懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

佢係朋友介紹,未懷孕之前都有睇佢婦科。依家10w, 做左兩次檢查,主要照超音波,之後俾左幾本書仔我睇,冇磅重,冇量血壓。問佢飲食要注意咩野,佢話西醫冇戒口呢樣野,食咩都得。。。基本5分鐘就走得。。

你地私家係咪都係甘架?

大宅

回覆樓主

我睇過兩個不同婦科醫生,兩個都有量血壓同磅重

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

回覆樓主

我暫時只係睇左一次

姑娘有幫我磅重量血壓

你連埋照都係五分鐘咋?

我有帶自己嘅血液報告俾醫生睇
因為我有輕地貧
都同我講左一陣
仲叫我下次帶埋老公嘅俾佢

連埋照 我估成個過程大約15分鐘左右吧

複式洋房

sze82 發表於 17-9-2 08:45
都幾hea. 最起碼要量血壓and 磅重,我個間會驗埋小便

哼!我下次主動要求先!小便係check咩架?

複式洋房

MrsBlueBlue 發表於 17-9-2 08:45
我暫時只係睇左一次

姑娘有幫我磅重量血壓

係啊,連照先5分鐘。佢都冇咩同我講野,有問我有冇地中海貧血,我話冇,就結束左個話題。。

等我下次mark低一大堆問題去問佢先,哼!

複式洋房

心仔 發表於 17-9-2 08:27
我睇過兩個不同婦科醫生,兩個都有量血壓同磅重

甘我呢個真係唔合格=.=

複式洋房

ddrubybb 發表於 17-9-2 08:25
佢係朋友介紹,未懷孕之前都有睇佢婦科。依家10w, 做左兩次檢查,主要照超音波,之後俾左幾本書仔我睇,冇 ...

磅重量血壓係基本嘢,就算去政府都次次要做
我照超聲波每次都有5-10分鐘, 睇下我嗰日多唔多嘢問,如果多,都有20分鐘先出嚟

西醫係咁無戎口,淨係唔可以食生嘢
我嗰間要過左14wk先開始驗小便

複式洋房

fanmomo 發表於 17-9-2 08:53
磅重量血壓係基本嘢,就算去政府都次次要做
我照超聲波每次都有5-10分鐘, 睇下我嗰日多唔多嘢問,如果多 ...

佢剩係叫我唔好煙酒,其他冇講。最搞笑照果陣同我講,呢個係頭仔,呢度手仔,呢度腳仔我心捻,我睇得出。。

你會問佢咩問題架?可能我冇野問啦,佢又好少講其他野,所以個過程好快就結束。

複式洋房

ddrubybb 發表於 17-9-2 08:58
佢剩係叫我唔好煙酒,其他冇講。最搞笑照果陣同我講,呢個係頭仔,呢度手仔,呢度腳仔我心捻,我 ...

我10wk嗰陣同佢傾驗T21, 同係邊到做結構, 要唔要book定, 再張我一d唔舒服話佢知,睇下係咪正常

男爵府

ddrubybb 發表於 17-9-2 08:25
佢係朋友介紹,未懷孕之前都有睇佢婦科。依家10w, 做左兩次檢查,主要照超音波,之後俾左幾本書仔我睇,冇 ...

建議你搵過另一個醫生。先唔講佢hea定唔hea, 但成個孕期咁長,要令自己有信心同有人支持,一個你信得望既醫生係好重要!你想每次產檢完個醫生可以令你安安落落咁番屋企,定佢睇完你都覺得佢睇左都冇睇,想再搵意見什至再睇多個醫生?
襯而家早期快d搵個適合自己同自己夾既醫生跟進自己同BB情況啦!
(P.S. 我果時次次產檢都會磅重量血壓同驗小便)

複式洋房

fanmomo 發表於 17-9-2 09:03
我10wk嗰陣同佢傾驗T21, 同係邊到做結構, 要唔要book定, 再張我一d唔舒服話佢知,睇下係咪正常
...

T21我第一次7w去睇果陣,已有問過,第二次覆診10w佢已幫我抽血去做,我話甘快?佢話做得架喇,又係一句收工。我冇嘔冇唔舒服,都有問佢甘樣有冇問題,佢話個個人體質唔同,又收工
結構佢話等T21冇問題再同我傾。

複式洋房

ddrubybb 發表於 17-9-2 09:09
T21我第一次7w去睇果陣,已有問過,第二次覆診10w佢已幫我抽血去做,我話甘快?佢話做得架喇,又係一句收 ...

我做T21嗰日醫生都起碼用5分鐘講解同意書內容,先再簽名。出T21報告又起碼講幾分鐘 (all pass)

複式洋房

YuenYuenKwok 發表於 17-9-2 09:08
建議你搵過另一個醫生。先唔講佢hea定唔hea, 但成個孕期咁長,要令自己有信心同有人支持,一個你信得望既 ...

多謝你意見啊,我捻我真係要再搵過第二個醫生試下。

複式洋房

fanmomo 發表於 17-9-2 09:13
我做T21嗰日醫生都起碼用5分鐘講解同意書內容,先再簽名。出T21報告又起碼講幾分鐘 (all pass)
...

個同意書係姑娘講解咋,用左1分鐘都冇話咩私隱問題要簽愈講覺得自己愈可憐

複式洋房

fanmomo 發表於 17-9-2 09:13
...

恭喜晒all pass

複式洋房

ddrubybb 發表於 17-9-2 09:17
多謝你意見啊,我捻我真係要再搵過第二個醫生試下。

我唔評論你醫生好唔好。
但你心情好重要,如果你對個醫生唔信任,你全個孕期都會好唔舒服。除左醫生質素好唔好外,同你性格夾唔夾好緊要。

我有朋友都係5分鐘出番嚟,但佢地覺得無問題,心信醫生有料,無講多余廢話

我自己鐘意有耐性醫生,因為本身我係好鐘意發問的人

複式洋房

fanmomo 發表於 17-9-2 09:36
我唔評論你醫生好唔好。
但你心情好重要,如果你對個醫生唔信任,你全個孕期都會好唔舒服。除左醫生質素好 ...

其實見得耐唔耐都唔緊要,重點係覺得佢唔關心我囉,我有睇其他科既專科,佢地都會叫我休息多d啊,食番多d有營養既野啊之類,呢d說話雖然好似"廢廢地",但聽完個心會好舒服,哈哈!
P.S.已search緊新醫生,JM有冇好介紹啊?

大宅

15週年勳章

回覆樓主

我睇的私家每次都會磅重量血壓同驗尿。
入房時會問下你有無咩不適。
照超聲波會講返頭圍肚圍腳長岩唔岩size,胎水夠唔夠,子宮胎盤位岩唔岩。
照完會再分析返bb size有無過大過細,同埋有問題可發問。
見醫生通常15-20分鐘左右,我同老公都幾滿意我醫生

複式洋房

snapdoggie 發表於 17-9-2 10:12
我睇的私家每次都會磅重量血壓同驗尿。
入房時會問下你有無咩不適。
照超聲波會講返頭圍肚圍腳長岩唔岩size ...

係咪因為我個肚未夠大呢?你睇緊邊個醫生啊?方便PM我嗎?唔該晒!

首頁

尾頁

跳至