跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我幫bb報左幾間都唔收
我bb兩歲但唔太識野 識講既野都冇10個字...
但佢性格唔怕羞..對咩人都熱情...

真光2月10號拎表格... 聽講好我諗更加唔收我bb
我想問有冇媽媽在真光因為bb唔多識講野就收左呢?

而家有好多學校申請入學校日期都過左...啦
我都唔知點算好... 而家只有真光..
但我真係又驚又擔心...
驚到我而家係咁迫bb講野 搞到bb哭晒 <自己都心痛>
請問有冇媽媽教我點做?

伯爵府

好媽媽勳章

你唔介意, 報d私校, 應該唔難架喎
而且依家只係兩歲, 即係到八月時都只係兩歲半左右, 咪讀住bb班先囉
出年再讀K1做大仔/女都得架

大宅

我仔仔都有遲講野既問題,起初我都好擔心,都有去約見言語治療,但都未到約既時間就開始返N1,結果返學一個月就開始講野,依家仲開始講長句子,所以我覺得返學過群體生活對小孩語言發展有很大幫助。
我都打算報真光,收佢當然理想,唔收都無辦法,路總要行,間間學校都會出好學生,只有繼續努力,好好教導孩子吧。有D野真係逼唔黎,有時仲會有反效果,攪到大家都辛苦,給孩子一個愉快輕鬆的童年吧!
一起努力!祝你個小孩早日找到心儀學校。:)

別墅

我囡都係好怕羞,幾間都係面試唔講野頭二間總衰,老C叫佢做D指令如叫佢指邊個媽咪,指電視机個D都唔肯指,但屋企就吱吱喳喳,乜都肯做,你話死未~,我見左肖珍,生命堂,都係唔講野,所以都唔收,不過進步係見一間,佢就進步,生命堂肯講野,肯做下老C d指令,不過係偏左備取生(咪即後備)但都係未有電話話收佢,明天都會去真光,真光預八行架啦,聽人講真光面試單對單,家長課室門口等,所以十成都係肥緊,收佢咪當"付look"當比經驗佢囉,報左啟思,學費什費貴過其它學校,啟思實收啦,所以買個保險照交留位費先

男爵府

原帖由 yatkiu 於 09-2-9 15:04 發表
我囡都係好怕羞,幾間都係面試唔講野頭二間總衰,老C叫佢做D指令如叫佢指邊個媽咪,指電視机個D都唔肯指,但屋企就吱吱喳喳,乜都肯做,你話死未~,我見左肖珍,生命堂,都係唔講野,所以都唔收,不過進步係見一間,佢就進步,生 ...

我估 萊茵, 同埋三育都會收, 你去試下, 做下後備都好。

大宅

catangel:

唔好灰心,好多幼稚園冇一定話唔講嘢唔收,你要去try!

男爵府

我個仔都係一樣,拒現在2歲3個月了,都係唔肯講野,可能因為拒係三語b(屋企人同拒講英文,只有我同拒講廣東話,重有2個工人成日講菲律賓話)可能因為咁令到拒咁遲都唔肯講野,所以我都冇同拒報元朗d幼稚園,因為拒唔識講野出名果d多數都唔會收拒,最後我同阿b報左青衣"英基國際幼稚園"好彩收左拒,我先唔駛煩咋!
不過我知道元朗好多私校都會收唔識講野概bb入讀,如果真係冇學校收都可以多報幾間做後備都好

別墅

讀n班先啦...比你入度, 佢d同學個個都咁多野講,
你個d 只有兩個可能..
一係進步神速...
一係更加唔願講野...
有d 野係迫唔到!
我個囝今年八月十都2歲6個月..
好多人會選擇十月插班..
我情願佢讀年n 班先啦
雖然佢真係識好多野..
但不能否定 n 班 同 k 班既要求係有分別既

至於去邊度讀, 我同意間間學校都有好學生既講法...
要個小朋友日日坐長途車...累壞人喇!!
就算自己有車都係咁話!!
來來回回...留返d 時間上興趣班好過啦!!

原本依家d 小學面試要睇你份...xx 唔就得叫咩..
整到鬼死咁靚, 又要有乜乜証書, 又要學咩証明...

一句~ 亞媽唔易做!!

子爵府

真光一定唔收,我仔仔前年,interview,仔仔2歲2個月去interview報 k1,仔仔又係怕羞,又唔肯單獨interview,最後都唔收,但我有排後補,但我後期找左學校開左學, 真光才打來話有下午班,但我都無讀
原帖由 catangel 於 09-2-8 18:37 發表
我幫bb報左幾間都唔收

而家有好多 ...

禁止訪問

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個囡囡係大仔0206,都係今年報k1,佢讀緊N班,以前又係唔講嘢,但一上咗N班就勁多嘢講,但係我報咗肖珍同生命堂,佢表現都好好架!肖珍收下午班,生命堂直頭唔收啦!所以我覺得都無收生準則,三育就收咗上午班,我都會報真光,如果都唔收,仲有三育做後備,本人認為,一切順其自然!無謂太過勉強!大家辛苦!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 yueyue999 於 09-2-10 10:12 發表
可試萊茵.

萊茵都收晒新生喎!

大宅

原帖由 catangel 於 09-2-8 18:37 發表
我幫bb報左幾間都唔收

而家有好多 ...

如果你個B係細仔,可以考慮下元朗兒童樂園插N班,佢地有共融老師,如果返學後仍然覺得語言有問題佢地會有語言老師的,但其實小朋友有多D差不多年紀的小朋友群體生活,語言會進步得好快,唔駛太擔心!

水晶宮

畀面勳章

三育、英藝、啟思、朗屏真光、聖恩.....再唔係入天水圍,大把優質幼稚園啦!使乜驚wor!

大宅

鄰舍輔導會

複式洋房

我幫bb報左幾間都唔收

而家有好多 ...

你可以比小朋友去讀託兒班,佢係同學前班小朋友一齊上堂既,但收費就比去上正式班平,但學既野,所有野都一樣,託兒既好處係,收費平,唔駛買課本,所需學習內容老師會影印比小朋友,收費都係$16元2個小時,比人教可能會好D,起碼自己壓力無咁大先啦!

又可以固定每日2小時至8小時 ,收費每2小時計,每計$16,平均每小時8元,

每日2小時,一星期五日,都係$80
一個月計都係$352至$384
超低啦

複式洋房

哇, 咪平過返playgroup, 請問你所講的託兒班在那裡?? 我b e+ 19個月, 託兒班收唔收??

thanks

原帖由 ping@.@ 於 09-2-16 20:14 發表

你可以比小朋友去讀託兒班,佢係同學前班小朋友一齊上堂既,但收費就比去上正式班平,但學既野,所有野都一樣,託兒既好處係,收費平,唔駛買課本,所需學習內容老師會影印比小朋友,收費都係$16元2個小時,比人教可能會好D, ...

大宅

BK Milk勳章

我同意學校收生冇準則!
我個囡算多野講,老師叫佢做既野都會做
之前保良局同埋咖琳都打俾我~問我有冇打算俾佢入去讀~
我去面試都系想拎d經驗...
點知去到生命堂..佢唔收我囡後備都冇...
而家得返真光.都唔知點算"
我果日去拎表都見到好多小朋友報.真系好擔心"
我建議樓主可以去神召會懷恩試下,一定有d唔太出名既學校未收哂生既!!

大宅

原帖由 阿P 於 09-2-10 04:29 發表
我個仔都係一樣,拒現在2歲3個月了,都係唔肯講野,可能因為拒係三語b(屋企人同拒講英文,只有我同拒講廣東話,重有2個工人成日講菲律賓話)可能因為咁令到拒咁遲都唔肯講野,所以我都冇同拒報元朗d幼稚園,因為拒唔識講野出 ...

Hi, Ar P,

Is it hard to get in ESF in TY? What do they do during the Interview?

& do you live in YL? how do you arrange the transportation for your kid?

Sorry to have so many questions. ESF is one of my options. However, I worry about the transportation matter. Thank you for your reply in advance.

男爵府

SORRY 我都想知託兒班係咩嚟,$8/hr 咁平嘅?

原帖由 ping@.@ 於 09-2-16 20:14 發表

你可以比小朋友去讀託兒班,佢係同學前班小朋友一齊上堂既,但收費就比去上正式班平,但學既野,所有野都一樣,託兒既好處係,收費平,唔駛買課本,所需學習內容老師會影印比小朋友,收費都係$16元2個小時,比人教可能會好D, ...

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

首頁

尾頁

跳至