母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我小b21日大, 除左係醫院照燈果幾日外, 其餘時間都係埋身餵人奶. 好多人話餵人奶既話bb會好痴身, 但我小b 唔係既, 當佢食完奶扭眼訓, 我點抱佢都會喊, 但一俾麻麻或者工人抱就會收聲 . 我知我可能抱得佢唔舒服, 所以成日轉姿態,睇下o的衫又無捲起晒, 又或者跟麻麻/工人點抱, 但都係唔得既. 每次過手俾麻麻/工人抱果陣我都好心嗡, 今朝餵奶果陣仲因為咁而喊左出黎. 佢會唔會以後都唔痴我架?

複式洋房

I had that problem for a while when I had my first baby. But later, I figured that it is because of your smell of milk. Maybe he wants more! try feed a little longer. Other people holding him, he knows there is no hope of having milk!!!
原帖由 treasurebaby 於 09-2-9 11:10 發表
我小b21日大, 除左係醫院照燈果幾日外, 其餘時間都係埋身餵人奶. 好多人話餵人奶既話bb會好痴身, 但我小b 唔係既, 當佢食完奶扭眼訓, 我點抱佢都會喊, 但一俾麻麻或者工人抱就會收聲 . 我知我可能抱得佢唔舒服 ...

別墅

我已經由得佢鐘意食幾耐就幾耐, 不過佢通常食4-5個字就會"吞"番出黎又或者訓著覺. 我依家最珍惜既就係餵奶既時候, 因為佢會係最痴我既 (真係好無奈), 但到產假放完後, 我連僅存親子時間都會無埋喇.

原帖由 dch_07 於 09-2-9 11:15 發表
I had that problem for a while when I had my first baby. But later, I figured that it is because of your smell of milk. Maybe he wants more! try feed a little longer. Other people holding him, he ...

禁止訪問

別墅

我主要做既野就係餵奶, 掃風同埋換片, 由麻麻負責沖涼. 我都有諗可能因為掃風同換片果陣小b 都係訓左/瞇埋眼, 所以佢根本就唔認得我或者唔知邊個服待緊佢. 相反, 當佢扭眼訓果陣就係最精神, clam down 左之後就會眼碌碌咁望住抱緊佢既人, 但可惜往往果個都唔係我lor . 我係餵奶果陣有不斷同佢講野架, 希望佢會認得我把聲. 呢個禮拜開始, 佢食完奶之後就會眼碌碌咁周圍望, 郁手郁腳, 我都有趁機會同佢玩, 傾計咁, 希望可以改善我地之間既疏離感lor, 不過唔知幾耐先有果效!!!

原帖由 小吉梨 於 09-2-9 11:32 發表
你係咪只係負責餵奶? 其他野由別人跟?

我坐月開始餵人奶, 但由於太辛苦, 所以餵奶以外都好少負責, 頭一個月無同bb沖涼/換片/掃風, 基本上一餵完bb便被人抱走去掃風...所以, 我係完全好少抱佢... 我都係第二個月開始 ...

洋房

我阿b又喺好跟工人姐姐, 我拍拍手要抱佢, 佢會同我笑, 摸吓我隻手, 跟手就挨返落姐姐身度, 我都好無奈! 相反, 姐姐一拍手佢就好開心咁挨身出去姐姐方向.....都好既, 証明我返工吾喺屋企既時候, 姐姐對佢好, 阿b先有咁既反應 (自我安慰!).....
吾使吾開心, 同阿b玩多d, 傾多d, 佢地知你先喺媽媽.....

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 HUEN923 於 09-2-9 12:03 發表
我阿b又喺好跟工人姐姐, 我拍拍手要抱佢, 佢會同我笑, 摸吓我隻手, 跟手就挨返落姐姐身度, 我都好無奈! 相反, 姐姐一拍手佢就好開心咁挨身出去姐姐方向.....都好既, 証明我返工吾喺屋企既時候, 姐姐對佢好, ...

我都有類似0既情況, 但係又冇辦法, 工人對住bb 0既時間最多, 跟佢係好自然0既事... 唯有一有空閒就同bb玩多d啦....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 treasurebaby 於 09-2-9 11:54 發表
我主要做既野就係餵奶, 掃風同埋換片, 由麻麻負責沖涼. 我都有諗可能因為掃風同換片果陣小b 都係訓左/瞇埋眼, 所以佢根本就唔認得我或者唔知邊個服待緊佢. 相反, 當佢扭眼訓果陣就係最精神, 當clam down 左之後就會 ...

初生bb視力唔好, 係靠觸覺和嗅覺知邊個係媽媽.

我果陣都好似你咁, bb一知我響附近就咳, 人地抱就冇事, 我都學我阿媽咁抱bb都唔得, 幾無奈!! 試過入房搵野, 我己經左對鞋至入房, 單係翻轉個枕頭, 都唔知係咪嘈醒佢, 佢一知我入房就喊. 我阿媽係BB聞到我陣奶味. 不過你掉番轉諗, 你應該係開心, 佢認得你陣味至喊同埋扭計呀, 呢d唔係疏離感, 唔好胡思亂想.

到佢大d就會好d, 就會認到邊個係媽媽, 仲會等你放工返黎.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊