母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

但是好像不夠熱發開米糊, 母乳又不可以“座”得太熱,有媽媽有經驗嗎? Thx!

複式洋房

回覆 # 的文章

Any advice?

男爵府

I pump out the milk and add Healthy Times Cereal. It is ok and no need to heat up the milk.

大宅

好媽媽勳章

你用邊隻米糊呀??
我用healty time因為佢係任何溫度的水都可以開, 所以無呢個問題
我個女都好鍾意食

洋房

想請問Healthy Times 米糊可以喺邊度買到?
我去過百佳同萬寧都吾見
所以買咗雀巢阿b食

洋房

擒晚試咗用母乳開米糊, 我用雀巢米糊 (共用4湯匙)
先用和暖既水開第一湯匙米糊, 結結地, 再放第二湯匙米糊, 然後加母乳, 拌勻後, 再加第三湯匙, 如是者加到第四湯匙.....
用母乳開米糊會比較稀, 所以每次不要落太多母乳, 以免太稀, 質感好似變水狀!! 我只用了大約1.5oz
初頭阿b感覺不一樣, 食咗幾口, 封嘴....跟住餵吓餵吓, 食哂 (我幾驚佢吾食吖, 因之前我用暖水開同埋結好多!!)
原帖由 Lounda 於 09-2-9 08:34 發表
但是好像不夠熱發開米糊, 母乳又不可以“座”得太熱,有媽媽有經驗嗎? Thx!

大宅

我見用母乳開稀得滯,所以就落多d粉令佢稀杰適中,咁樣可以嗎?

洋房

可以...但只不過我想先俾4湯匙阿仔食, 如果佢一星期後食得理想, 咁就會續湯匙續湯匙咁加多D俾佢食之嘛!

原帖由 tomato_mama 於 09-2-10 10:27 發表
我見用母乳開稀得滯,所以就落多d粉令佢稀杰適中,咁樣可以嗎?

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我囡囡都係食healty times都無呢個問題.

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

原帖由 HUEN923 於 09-2-10 10:06 發表
想請問Healthy Times 米糊可以喺邊度買到?
我去過百佳同萬寧都吾見
所以買咗雀巢阿b食

我係荷花買架.

洋房

Thank you...旺角新世紀好似有荷花...等我食 lunch 去睇睇先
原帖由 ALICE615 於 09-2-10 12:51 發表

我係荷花買架.

子爵府

原帖由 HUEN923 於 09-2-10 14:18 發表
Thank you...旺角新世紀好似有荷花...等我食 lunch 去睇睇先

係呀?好似6樓有.

大宅

原帖由 HUEN923 於 09-2-10 12:20 發表
可以...但只不過我想先俾4湯匙阿仔食, 如果佢一星期後食得理想, 咁就會續湯匙續湯匙咁加多D俾佢食之嘛!

我b仔最多只肯食2湯匙咋!

男爵府

I buy the healthy times cereal in baby outlet

複式洋房

謝謝個位回覆。我用過母乳開米糊也覺得稀得滯,所以要落佷多粉才濃一點,跟用熱水/奶開很不同,少少就發得很多。不知道這樣用母乳開, 好像開到,但落到胃BB其實消化嗎?

不過我未試過 Healthy Times,今天會買一盒試下點...

原帖由 tomato_mama 於 09-2-10 10:27 發表

洋房

你阿b都好有肉地喎, 最緊要吸收!!
我阿b好似好大食, 擒日早上埋身餵完返工, 10點姐姐餵6oz人奶, 12點食蕉蓉 (細隻), 1點又食4湯匙米糊, 跟住又食咗少少南瓜蓉, 又食咗少少蕃薯, 5點鬆d又食咗6oz人奶 (要分2次食, 佢太飽了), 8點半又食米糊 (食吾哂, 實在太飽)......10點埋身餵....覺覺猪.....我都覺得太多, 姐姐好似驚佢吾飽.....養猪???

原帖由 tomato_mama 於 09-2-10 18:10 發表

我b仔最多只肯食2湯匙咋!

複式洋房

wow, many yummy treats for your son! how old is he now?

原帖由 HUEN923 於 09-2-12 09:51 發表
你阿b都好有肉地喎, 最緊要吸收!!
我阿b好似好大食, 擒日早上埋身餵完返工, 10點姐姐餵6oz人奶, 12點食蕉蓉 (細隻), 1點又食4湯匙米糊, 跟住又食咗少少南瓜蓉, 又食咗少少蕃薯, 5點鬆d又食咗6oz人奶 (要分2次食, 佢 ...

別墅

用母乳開米糊當場可以, 我以前都係咁的. 還是用手把奶抓出來呢. 先放些米糊, 才'加'自已的奶, 想怎樣開就怎樣開...方便...是的...它是涼些..但我見bb不會投訴的.吃完糊仔..比些暧水bb喝..ok的.

enjoy and good luck.

原帖由 Lounda 於 09-2-9 08:34 發表
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

洋房

買咗啦....thanks
原帖由 ALICE615 於 09-2-10 17:47 發表

係呀?好似6樓有.

洋房

剛剛七個月, 我驚佢食得太多, 濟親
原帖由 Lounda 於 09-2-12 18:31 發表
wow, many yummy treats for your son! how old is he now?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊