跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

有冇bb已拿 passport (特區護照)? 手續如何? 要不要帶bb去? 需時多久搞掂?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我mrs.hamster 一樣都係郵寄嘅,要填多份表同交多張相,到有信叫你去攞時就一定要帶BB去,前後大約要3-4wks,我去上環攞等咗大約15-20mins。
如帶首先bb帶去填定form申請就攞証時無須帶bb去,只要其中一次帶bb去就可以....
原帖由 mrs.hamster 於 09-2-7 18:27 發表
我係郵寄嘅,要填多份表同交多張相,到有信叫你去攞時就一定要帶BB去,前後大約要3-4wks,我去油麻地攞超多人但係都只係等咗大約15mins。

複式洋房

你哋咁快就想同bb出去外國啦??

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我想等bb大約一歲時同佢去旅行, 唔知攞 passport要搞幾耐, 所以問定睇吓要唔要好早搞定, 謝謝各位媽媽的分享

別墅

嘩~~~ 好彩你地提下姐. 我打算同bb6月底去日本, 完全唔記得左passport呢樣野... 我想問, 除左passport,駛唔駛apply回港証架?

複式洋房

passport + 身分証

I get the application form from imgration dept and send it by post. and you have to get the passport in person with your baby. or apply in-person with your baby & get your passport without your baby.
The passport valid for 5 yrs.:;pppp:

quote]原帖由 tinypoem 於 09-2-7 12:49 發表
有冇bb已拿 passport (特區護照)? 手續如何? 要不要帶bb去? 需時多久搞掂? [/quote]

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 Ann0805 於 09-2-9 17:49 發表
嘩~~~ 好彩你地提下姐. 我打算同bb6月底去日本, 完全唔記得左passport呢樣野... 我想問, 除左passport,駛唔駛apply回港証架?

去日本唔駛回港証. 我大囝細個攞左回港証都冇用過.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

育兒性格勳章

想問下..咁如果返大陸用護照唔用回港証得唔得0.0?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

以我所知,返大陸可以a]回鄉証+回港証 or b]特區護照+身份証+回鄉証, 我剛剛都填左表格諗住寄去申請,到攞得時就帶bb去。

大宅

育兒性格勳章

原帖由 carmen1102008 於 09-2-13 00:52 發表
以我所知,返大陸可以a]回鄉証+回港証 or b]特區護照+身份証+回鄉証, 我剛剛都填左表格諗住寄去申請,到攞得時就帶bb去。

咁如果淨係用回鄉証同護照咁得唔得呢??

首頁

尾頁

跳至