烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

其實煲過好多次,即係爵士湯。
不過鼎爺是用了乾紅响螺和冰鮮响螺,乾响螺用白鑊炒過,再贊酒炒片刻,然後清洗…比起之前用薑葱汆水,工夫多了些。

買不到綠色蜜瓜,於是求其蜜瓜一隻,買齊了材料之後,開工煲湯,不是炖湯,用壓力煲效果都差不多。

這款湯好適合現在這個爭秋奪暑的天氣,正如鼎爺話齋: 巧豬陰呀

coo1068    發表於 17-8-28 16:52

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

鼎爺《南乳雞翼》

用鼎爺南乳+腐乳醃雞翼,不過用肥媽單骨雞翼做法,因為懶,唔想回鑊再煎。

開飯啦~ 南乳雞翼味道略嫌淡了些。
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

侯爵府

回覆樓主:

今日打風天,還有一窩隔夜湯繼續“豬陰”
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

嘩!果然係鼎爺粉絲,我都係!佢教D野幾好易整!

大宅

Charitymami 發表於 17-8-28 02:04
鼎爺《南乳雞翼》

用鼎爺南乳+腐乳醃雞翼,不過用肥媽單骨雞翼做法,因為懶,唔想回鑊再煎。

我都有整南乳雞翼,冇將雞翼剪成單骨,可能我醃咗40分鐘,味道剛剛好!因為我有做回鑊覺得真係脆啲!樓主下次試下!

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

大宅

好滋補嘅湯

別墅

正正正

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

大宅

good!
明天會更好!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

大宅

牛年勳章

大宅

回覆樓主:

水晶宮

男爵府

爵士湯係鄧兆肇堅發名的

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

回覆樓主

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

公爵府

熱血金章 畀面勳章

清甜

首頁

尾頁

跳至