂如堅果, 吃全蛋而不是蛋白, 喝全脂奶, 在早午餐加點肉類以增加蛋白質油脂和飽足感.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我又想請教下,我全日大約如下, 唔知有無問題呢?
早餐~茶記肉丁米+半件腿蛋治+奶茶走糖
午餐~代餐奶昔+走油焯菜一碟/牛油果蘋果沙律
下午茶~餅乾3塊
晚餐~先食焯菜一碟 + 3~4塊雞肉去皮 + 水蜜桃一個

男爵府

palmchristy 發表於 17-8-22 19:02
唔知你高度年齡同活躍程度, 假設你30左右, 160cm, 平均每天6000步的話, 估算TDEE約為1900-1950卡路里左右, ...

多謝你,好詳細分柝,我check. 過我每天要1200卡

男爵府

palmchristy 發表於 17-8-22 19:02
唔知你高度年齡同活躍程度, 假設你30左右, 160cm, 平均每天6000步的話, 估算TDEE約為1900-1950卡路里左右, ...

我還以為麥包是粗糧,要食全蛋,飲全脂奶

男爵府

jojobbmum 發表於 17-8-22 19:21
多謝你,好詳細分柝,我check. 過我每天要1200卡

不用客氣。你那個1200, 應該是BMR (Basal Metabolic Rate), 即是所謂植物人所需熱量。不可能是身體所需的TDEE. 如你只吃BMR, 後果便是減代謝減肌肉增脂肪和吃少仍瘦不了。

建議你GOOGLE一下何謂 仙女餐、新陳代謝、越減越肥 這些keyword。

子爵府

回覆樓主:

不是潑你冷水,我以前自訂呢類餐單,食幾日就放棄,又唔飽,又悶,又唔見效。

後來 join 營養師減肥,先明白自己以前食錯晒,跟佢教,日日食到飽,有變化,有人跟進。而家停咗一年多了,仲 keep 到。

個人覺得有啲錢唔慳得。

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我都減緊呀~
我早餐食一杯代餐,一點食lunch正常午餐,夜晚會飲一杯代餐食一碗飯(平時食兩碗),一定要忍甜食,隔日會落街半行半跑做運動兩小時,兩個星期減左兩磅,係慢,但要慢慢上

男爵府

jojobbmum 發表於 17-8-22 15:59
我自訂減 ...

我分享我既餐單俾你,用呢個餐單我已經減左13磅了,希望幫到你,不過一個月先減到2至3磅,但係健康既減法。

早:先飲一杯水,蘋果仔一個,之後火腿蛋麥包三文治,咖啡/奶茶半杯

午:半斤菜(咩菜咩瓜都可以),白飯大半碗,肉5至6塊

晚:餐前半小時食蘋果仔,菜半斤,瓜適量,肉小量,飯小量

一定要先食瓜果菜類,之後肉類,飯最後食
我習慣晚上8點後唔食野,水少量,有3至4晚,晚餐後散步

運動一星期兩次,早餐半小時後做

palmchristy    發表於 17-8-23 00:27

大宅

回覆樓主:

粗糧泛指D咩? 係咪蕃薯,粟米呢D? 我早餐鍾意食片裝麥包,黑麥包呢類得唔得?

男爵府

wing_19870612 發表於 17-8-22 22:12
我分享我既餐單俾你,用呢個餐單我已經減左13磅了,希望幫到你,不過一個月先減到2至3磅,但係健康既減法 ...

thanks. 好有用! 你減了6個月?

男爵府

jojobbmum 發表於 17-8-22 22:31
thanks. 好有用! 你減了6個月?

5個月啦,有時減到咁上下個磅數會停留,唔洗怕,keep住咁食,之後會再落磅,Jm加油!

男爵府

wing_19870612 發表於 17-8-22 22:38
5個月啦,有時減到咁上下個磅數會停留,唔洗怕,keep住咁食,之後會再落磅,Jm加油!
...

請問你減肥前,正餐食量大唔大?

男爵府

wing_19870612 發表於 17-8-22 22:38
...

多謝鼓勵,大家加油

珍珠宮

回覆樓主:

我唔識計,但因為想要減肥,最近睇左d書講減醣減肥,係要食肉,菜,粗糧的,要有足夠蛋白質才可消脂

首頁

尾頁

跳至