懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

到底順產系點架 ? 陣痛系咪好痛架 ? 我仲有一星期就到預產期 la ,上星期五到廣華產檢,今個星期又要再去產檢 la ,姑娘話陣痛每 15分鐘 一次才入院,或者見紅,或者 bb "yuk" 小左先要入院,我 e 家有時 feel 到子官收縮都覺得唔舒服,姑娘就話 li 小事,陣痛系好痛,生仔系好痛架 .... 之前在 bk 見到有位 mami 話自己又系在 廣華生,而陣痛左 20幾個鐘...最後要開刀,睇到都驚!

大宅

原帖由 newbbb05 於 09-2-9 11:18 發表
到底順產系點架 ? 陣痛系咪好痛架 ? 我仲有一星期就到預產期 la ,上星期五到廣華產檢,今個星期又要再去產檢 la ,姑娘話陣痛每 15分鐘 一次才入院,或者見紅,或者 bb "yuk" 小左先要入院,我 e 家有時 feel 到子官收縮都覺得 ...

我係喺廣華順產,姑娘都講得啱既,每痛15分鐘一次先入院,或者見紅,或者穿水...宮縮係個肚好硬...

我就係星期三入院,痛到星期六先生得出,雖然痛既時候係幾難頂,但佢地可以俾你用笑氣,打止痛針,係好好止痛既方法...我個人覺得有呢兩樣野止痛已經可以頂到生,我平時連做婦科檢查都大叫,但生仔反而ok...

唔使咁担心,話俾自己知自己好掂,一心為咗個b,咁就ok架嘞...廣華既待產室姑娘個個都好好經驗,會話你知點做,尤其係護士長...very nice,佢教我用fit ball,我既痛快咗好多,比預計快咗生得...如果唔係真係唔知痛到幾時小b先轉啱位出世...

複式洋房

sunggie :

多謝您的分享呀,咁即係您痛左 3 日 ? 唉我真係好驚呀 ! 因為 E 家子宮收縮令我想起我以前中學時每次經痛都要訓床的感覺.... , 今日覺得子宮收縮好似蜜左 ... 咁係咪應該先用笑氣,若都唔得先打埋止痛針呀? 笑氣會唔會使人覺得 wing wing 地呀? 咁你係咪住左 3 日就出院呀?

原帖由 sunggie 於 09-2-9 21:24 發表

我係喺廣華順產,姑娘都講得啱既,每痛15分鐘一次先入院,或者見紅,或者穿水...宮縮係個肚好硬...

我就係星期三入院,痛到星期六先生得出,雖然痛既時候係幾難頂,但佢地可以俾你用笑氣,打止痛針,係好好止痛既方法...我 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

newbbb05,

我遲d都會去廣華生, 我有幾個朋友都向廣華生完都覺得D NURSE & 助產士好好, 你唔好驚, E到好多媽咪會支持你, 當你見到小B健康活潑時, 再痛苦都值得!!! 加油, SUPPORT U

複式洋房

sugary,

多謝你呀! 咁你預產期係幾時呀?!

原帖由 sugary 於 09-2-10 00:31 發表
newbbb05,

我遲d都會去廣華生, 我有幾個朋友都向廣華生完都覺得D NURSE & 助產士好好, 你唔好驚, E到好多媽咪會支持你, 當你見到小B健康活潑時, 再痛苦都值得!!! 加油, SUPPORT U ...

大宅

原帖由 newbbb05 於 09-2-9 22:45 發表
sunggie :

多謝您的分享呀,咁即係您痛左 3 日 ? 唉我真係好驚呀 ! 因為 E 家子宮收縮令我想起我以前中學時每次經痛都要訓床的感覺.... , 今日覺得子宮收縮好似蜜左 ... 咁係咪應該先用笑氣,若都唔得先打埋止痛針呀? ...

我覺得笑氣好有用,係少少暈,但個人會鬆好多,我由得佢暈,反正暈好過痛,同埋佢個種暈,似係食咗感冒藥果種暈...當然程度就勁好多.

止痛針就幫我渡過咗最難捱既開咗4度之后既時間...個人好relax,入咗院一路都痛到瞓唔到覺,直至打咗呢個止痛針,就迷迷醒醒都3個鐘,雖然都係每次痛都醒,都照痛,但可以鬆一陣都好...努力...

大宅

我係10號見紅入院,上午有d不規則ga m痛,下午就無啦,到10號晚開始有陣痛,早上8點開始大痛,開左3度,但係代產室d笑氣用完 一路用呼吸-痛,9點幾護士一check就開到8到,入產房笑氣吸左3下就話生啦
產後病房d護士好好人,有晚我阿b唔聽話,(柳)計 到半夜3點,d護士主動黎問我晏唔晏訓,抱bb去bb房 早上才送回來
我覺得痛ga時候要冷靜,我見有d太太會發狂大叫,係無用加,留返d力去生啦,記得深呼吸,我覺得都有d用ga

複式洋房

sunggie ,

多謝你的 SHARING , 屋企人叫我係屋企行多 D,因為個肚大,仲有幾日就到預產期 (2月23日) , 咁邊度都唔敢去,但係覺得行路時個肚好重,都唔想行,

原帖由 sunggie 於 09-2-16 22:02 發表

我覺得笑氣好有用,係少少暈,但個人會鬆好多,我由得佢暈,反正暈好過痛,同埋佢個種暈,似係食咗感冒藥果種暈...當然程度就勁好多.

止痛針就幫我渡過咗最難捱既開咗4度之后既時間...個人好relax,入咗院一路都痛到瞓唔 ...

複式洋房

Eana,

咁你係咪住左3日呀! 咁你 E 家咪應該坐緊月 LAW! 雖然好痛,但你都算生得快 (因為有 D 人話痛幾日 先生得),我都有時有D 不規則的 M 痛,但未見紅,BB 又未"YUK"小左,都好似未有咩蹟象要出世住,咁你生之前係咪都好似 d 姑娘講咁樣 行多 d! 我d friend 都係話痛個陣唔好晒氣亂叫,留 d 氣嚟生!

原帖由 Eana 於 09-2-17 07:54 發表
我係10號見紅入院,上午有d不規則ga m痛,下午就無啦,到10號晚開始有陣痛,早上8點開始大痛,開左3度,但係代產室d笑氣用完 一路用呼吸-痛,9點幾護士一check就開到8到,入產房笑氣吸左3下就話生啦
產後病房d護士 ...

民房

我個人分享係:

因為我大痛只係痛左 5-6 個鐘... 比我預期既痛少咗... then 因為我都唔識分大痛定陣痛... so 原來無我想像中咁痛...

如果話辛苦.. 係因為你會有想大便感覺.. but 你要忍住唔比你 all... 呢下先辛苦... 但好老實.. 就算比你 all... (我後期次次痛都出盡力去 all.. 但發錯力去肛門度... 其實唔好 ka... 你忍到就盡力忍) 都係痛到傻咗咁.... 聞咗笑氣係會好 d ka.. but 都係痛..

只要你記住... 痛楚係會有完結既時候.. 唔好 side 力去叫痛.. 留返 d 力生 bb 會仲好
廣華 d 姑娘 & 嬸嬸都好好人 ka

祝順順利利生個肥肥白白 bb

大宅

我係臨生前一星期開始,就有d 黎m脹脹ga感覺,我屋企人都話我生得快,係因為我行得多,我基本每日都會周圍走,因我好怕悶 。加油,bb出黎o個刻,你會覺得所有ga痛都值得ga。

男爵府

d人話聞左笑氣生完之後會勁嘔,咁你地有冇呀?

大宅

我又無嘔喎,很覺得好暈,但感覺良好 d陣痛好似快過d

男爵府

咁生緊既時候有冇得聞架?! 聞左會唔會唔夠力生?

大宅

我剛剛年卅在廣華生了,我是年廿八零晨見紅入院,一共痛了55個鐘先生到.
其實我覺得順產又唔係想像中噤痛,由好似急大便的痛,到絞肚痛,到非常非常急大便又唔俾你疴.
到開哂十度可以生時,其實一D都唔痛,反而好開心忍咗噤耐終於可以用力生.
我响待產房都等咗十幾個鐘先入產房.我最後吸咗十個鐘笑氣,無打止痛針,都捱得過.而且吸笑氣都好舒服,我限住自己吸的時間,所以一D都無暈同無嘔.

複式洋房

janet1018cheng ,

多謝您的 SHARING!

原帖由 janet1018cheng 於 09-2-17 17:53 發表
我個人分享係:

因為我大痛只係痛左 5-6 個鐘... 比我預期既痛少咗... then 因為我都唔識分大痛定陣痛... so 原來無我想像中咁痛...

如果話辛苦.. 係因為你會有想大便感覺.. but 你要忍住唔比你 all... 呢下 ...

複式洋房

Eana,

咁點算呀,我放產假之前,係公司成日坐,e 家又日日係屋企坐,就算 e 家先係屋企行下,都遲 la!:;pppp:

原帖由 Eana 於 09-2-17 18:51 發表
我係臨生前一星期開始,就有d 黎m脹脹ga感覺,我屋企人都話我生得快,係因為我行得多,我基本每日都會周圍走,因我好怕悶 。加油,bb出黎o個刻,你會覺得所有ga痛都值得ga。 ...

複式洋房

miumiu3 ,

請問點樣限住自己吸 笑氣的時間?

原帖由 miumiu3 於 09-2-17 20:46 發表
我剛剛年卅在廣華生了,我是年廿八零晨見紅入院,一共痛了55個鐘先生到.
其實我覺得順產又唔係想像中噤痛,由好似急大便的痛,到絞肚痛,到非常非常急大便又唔俾你疴.
到開哂十度可以生時,其實一D都唔痛,反而好開心忍咗噤 ...

男爵府

其實聽人講,陣痛的痛每次都唔過1分鐘,係唔係架?!

如果係,都唔係咁恐怖啫! 痛1分鐘又可以休息一下.............

唔知岩唔岩呢?!

民房

我陣痛既時候每次都係 10 零秒 ka jar... d 姑娘話陣痛要超過 1 分鐘先算陣痛.. 但我又唔係 bor..

聞笑氣唔會無力生 ka... 不過我聞到好 wing.. 得 2 次 jar.. 因為我唔係 "扯" 到好盡..基本上我痛得 10 零秒.. 根本都扯唔到好 wing...

仲有.. 我聞完笑氣後完全無想嘔既感覺...

首頁

尾頁

跳至