懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我上胎全部放自己大假...咁d假都夠用, 因為係3月b, d檢查分報係兩個年度...

今胎預產期係7月尾...又要留返d假比大細b...
所以所有檢查都會攞病假, c+就盡量約星期六...
宜家以經放左4日sick leave喇...
都唔知年尾老細會唔會話我放得多病假

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

醫院sick leave, c+ annual leave
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有E生紙就SICK LEAVE
不過一個月得2日

大宅

原帖由 piglet0529 於 09-2-9 15:22 發表
醫院sick leave, c+ annual leave

第一胎 醫院/c+產檢都當sick leave,公司沒扣我錢, 今胎都希望公司係口廿.

大宅

產檢福利係可以當病假, 唔駛扣自己大假架喎. 死人都唔扣自己大假啦. 公司對自己又唔係好好.

侯爵府

好媽媽勳章

我公司不嬲都有1日sick 唔理你大肚or not 我米去政府個日係sick c家就約sat / 放工后 c家可以改 govt唔得 再要請就係annual 梗係留番d假 有用架
原帖由 ORANGEBANANA 於 09-2-9 15:34 發表

第一胎 醫院/c+產檢都當sick leave,公司沒扣我錢, 今胎都希望公司係口廿.

別墅

原帖由 siusum 於 09-2-9 15:17 發表
我上胎全部放自己大假...咁d假都夠用, 因為係3月b, d檢查分報係兩個年度...

今胎預產期係7月尾...又要留返d假比大細b...
所以所有檢查都會攞病假, c+就盡量約星期六...
宜家以經放左4日sick leave喇...
都唔知年尾 ...

我問過做HR既朋友,佢話係當sick leave既,但唔知係唔係有限定日數.

我就無攞過leave,因為公司都好flexible,我又會安排5點以後既appointment,所以每次都係早走1個鐘左右就算.

別墅

畀面勳章

我公司一年得8日pay sick leave, 所以我會有時攞sick leave, 有時叫HR扣1/5salary!我驚扣晒D sick leave做產檢後如果真係有病, 咪要扣annual leave或者扣no pay leave囉......無著數

伯爵府

原帖由 Christy0221 於 09-2-9 16:18 發表
我公司一年得8日pay sick leave, 所以我會有時攞sick leave, 有時叫HR扣1/5salary!我驚扣晒D sick leave做產檢後如果真係有病, 咪要扣annual leave或者扣no pay leave囉......無著數 ...

我公司就有12日full pay sick leave....
我都怕宜家放晒之後冇pay leave攞
因為產檢半日佢至少要比4/5我...但一般sick leave 要連續4日先可以攞4/5架...

珍珠宮

i take com. leave

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我用 sick leave, 另外有時如果book 到下午就同我老細講下午去做檢查要早D 走, 咁就連sick leave 都唔駛apply.

其實通常產檢都係半日之嘛,每個月唔係應該有兩日病假咩?應該enough 喎...

別墅

我睇c+儘量約放工後, 若醫生full booking, 我會請sick leave, 因為有醫生紙

別墅

畀面勳章

Siusum, 你都好過我呀...有12日sick leave!! 我就係怕攞晒8日sick leave去做產檢, 之後有病的話要比HR扣AL我又唔想, 要扣我one day pay leave我仲唔想....所以情願叫佢扣1/5好似著數D lor
原帖由 siusum 於 09-2-9 16:21 發表

我公司就有12日full pay sick leave....
我都怕宜家放晒之後冇pay leave攞
因為產檢半日佢至少要比4/5我...但一般sick leave 要連續4日先可以攞4/5架...

大宅

原帖由 venicaso 於 09-2-9 15:55 發表

我問過做HR既朋友,佢話係當sick leave既,但唔知係唔係有限定日數.

我就無攞過leave,因為公司都好flexible,我又會安排5點以後既appointment,所以每次都係早走1個鐘左右就算. ...

你就好, 我地早走一個鐘, 都扣你一個鐘錢. 不如拎返張sick leave, 索性請足佢一天, 佢比返4/5人工我好過:;pppp:

大宅

原帖由 Christy0221 於 09-2-9 16:50 發表
Siusum, 你都好過我呀...有12日sick leave!! 我就係怕攞晒8日sick leave去做產檢, 之後有病的話要比HR扣AL我又唔想, 要扣我one day pay leave我仲唔想....所以情願叫佢扣1/5好似著數D lor ...

勞工法例規定每月有兩日sick leave架喎

伯爵府

原帖由 ChrisAlfred 於 09-2-9 16:55 發表

勞工法例規定每月有兩日sick leave架喎

但勞工例所講o既sick leave係要連續4日或以上有醫生紙先可以有4/5人工, 產檢就冇呢個限制...即放半日都可以攞4/5
我公司有12日full pay sick leave, 有醫生紙1日都可以, 但攞多過呢12日, 就要跟勞工例, 要連續4日先有得pay...

所以宜家我地係驚放晒full pay SL之後有咩病都唔可以放SL, 要放AL 或no pay leave囉...

別墅

攞 4/5 人工....點都抵過扣一日AL.....

大宅

依道係兩個問題:要問清楚你公司HR同保險公司點計
-sick leave可以同保險公司claim medical, 但唔包產檢, 因為產檢唔等同sick, 醫生紙會寫明產檢
-有D公司有醫生紙就會照比人工, 有D公司要員工攞自己大假

別墅

原帖由 ChrisAlfred 於 09-2-9 16:54 發表

你就好, 我地早走一個鐘, 都扣你一個鐘錢. 不如拎返張sick leave, 索性請足佢一天, 佢比返4/5人工我好過:;pppp:

咁你地產假,公司係唔係都只係出4/5人工咋?

伯爵府

原帖由 venicaso 於 09-2-9 17:16 發表

咁你地產假,公司係唔係都只係出4/5人工咋?

我係公司係...

首頁

尾頁

跳至