婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我99好似覺得個雪櫃係萬能咁,乜都放入去。

1. 麵粉放冰格佢話唔放會"行", 其他粉類開咗包裝又係放雪櫃。
我住嘅地方好乾燥,唔係香港咁潮濕。 而且麵粉放冰格會吸晒啲味,仲有濕氣。 乜咁樣仲用得架咩?

2. 原本超市都無放雪櫃嘅嘢,全新未開封嘅都會放入去。
真空包裝嘅豆類,未開嘅果醬,未開嘅大盒紙包飲品(佢唔係想凍飲架喎)等等,無啦啦幫我放晒入雪櫃。如果乜都要放雪櫃,咁超市果啲貨壞晒啦!

3. 隔夜餸已經响雪櫃攞出嚟翻熱一次,食唔晒又再放返落雪櫃第日再翻熱再食(有機會翻熱三幾次仲食緊)。 其實有冇問題我唔知,不過我絕對唔會食佢果啲翻幾次熱嘅餸。

4. 完全無概念生肉同熟肉要分開放。可以一格雪櫃兩樣都有, 又可以一碟疊一疊。 同佢講過盡量熟食放最上果格,生肉放最下架,但次次都見佢亂放。

你哋嘅99有冇啲獨特雪櫃理論?

大宅

我見過成罐罐頭沙甸魚,未開封放入雪櫃

Natalie268    發表於 17-8-28 11:32

大宅

回覆樓主:

我奶奶以前試過放未開封既罐頭鮑魚入雪櫃,佢話因為超市有冷氣,所以買返黎之後要放雪櫃...話一冷一熱會易壞。
不過我自從我老公講笑話唔通連係超市買既廁紙,洗衣粉都要放雪櫃咩?!之後,我就冇再見有罐頭放雪櫃啦~

大宅

回覆樓主:

要同住,99當家,要放咩都咪鬼理,
我99連飲筒都放雪櫃,
未開包裝奇華啲嫁女餅又係咁放入去,
放咁多野入去製冷都無咁好,
不過我地唔同住咪鬼理好過

男爵府

回覆樓主

咁都叫正正常常,我個99可以唔封d海鮮就咁掉入雪櫃,唔洗開都聞到有幾腥!

大宅

我99都係乜都放入雪櫃,仲有個奇景,食唔食啲送要拎啲膠盒裝起先放入雪櫃?點解唔成隻碟包保鮮紙放呢⋯⋯
幾十個盒幾廿隻碟,洗死人

大宅

乜都放仲算小事, 但當你發現從雪櫃拿出來的食物佈滿螞蟻才可怕

男爵府

fujiko2012 發表於 17-8-25 11:47
乜都放仲算小事, 但當你發現從雪櫃拿出來的食物佈滿螞蟻才可怕 ...

唔係咁得人驚呱。。。。

大宅

chole16 發表於 17-8-25 12:14
唔係咁得人驚呱。。。。
就係咁驚嚇, C6每次話99, 99仲要話"我今日先抹完雪櫃"......完全唔知點解抹完尐螞蟻仍留係食物上囉...

男爵府

回覆樓主:

我99好自私㗎,佢試過想放野入冰格,但唔夠位,佢夠膽死將你嘅野拎出嚟,放自己d野入冰格,我嗰d野當然變壞左啦。

侯爵府

fujiko2012 發表於 17-8-25 11:47
乜都放仲算小事, 但當你發現從雪櫃拿出來的食物佈滿螞蟻才可怕 ...

同樣經歷!

我99都當雪櫃萬能有過期10年的醬料,買完一大堆食料塞爆雪櫃,但又懶得去煮一餐飯
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

我99個雪櫃有好多過期嘢,朱古力糖等,水果切開晒求其冚個碟係面放雪櫃(唔密封)第二日拎出黎叫我食我真係食唔落。雪櫃全部都一盒2盒一袋2袋放左唔知幾幾耐。反而剩送放枱面用筲箕冚住成日,開左的醬呀茄汁個d又唔放雪櫃。生熟分開肯定冇,完全顛覆左我對用雪櫃的認知架。

大宅

chole16 發表於 17-8-25 03:30

1. 麵粉放冰格佢話唔放會"行", 其他粉類開咗包裝又係放雪櫃。

我99就乜都要轉膠盒先放入雪櫃, 夾來夾去轉盒, 真係洗死人。
成個雪櫃都係膠盒

男爵府

原來咁多99都係咁,我99咪一樣,又係咪野都放入冰箱,覺得冰箱萬能,同99住冇辦法,有時都係只眼開只眼閉,老人家話得多又周圍同人講新抱壞話

男爵府

chengkayan 發表於 17-8-25 17:16
原來咁多99都係咁,我99咪一樣,又係咪野都放入冰箱,覺得冰箱萬能,同99住冇辦法,有時都係只眼開只眼閉 ...

我宜家真係唔會同佢講啲嘢要點擺,費事佢又比九萬幾個藉口話你知佢點解要呢樣果樣。 我做過一次"大清洗"個雪櫃後,每次見亂會唔出聲執返好晒啲位。 佢有時見到我執都話個藉口我知。 明架啦, 佢唔會放好啲嘢又唔會執架嘛。 唔執唔緊要,但係成日搵嘢搵唔到囉,搵唔到又買,買完放入雪櫃塞埋一二角又搵唔到,惡性循環囉!

過期嘢我都見過, 閒閒地樽醬料過咗2-3年,過5年我都見過!

大宅

Huuu 發表於 17-8-25 15:46
同樣經歷!

我99都當雪櫃萬能有過期10年的醬料,買完一大堆食料塞爆雪櫃,但又懶得 ...

其實我唔知99放乜係雪櫃,但見唔算好多野,不過長期養蟻。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

咁擺法,你知雪櫃咪要好大

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

呢個係我家雪櫃,個保溫壺係奶奶放,有湯,佢話咁先保溫,我問佢你想保凍定保熱,佢話凍

男爵府

jacobkit 發表於 17-8-26 08:04
呢個係我家雪櫃,個保溫壺係奶奶放,有湯,佢話咁先保溫,我問佢你想保凍定保熱,佢話凍

...

勁! 唔知點駁佢好! 唔通外面凍啲, 裡面會保暖好啲?

公爵府

回覆樓主:

實話講,我都唔想打開個雪櫃,因為真係好大陣味,99咩都要放入去

首頁

尾頁

跳至