自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小妹原定打算同男友年尾拉埋天窗,其實由決定結婚到同家人朋友宣佈呢段其間都為好多事爭拗,直到最近佢話酒席照擺但暫時唔註冊,因為宜家住緊o既呢間公屋係我名,而佢本身又有公屋戶籍,佢阿爸阿媽唔想佢除名,如果各位係我,呢埸唔註冊o既'婚禮'仲應唔應該搞?

別墅

就算註咗冊都唔洗除名架,除非你地要自己再申請間公屋住啫....

男爵府

如果你要係你間公屋到加佢個名,男家果邊就一定要除名!
但加名就一定要註咗冊先得囉!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

如果你地男女雙方都唔會申請加入對方的戶口度就唔使同房處講一樣可以照住, 就算真係要加入對方戶口, 我可以很肯定咁話你知其中一邊徐名都唔會因為你小左人叫你地搬, 因為個時我同 c6 都係因為買左樓去左除名, 原本係大單位, 後尾我地除左名, 而二伯又唔係住, 99 話換番間細單位去同房處講, 房處話唔使換都得無問題, 後尾係我 99 係度嘈先至安排係同村比 d 單位佢睇先至搬到.
所以都係要註冊, 而且將來你地有細路都時唔夠住都會申請換大單位架, 到時都一樣要攪. 唔知男家的幾多人住公屋, 如果得三個變左二個人基本上都係 2-3 人單位根本無分別.... 只係將男的戶口轉到去女的戶口, 一樣都係公屋戶....

翡翠宮

you can 1 delay the wedding,
2 only live together, but dun ever choose 酒席照擺但暫時唔註冊,

my sisters did so when she decided marry at 1997(same reason of yours,but my sister in law has 2 properties on hand), 10 yrs later now, even she give birth a baby, still not註冊~~

首頁

尾頁

跳至