家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

懷疑遇到租霸

俾左兩次over due notices同電話, 佢成日話唔方便傾電話, 但又唔覆call, 我覺得唔係好妥囉, 想趁仲有deposit係手攪掂呢單野, 點做好? :-( :-( :-(

複式洋房

Re: 懷疑遇到租霸

你估只有業主慘嗎?
作為租客, 準時交租又如何.
傾好續約, 只係未簽, 因為未見到面, 下個月租都交埋, 轉頭就要人搬走.
又說斷水斷電, 2星期要搬出. 都唔講道理.
擺明見現在租金貴咗, 想迫走舊租客.
真係嬲到想開佢煤氣. :evil:

大宅

loklokel,

2星期並不是法定遷出通知. 我想你跟業主是一些私下的約吧. 私下的約, 好難講道理不道理的....
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

複式洋房

Hi nicolemummy,
我一直都有租約簽了. 不過剛剛在九月中約滿, 我在九月初已打電話給她傾續約, 她說無問題, 照租比我. 但一直無見到面, 所以未簽新約.
我係九月中都照交租(for oct)啦, 早幾天, 她突然說要我搬出, 並說我交租交到10月中, 就要10月中搬出.
你說合不合理. 我聽聞住在隔離的租客都要搬走, 因為業主有多個單位出租, 而新簽的租約比我們租的貴. 所以就要我地d舊租客搬走.
就算要加租, 係傾租約時就出聲啦. 一句都無講過. 應承了續租突然間就要迫遷, 又話斷水電, 唔嬲就假啦.

複式洋房

loklokel,

如果你租約九月中約滿, 即係今年7月1號前已經簽左啦, 應該係舊租務條例, 你知唔知法定通知期係約滿後最少12個月, 即係你可以住到2005年9月, 業主仲一定要收舊租金, 唔可以加租架! 如果你地份租約有打厘印係有法律效力的話, 佢一定要比最少12個月通知期同唔可以加租! 仲有佢應該無權斷水電喎 (水電通常租客自己比架喎!) 如果份新約未簽就無問題, 佢叫你即刻走係唔合法架喎!!!!! :evil:

複式洋房

業主現在把持的就是我和她沒約在手. 因未簽只口頭應承續租比我.
我嬲只是因為一來她不講理. 二來工作已經很忙,現在又要花時間去找屋.
不過算啦. 有些改變是好的. 未來都是把握在自己手上的. 就努力找個好d的家.
而且有個咁麻煩的業主, 再租落去都無運行.

複式洋房

業主現在把持的就是我和她沒約在手. 因未簽只口頭應承續租比我

未簽咪即係仲係舊租約lor! 即使未續約但你一直有交租佢都一定要租比你 (最少12個月同唔加得租), 明白嗎?

複式洋房

Hi Bebee,
我之前份租約係2003年9月中簽, 1年期, 今年9月中約滿. 不過無打厘印. 咁有無法律效力呢?
水電費係我比架. 但係水電總制係她那裡, 因為她就住在我隔離. 所以她就咁惡, 要斷水電.
所以都話, 唔係租客就惡晒, d業主咪一樣有咁惡.
我連係屋企"轉"個竉都費事, 因為唔想攪到人地間屋嘛.
我自己之前有間屋租過比人,點知比租客左"轉"右"轉", 整花間屋. 裝修都唔少錢.
現在只不過是將心比己. 點知...

大宅

正常租約應該會簽一年死一件生,照睇,你份租約應該係私底下同業主自己簽,而又無去打厘印,不論相方都無保障。

我唔係要教你做哀人,如果你有心同業主玩,你唔搬走佢都無理辦法,因為無打厘印,業主一樣無法律幫,而你亦可以選擇按時繼續交租又或者做其租霸。

如果你係無時間,又或者唔夠時間搵屋,你可以繼續交租慢慢搵,有日業主真係停你水電,你就報警,因為無論個水電總制係邊,佢都無權咁做。

另外,如果遇到租霸,而大家又有打厘印,最好的方法就係快刀斬亂麻,第一時間去土地審裁署申請收樓,唔知點做唔係問題,佢地有專人教你點做,正常情況下,兩個月應該可以收到樓。

複式洋房

Hi matau
謝謝你!
如果真的斷水電, 報警真的有用嗎??

我未遇過這樣的情況!
亦未遇過這樣不講理的人!
?-(

複式洋房

Hi TomDog
sorry!
對你的事我深感同情, 的確是有些租客很麻煩的.
希望你早日收返間屋!

大宅

loklokel,

你業主斷你水電, 你咪去申請返轉自己個名咯. 唔洗"劣"喎. 租客用自己名申請水電係天經地義. 其實租客唔應該用業主名下的水電. 因為租客走水電費, 個名就係業主"咩". 所以業主係應該cut水電既.

至於無打厘印而打官司, 業主會驚過你. 因為佢咁樣即係逃稅(厘印+租金收息). 逃稅要坐監的.

津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至