自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

一家人食飯, 兩個小朋友就唱歌玩傾計心不在焉又話去廁所又話口喝,總之成晚都食唔到兩啖飯。 好聲好氣tum又試過, 發火呼喝,計時倒飯由佢餓又試過。之前家有長老,做好做醜幫手"不",佢地自己放入口,什至餵埋三歲個個食。 我其實好不滿但放工返來,佢地又叫極唔聽我都好累所以由佢地。

而家四大長老全部退休我自己要一打二(老公只係食完走開打機係遠處叫小朋友食啦,快d啦), 我發覺自己一埋桌就開始精神緊張,頭十五分鐘都仲耐心忍佢地同佢地講食完陪佢地玩。但都係唔願郁,之後我就開始喝罵,較鬧鐘三十分鐘, 大個個就開始認真少少食, 細個個仲係玩水杯, 我大喝一聲(自己都嚇親咁大聲)就衝過去搶個杯掉去廚房。由佢喊,佢都係唔食。 倒數最後十分鐘,大女開始衝刺食, 趕到鬧鐘響前食埋最後個啖。細個隻一啖都冇食過。 我收野倒晒佢也唔理我。

究竟點可以令佢地乖乖食? 我要返工, 放工逐隻接放學,返來又要煮飯安排佢地沖涼做功課其實真心好累,想開開心心快快趣食完飯同佢地玩下讀下書唱下歌,但佢地日日搞咁耐, 把我耐性時間同心情都消磨晒。 點算? 定係三歲其實真係仲要餵??? 但佢bb時明明可以自己拎spoon自己食粥仔唔俾你餵,點解大個反而走回頭路? 我而家好似變型俠衣,一變身發火就自己都唔鍾意自己。有時真係差好少好少就失去理智一手掃晒d碗碟落地,打鬼爛晒d野以後大家食老麥算數!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

我都想知,我小朋友而家仲係咁,真係好明白你感受

狠心收飯對我屋企果位係唔work嘅,佢完全唔介意餓同瘦;鼓勵同利誘亦唔work,要佢快手食完,佢寧願唔要奬勵
請勿打招呼~

禁止訪問

珍珠宮

我個女食飯到而家6歲幾7歲都係咁衰, 成日發呆, 一係周圍搞, 我之前都係好似你咁, 成日變身, 一食飯就不停提佢, 食飯啦, 趙下D野食啦, 吞啦! 然後又食飯啦, 趙下D野食啦, 吞啦! 無限LOOP.........
LOOP左十幾分鐘真係人都癲, 就會變身獅子吼! 我自己都好憎自己變成咁, 於是我由不停講講講, 到而家我半放棄, 一餐提佢一次二次, 之後就唔提, 自己食完再等一陣見佢都冇乜意思郁手就收起D野食, 前排佢成日10點幾同我講肚餓, 我話冇架啦, 頭先DINNER你唔食, 而家冇野比你食架啦! 明天請早啦!

佢見我黎真, 真係唔理佢唔吹佢, 一段日子之後, 我發現佢食得多左同快左, 我終於都可以做返個正常人唔洗成日變身了

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

回覆樓主

倒完飯 比佢餓幾耐?
我地係食飯前去廁所先 用餐中唔比水飲 唔比去廁所 無玩具 無電視
全部要focus响飯菜度 大女會同我傾吓d餸點樣煮 用咩食材
細既歲幾 可以自己食 我亦都會同佢介紹d食材
而全家用餐完畢先可以落枱

大宅

melody228 發表於 17-9-2 23:51
我都想知,我小朋友而家仲係咁,真係好明白你感受

狠心收飯對我屋企果位係唔work嘅,佢完全唔介意餓 ...

收飯比佢餓幾耐?

禁止訪問

珍珠宮

BTW, 我女食飯食得唔好, 係由佢BB時期已經係咁, 所以我經過左6年幾既磨練, 而家已經可以好淡定架啦~ 唔食就唔食, 又唔係冇野比佢食, 佢自己選擇唔食之麻!

夜晚食得少, 第2朝晨咁早就搵我整早餐比佢食啦!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

陪月勳章

好明白,我果兩個都係甘,一餐飯食兩個幾鐘,晚晚都要不停鬧,我放工想有餐安樂茶飯食都唔得,而家開學仲要食完飯,處理埋兩個既功課,真係人都癲

wcpcelia    發表於 17-9-3 19:48

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我屋企2個又系甘,佢地好似唔識餓,餓到唔够重,要睇營養師都系依然故我

公爵府

回覆樓主:

我大嘅6歲半,細4歲半,呀哥原本可以自己乖乖食,不過細佬就狂撩佢,又唱歌又跳舞又掉野整古做怪,搞到呀哥都分心一齊笑,我就餐餐飯喊打喊殺先食哂,有時會攞埋武器兇佢地我係ftm先有咁嘅精力,之前我唔舒服係房休息,聽到c6,奶奶,工人3個大人都搞唔掂兩隻魔怪

大宅

大眼的Dog 發表於 17-9-2 23:46
一家人食飯, 兩個小朋友就唱歌玩傾計心不在焉又話去廁所又話口喝,總之成晚都食唔到兩啖飯。 好聲好氣tum ...

Same here
我細囡三歲幾,食飯食個半鐘要人餵同逼...!
佢可以含住啖飯成3、4個字先一匙......(emoji)好耐先吞!!痴鬼缐

子爵府

歐買尬 發表於 17-9-2 23:55
收飯比佢餓幾耐?

餓天光

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我大仔2歲 我餐餐餵到想喊

大宅

完全理解!我們屋企個又係咁,3歲幾啦,每餐飯都係以啖計,又瘦又矮,夠鐘收碗完全唔work!餓又餓過,威逼利誘又試過,都唔知點好!每次食飯都好似攞左我半條人命!

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

Summire123 發表於 17-9-3 00:08
Same here
我細囡三歲幾,食飯食個半鐘要人餵同逼...!
佢可以含住啖飯成3、4個字先一 ...

男爵府

ilmummy 發表於 17-9-3 00:20
完全理解!我們屋企個又係咁,3歲幾啦,每餐飯都係以啖計,又瘦又矮,夠鐘收碗完全唔work!餓又餓過,威逼 ...

我仔都系3歲幾,肯食 吾肯"不"~
"不"好放系碗,然後再自己放入口就得
試過吾幫佢"不" 佢就淨系"不"啲肉黎食 啲飯就吾"不" 可以點?

大宅

大眼的Dog 發表於 17-9-3 00:17
餓天光

第日呢?
建議補充多d鋅 餐與餐中間唔好以食其他野
淨可以飲水

大宅

回覆樓主:

我大女五歲,細果個三歲,之前都係咁,叫佢地食飯好辛苦,真係食親飯我都癲婆上身,直到呢個暑假,我日日都帶佢兩個買送,每日都會問家姐想食咩送,同佢一齊諗,一齊買,咁佢而家夜晚又真係自動自覺食哂啲飯同送,細果個見家姐咁佢就會有樣學樣,而家叫做鬆口氣,之前真係好攞命!

大宅

回覆樓主

同我屋企情況一模一樣!(我好你少少,有工人姐姐煮飯)日日第三次世界大戰咁!近來喺菜式到換下新意思,有時食麵,有時烏冬,有時壽司,多啲花臣佢地會有興趣食,你可以試下

首頁

尾頁

跳至