懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我全部都係拎sl ka喎. 同埋sl係勞工法例係有的累積, 即如果你前几年冇放到嗰d, 依家都可以放, but佢有累積上限的.

產假方面,中我做嗰度係full pay^^

別墅

原帖由 士丹利妻 於 09-2-9 17:23 發表
我全部都係拎sl ka喎. 同埋sl係勞工法例係有的累積, 即如果你前几年冇放到嗰d, 依家都可以放, but佢有累積上限的.

產假方面,中我做嗰度係full pay^^

我岩岩走過去HR到八卦問下如果產假期間遇著法定假期,咁會唔會有得補翻,我公司會補嫁,你地不妨問下喎...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 venicaso 於 09-2-9 17:29 發表

我岩岩走過去HR到八卦問下如果產假期間遇著法定假期,咁會唔會有得補翻,我公司會補嫁,你地不妨問下喎...

我公司係冇得補架...有得補都冇用, 我預產期7月尾...一路到9月都冇公眾假

大宅

BK Milk勳章

我放sl,老闆都冇所謂既~~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 venicaso 於 09-2-9 17:29 發表

我公司就有得補啦~ 10星期產假 total 70 days include 所有星期六, 星期日 & public holidays.

我知有d公司好好架, 10星期有薪產期係Full Paid, 唔係4/5 人工.

大宅

但其實根據返勞工法佢係唔需要補比你既~因為個一日佢係有出糧比你架~之前我有打過去勞工署問~
但如果你公司會補比你~咁你公司都幾好喎~

公爵府

回覆 # 的文章

I usually have appointment at the morning and back to the office at around 11am to 11:30am. My boss is very good because I don't need to submit any leave application.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

原帖由 希兒~ 於 09-2-9 17:59 發表
但其實根據返勞工法佢係唔需要補比你既~因為個一日佢係有出糧比你架~之前我有打過去勞工署問~
但如果你公司會補比你~咁你公司都幾好喎~

係呀,我公司係e方便都真係唔話得,而且產假係full pay添...希望公司唔好因為經濟差左而改policy啦!

別墅

原帖由 anita0725 於 09-2-9 17:16 發表
依道係兩個問題:要問清楚你公司HR同保險公司點計
-sick leave可以同保險公司claim medical, 但唔包產檢, 因為產檢唔等同sick, 醫生紙會寫明產檢
-有D公司有醫生紙就會照比人工, 有D公司要員工攞自己大假 ...

我會請sick leave, 但我唔會claim medical,純粹扲半日假,如果唔係一個月睇一次醫生,再加c+ and 政府啲檢查 (oscar, structure),咁真係多多假都唔夠

不過呢排成日唔係公司,搞到我好多野都做唔哂,好鬼忙

另外我公司係美國公司好自由,日日返10am,早走又冇人理,又可以home office,只要做得哂啲野就得

大宅

有醫生紙梗係 sick la
去醫院都係寫半日之嘛
私家就有一日
所以一般我會就埋同一日, 咁就攞一日 sl就ok
我都試半過晏去哂兩邊
不過就趕左少少

因為要留番d 俾自己
以免有不時之需

複式洋房

總之有醫生紙/政府嘅到診紙都當做病假. so far 公司照比我放, 冇扣人工

大宅

公司HR話產檢當病假(當然要附上醫生紙或到診紙啦)。

至於產假撞正勞工假期就無得補番,因為係full pay架。

無論攞AL或SL都好,都係睇番自己公司policy啫。

我只係睇政府先告半日病假(因為就唔到時間),睇私家我就book星期六,盡量唔想成日告病假,但我老細都唔係太鍾意,感覺都幾唔好架。

正面D諗,可能因為年尾要清假,放左幾日AL,令佢有錯覺我成日唔喺公司啦。

負面諗法真係令自己覺得多年努力工作換來既竟然係D咁既說話,好難過囉。

子爵府

好羨慕呀.. 我公司就"百冇"
產假 4/5 (已包埋紅日果D..所以我4月放...真係冇著數~~><~~, 放完產假仲要連續3個月冇紅日~)

公司產檢唔可以當SL, 一係攞AL, 一係睇多次醫生攞SL
所以我而家都係政府同私家約同一日, 俾佢扣我4/5人工算, 留返D大假生完B果時放~
年尾張REPORT冇咁多SL又可以好睇D,

伯爵府

原帖由 carly.c 於 09-2-10 12:22 發表
好羨慕呀.. 我公司就"百冇"
產假 4/5 (已包埋紅日果D..所以我4月放...真係冇著數~~>

唔係喎...勞工法例係產前檢查可以當sl 放架, 有到診紙證明你個日係去做產前檢查就得架...
你唔洗再去另外睇醫生攞sl 架喎

禁止訪問

大宅

原帖由 siusum 於 09-2-10 12:44 發表

唔係喎...勞工法例係產前檢查可以當sl 放架, 有到診紙證明你個日係去做產前檢查就得架...
你唔洗再去另外睇醫生攞sl 架喎

產前檢查係唔可以當sl 放架...到診紙上有註明架..
我亦都打過去問 , 點解產檢唔當 sl , 呢樣係每個孕婦都一定要做架...佢比我問到唔識答 ,

伯爵府

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-10 13:23 發表

產前檢查係唔可以當sl 放架...到診紙上有註明架..
我亦都打過去問 , 點解產檢唔當 sl , 呢樣係每個孕婦都一定要做架...佢比我問到唔識答 ,

你打去邊度問呀???

子爵府

我公司接受番工時間睇醫生... 只要醫有紙証明我真係係個個時間睇就得勒, 唔扣sick leave tim

子爵府

果時我公司個HR好串咁直頭打去勞工處飛條線叫我自已去問TIM... -__-~

個D人答到診紙唔等於醫生紙, 公司有權扣員工假OR錢(FULL DAY), 如果有醫生紙公司須出返4/5人工俾員工~~ (點做法睇間公司點決定)

大宅

原帖由 siusum 於 09-2-10 14:32 發表

你打去邊度問呀???

勞工處...

首頁

尾頁

跳至