婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個friendA跟我兒子上契,當我邀請6299來我家跟bb契媽(friendA)晚飯時,
99跟我說叫我個friendB積下口德。
我問她︰「我個friendB對你說過什麼呢?」
99︰「沒有」
我︰「你聽到她對別人說過什麼呢?」
99︰「沒有,只是我覺得她講說話很絕 (我生完bb出院後,我兩個friend來我家探我,99正在我家。) 這樣不大好。」
99續說︰「像我後生時,別人gut我,我會不出聲,我只望我兩個仔好。」
我問99︰「我跟我的死黨的說話內容(我們習慣互窒對方),跟我的仔的命運有何關係呢?」
99︰「都是唔講了,我說話技巧不好。」

我把上述對話跟我c6說,他說唔明我點解嬲。

講真別人話你個 friend無口德,你會嬲嗎?
因為我覺得99話我個 friend等如話埋我一樣

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我諗你99都係出於關心你個bb,雖然明知你同你個fd互窒係玩,但覺得言語間有問題先同你講囉!
當然係我地立場知係玩,但99都叫上左年紀d思想點都係同我地唔同呢!
唔好話99話我個fd我會唔鍾意呀,如果係我老公講我都唔鍾意啦!

大宅

唉, 老人家係咁架啦. 好忌人地講D唔好聽既野. 我地後生既, 就覺得, 唔係講下就會衰, 要衰起上黎, 唔講都衰架啦, 根本唔關講野事. 咁佢聽左唔舒服, 咪叫你個friend係佢面前唔好講呢D囉. 又唔駛嬲既.

好似我咁, 而家有左, 醫生話要做多D運動, 奶奶話唔好郁咁多. 咁我話唔郁好難生. 佢都即刻應我, "唔會唔會" 我話驚BB喊一百日, 佢又話 "唔會唔會". 總之咩唔好野佢都唔想聽.

大宅

後生一輩講野隨心,知道大家有乜講乜,無乜禁忌。我覺得係平時你同朋友傾野吹水,而你99係度的時候,言語之間令佢覺得朋友B講野唔聽,講者無心、聽者有意。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 lancome115 於 09-2-9 02:17 發表
後生一輩講野隨心,知道大家有乜講乜,無乜禁忌。我覺得係平時你同朋友傾野吹水,而你99係度的時候,言語之間令佢覺得朋友B講野唔聽,講者無心、聽者有意。 ...

其實你有咩好嬲呢?你奶奶可能真係覺得你d朋友講得太過先提下你者,有時幾好朋友都好玩慣左你地唔覺有問題,但旁人來講聽到可能有唔舒服感覺,不過別人唔會提醒你者.

好似有d人習慣一出口死死聲,習慣左佢地唔覺,以為係攪笑加重語氣,但老人家就會唔多鍾意聽呢d字者,咁你咪留意下law,而家重點唔係你奶奶對住你講埋d又絕又毒說話呀,係唔係?
<br><br>

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 ngauBBmon 於 09-2-8 18:32 發表
我個friendA跟我兒子上契,當我邀請6299來我家跟bb契媽(friendA)晚飯時,
99跟我說叫我個friendB積下口德。
我問她︰「我個friendB對你說過什麼呢?」
99︰「沒有」
我︰「你聽到她對別人說過什麼呢?」
99︰「沒有,只是我覺得她講說 ...

算啦, 我諗你99都係關心個孫啫, 以後唔好安排呢種飯局啦, 唔見咪冇問題囉

複式洋房

當我看完大家的回應,再加上經過時間上的情緒調節,我已經沒有嬲99了。

真心多謝大家。

大宅

老一輩嘅人點都對說話有D避忌, 起碼佢識話自己說話技巧唔好而唔講, 好過唔停咁...
有時你可以分析吓你同你個fd D對話係咪太激, 個細路漸漸成長, 你要開始留意自己講說話, 比佢跟住講你就有排頭痕.

別墅

你同你個fd互窒可能在其他人眼中或耳中覺得有些說話唔係咁好,當事人講左可能自己唔覺,但bb剛出世,她出發點都係為bb好啫!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 bblucky 於 09-2-9 12:20 發表
你同你個fd互窒可能在其他人眼中或耳中覺得有些說話唔係咁好,當事人講左可能自己唔覺,但bb剛出世,她出發點都係為bb好啫!

係呀, 我打個比喻丫.....

有時响街聽到一大班牙甩佬大大聲傾計, 句句都加哂助語詞, 仲會講之前加句 (問候娘親, 互相問候果隻) 先至講佢要講既野, 佢地d娘親咁比人問候法都可以完全無問題, 仲要笑住比人問候, 同一道理, 我地聽到都覺得過份啦, 係咪?

首頁

尾頁

跳至