自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

細時成日幫手摺,摺到成屋都係,阿婆話日落要停工,摺左整整一個星期,十四前搵晚落街燒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lily-of-valley 發表於 17-8-30 22:18
傳統保持係一種美德, 你能夠傳比下一代, 你好有福

因為我覺得中國有啲傳統係要俾下一代知道同盡量保存 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

treebearmother 發表於 17-8-30 23:14
細時成日幫手摺,摺到成屋都係,阿婆話日落要停工,摺左整整一個星期,十四前搵晚落街燒
...

係呀 , 摺任何衣紙都係日落前就停 。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

AACheungCheung 發表於 17-8-31 00:20
因為我覺得中國有啲傳統係要俾下一代知道同盡量保存 。

我無結婚, 無小朋友。你好有福氣。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 17-8-31 00:31
我無結婚, 無小朋友。你好有福氣。

無結婚有無結婚嘅好 , 有結婚亦都有結婚嘅好 , 我覺得最緊要係開心 。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

細路我幾姊弟妹一齊摺,年年都摺好多,以前去到圓玄學院見到好多人就地摺完燒,近年少見人摺,問過我媽媽究竟駛唔駛摺,佢話其實傳統係要,但而家呢代懶又冇時間,會燒已經好架啦,媽媽話以前成家大細去到當場摺完燒,一邊摺一邊傾計,搞一次都三四粒鐘,而家邊有時間。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

AACheungCheung 發表於 17-8-31 01:30
無結婚有無結婚嘅好 , 有結婚亦都有結婚嘅好 , 我覺得最緊要係開心 。

以前婆婆七月煮了鴨拜神的. 我好多年無煮, 今年身體好D, 煮.

象牙宮

rose-mag 發表於 17-8-31 02:20
細路我幾姊弟妹一齊摺,年年都摺好多,以前去到圓玄學院見到好多人就地摺完燒,近年少見人摺,問過我媽媽究 ...

可能我地見過

珍珠宮

rose-mag 發表於 17-8-31 02:20
細路我幾姊弟妹一齊摺,年年都摺好多,以前去到圓玄學院見到好多人就地摺完燒,近年少見人摺,問過我媽媽究 ...

我家以前提早摺 :
小時候做完工課摺 --- 好開心架 , 睇吓邊個摺得多又靚 , 又想揀顏色 , 但長輩話無得揀 , 順着隻隻色都要摺 。
大咗就放假或星期日摺 , 同小時一樣要鬥多又鬥靚 。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 17-8-31 11:02
以前婆婆七月煮了鴨拜神的. 我好多年無煮, 今年身體好D, 煮.

係呀 , 7 月節燒街衣係煮鴨唔煮雞 , 我細個有問過點解唔煮雞㗎 , 長輩話雞爪會爪爛啲布 , 所以就煮鴨喇 , 中國民間智慧幾有腦 。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 17-8-31 11:02

想起都流口水 。

JM 要保重身體 , 最緊要身體好 , 健康 , 傳統嘅 , 做到就做 , 無精神就唔好做呀 。

象牙宮

AACheungCheung 發表於 17-8-31 14:02
想起都流口水 。

JM 要保重身體 , 最緊要身體好 , 健康 , 傳統嘅 , 做到就做 , 無精神就唔好做呀 。

多謝咁有心. 真好多工夫. 除咗七月煮鴨, 仲有五月包糭, 年尾蒸蘿蔔糕. 糭仲有包, 蘿蔔糕整唔掂. 年初一食齋.

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 17-8-31 14:30
多謝咁有心. 真好多工夫. 除咗七月煮鴨, 仲有五月包糭, 年尾蒸蘿蔔糕. 糭仲有包, 蘿蔔糕整唔掂. 年初 ...

我家除咗過年唔蒸糕外 , 其他都有做呀 , 雖然無蒸糕 , 但都好忙架 , 因我家係外省 + 廣東 , 廣東同外省都有啲 。

我最鐘意端午節包糉 ( 廣東式 ) , 我同姊姊洗糉葉洗到手損呀 , 但好開心架 。

象牙宮

AACheungCheung 發表於 17-8-31 15:02
我家除咗過年唔蒸糕外 , 其他都有做呀 , 雖然無蒸糕 , 但都好忙架 , 因我家係外省 + 廣東 , 廣東同外省都 ...

我洗糉葉唔使界損手的. 身手糭葉放左一大煲, 比滿水, 煲到滾, 倒走水, D水 brown colour. 再比水再煲滾, 又倒走水, 如是者 5-6泛, D水變清, 糉葉就乾淨.

外省加廣東, 多好多傳統野食.

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 17-8-31 15:08
我洗糉葉唔使界損手的. 身手糭葉放左一大煲, 比滿水, 煲到滾, 倒走水, D水 brown colour. 再比水再煲 ...

我爸爸係外省人 , 佢無乜所謂 , 過年唔使包餃子 , 但我家長輩會整醉雞 , 海浙皮 , 滷水牛 , 煎蛋角 , 燻魚俾佢食 。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Wonderlady 發表於 17-8-29 11:42
衣紙舗嬸嬸説七彩衣紙是布匹,不用摺,直接燒便可。

我細個會摺㗎,真的不用嗎?

以前細個,摺完金銀,啊嫲會叫我地摺埋七彩..... 佢其實係咪想我地唔去玩,喺屋企易睇D?

侯爵府

回覆樓主:

可能古時係一匹匹布咁賣,摺起來似一匹布咁

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 17-8-31 15:08
我洗糉葉唔使界損手的. 身手糭葉放左一大煲, 比滿水, 煲到滾, 倒走水, D水 brown colour. 再比水再煲 ...

我哋洗糭葉係洗乾淨個浴缸然後放唒入去浸 , 浸軟後再用刷 刷糭葉 , 所以會到手 。

珍珠宮

baby_chu 發表於 17-8-31 16:17
以前細個,摺完金銀,啊嫲會叫我地摺埋七彩..... 佢其實係咪想我地唔去玩,喺屋企易睇D?
...

哈哈 , 可能係呀

珍珠宮

liuliu 發表於 17-8-31 16:18
可能古時係一匹匹布咁賣,摺起來似一匹布咁

同意呀 。

首頁

尾頁

跳至