嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb兩個月多d...

e家夜晚..好難先訓到呀...飲完奶..明明訓左..1放落床..
就醒..我唔想俾奶咀佢啜呀..唔知有冇辦法呢..

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

食安撫奶咀係比多些安全感比 bb, 咁佢就會訓得好多 或 少喊 d

我仔仔一摟眼訓就好恐怖, 喊得好大聲 及 長聲, 同時見佢食日將手指放入口, 我就比左佢食奶咀, 由滿月食至3歲幾 (我只係見佢要訓前才比佢食, 唔會長時間不停比佢食), 花左幾天就介甩奶咀, so far 佢無 du 咀 或 牙仔唔齊

如果, 你真係忍受到佢成日醒 及 喊的話, 當然唔食奶咀係最好, 不過, 忍受唔到而比佢食奶咀, 又不是一件不好的事

禁止發言

大宅

你試下放落床之前用毛巾或包被將佢包實先,,等佢有安全感.我b兩三個月時我就係咁.work!
同埋你有無同佢掃晒風先放佢落床? 好似你自己食完飯坐住看電視就舒服,但如果食完飯即瞓你就會頂住,個肚唔舒服啦.

複式洋房

thx...各位媽媽的意見..
我有幫佢so哂風先呀...
通常飲完奶..佢掃完風..坐多10-15min到..我先放佢落床..|
有時我仲會等佢訓熟左先放..
有時都會訓十幾分鍾.. 之後就會大喊..
平時放佢落床.. 我都會拍佢patpat 等佢訓得熟d我先放開...

因為我bb 好怕熱..
e幾日天熱唔凍所以我冇幫佢包住呀..
同埋唔知點解.. 佢一定要3-4 am 之後先會訓得熟.. 先會唔再起身喊..

有時..醒左..俾dd 水佢飲.. 佢飲左兩淡..之後啜住唔郁...咁佢係咪想搵野啜?!
之後我再拎開..再拍拍佢...

希望大d會好d啦...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

大d會好d架. 我個仔就黎1歲, 我冇俾過奶咀俾佢. 佢啜手指時, 我只勤d抺手, 我認為啜手指係學習腦/手協調, 同埋俾佢認識自己既手和口, 所以我選擇俾佢啜手指.

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我仔冇用過奶咀
都冇啜手指
係要抱住訓
而家兩2歲先開始肯我陪訓而唔使抱
黎緊呢胎考慮緊
俾奶咀係舒服好多

大宅

我囝囝都冇用 , 其實唔用奶咀係好事來架 , 費事遲 D 又要幫佢介 , 而且對牙齒都唔好 , BB 的習慣都係我地大人教出來的

別墅

我個仔仔而家5個月大, 一向都唔食奶咀, 係間唔中會食下手指, 拎開佢隻手佢可以唔食, 不過就一定要抱住咁搖佢瞓, 而家大d好好多, 可以唔駛抱住瞓, 不過自己瞓床仔就瞓得唔長囉, 半個鐘就醒....

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

珍珠宮

我個b三個半月, 無俾奶咀

我都認同"啜手指係學習腦/手協調, 同埋俾佢認識自己既手和口"
bb好多時係用口去探索物件

禁止訪問

別墅

而家最多都係密d同佢剪手甲咋, 我個仔連自己頭皮都抓損左....

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bb 滿左月後, 踏入2個月, 佢地就要開始用手感獨物件既學習期, 所以, 唔好比佢帶手套呀!! 會防礙佢地既發展的, 真係多些剪下手甲, 之後再用指甲銼輕力銼幾下, 會無咁 sharp

等 bb 訓覺時, 可以唔幫佢地摺起對手袖 (長袖衫), 咁就 cover 左佢地既手指, 就唔會在訓覺時抓傷面面

因為我眼見1個姨甥及1個侄仔, 由 bb 食手指食到小學才介得甩.... 佢地成日手指發炎, 流膿..... 用緊方法才能夠得甩, 所以, 我怕怕... 比左我仔食奶咀, 只花5天左右完全介甩左

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我個仔成日都抓自己個頭,試過抓到個頭血跡斑斑,我一見佢唔多對路就即刻幫佢帶翻手套。

原帖由 szeszes 於 09-2-10 14:16 發表
bb 滿左月後, 踏入2個月, 佢地就要開始用手感獨物件既學習期, 所以, 唔好比佢帶手套呀!! 會防礙佢地既發展的, 真係多些剪下手甲, 之後再用指甲銼輕力銼幾下, 會無咁 sharp

等 bb 訓覺時, 可以唔幫佢地摺起對手袖 ( ...

禁止訪問

大宅

fishballbaby, joeywongmy,

你地會唔會個BB真係好痕?(要考慮隻LOTION/CREAM啱唔啱佢LO.) 所以會CUT晒指甲都抓傷自己? 我BB都成日捽面/頭啦,尤其眼瞓時.如果CTU了指甲都唔會抓傷.

別墅

我bb未足月...
我見佢食完奶就揾野啜...
我又唔想佢啜衫仔...
又唔想比佢啜住我黎瞓...
唯有比奶咀...
但係佢可能食慣左我個形...
個咀成日啜兩啜就甩mouth:mouth:" />
手仔佢又唔多啜...
唔知點好...(汗...)

ps 如果bb抓傷左可以試下用紙巾濕dd人奶
幫佢抹傷痕...抹面都得
如果條痕唔深...聽朝就會冇事...

大宅

我bb 都有食奶咀, 其實我自己一向都唔讚成bb食奶咀, 但係我老公怕佢喊所以就比佢食, 佢依家係扭眼訓先食, 佢訓著左我地就攞走有時佢自己會吐出來..佢依家連手都食埋 mouth: 不過有時諗食奶咀都唔係唔好既, 起碼唔係好像食手咁隨時都可以放入口囉 ! 我外甥細時食手指,啜到爛晒又含膿呀 ! 所以都冇計佢扭計時就比奶咀佢食安撫

首頁

尾頁

跳至