自由報料

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-9 11:11
我在7月2日入法國醫院照胃照腸鏡,全單$26000,因我腸鏡在買保險前已不受保,我知道的,扣除腸鏡,應該是$1 ...

我主可以同你講咁多間保險公司最差系AIA,在香港已經有好多醫生唔想收AIA病人,因為AIA有好多要求,如果病人需要入院過夜照腸胃鏡检查,就一定需要有以下病才可以入院:(血糖,血壓高,心臟病,貧血,或癌症長期病患者),沒有就主會包你在醫院日間病房做檢查,溫馨提示:如需要腸胃鏡檢查要問清楚你份保險系怎樣才可去檢查,謝謝

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

JCHANG 發表於 17-9-9 13:19
://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170219/s00002/1487440534449

年頭有新聞講過 AIx 照 ...
我之前都因為咁問過其他保險朋友, 佢話AIX 咁真係好搵笨, 不過佢又叫我買左咁耐唔好cut(十幾年), 我先無cut, 還好我上兩個月入院檢查子宮都claim到9成, 但如果大家想新買真係唔建議幫袗佢

男爵府

好媽媽勳章

blackberry 發表於 17-9-10 13:43
我之前都因為咁問過其他保險朋友, 佢話AIX 咁真係好搵笨, 不過佢又叫我買左咁耐唔好cut(十幾年), 我先無cut ...

我都係一家人都買開aia的,我自己已經供左15年了,但今年開始無啦啦加左我2佰幾蚊一個月(一年差唔多加左我3仟蚊)保障範圍又收窄咗,所以我都把心一橫全家cut曬轉其他公司

wcpcelia    發表於 17-9-11 10:07

大宅

angelhappy0306 發表於 17-9-10 13:53

我都係一家人都買開aia的,我自己已經供左15年了, ...

請問你打算轉邊間保險?

男爵府

kk1030 發表於 17-9-10 13:22
我主可以同你講咁多間保險公司最差系AIA,在香港已經有好多醫生唔想收AIA病人,因為AIA有好多要求,如果病 ...

未入之前,我都擔心呢個問題,我咪問過agent ,佢咪話醫生需要我入院就可以,但結果當門診claim!
我今次驗埋血,我先知道我血糖高!係咪有理由指出我應該係醫院照胃照腸鏡呢?

男爵府

JO_100 發表於 17-9-10 10:57
其實樓主這份醫療保險是何時買的? 已買多年?

買了兩年!就是三年前照完胃腸,知道自己身體上有問題,所以先買保險囉,買的時間,AIA 講明,腸部份是不受保,我照買,因為我三年後一定要再照,如果照完後,腸部份無事的,可以申請上訴 ,等AIA再保返 腸部位。

男爵府

stevejobs 發表於 17-9-10 10:34
(emoji)aia非常差。你威胁他们要诉讼,他们会和你私了

我有出信投訴,我仲話,如無合理賠償,我會向其他機構尋求協助,但AIA 當我 吹水囉!我可以點做呢? help me

男爵府

siukei17 發表於 17-9-10 12:57
可以去海關告佢

請問可以去咩海關投訴呀? 請指教!(emoji)

男爵府

JoeyPC 發表於 17-9-10 08:45
當日間手術計?是否因為無住一晚claim 少d?
保單應該會list out 一般手術可claim 到的限額作參考
...

我當然有住一晚啦!我睇過胃鏡賠償可以賠$4800,另外,仲有額外八成賠償給我,但現在只賠$3800,真係太過份!
咁我買呢份保險有乜用喎!

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-10 14:20
未入之前,我都擔心呢個問題,我咪問過agent ,佢咪話醫生需要我入院就可以,但結果當門診claim!
我今次 ...

如果你有血糖高就可以叫你醫生幫忙寫封信話你系因爲糖尿病的原因而需要過夜入院做腸胃鏡檢查而不可以日間病房做,可以試下,希望AIA受理。

男爵府

kk1030 發表於 17-9-10 13:22
我主可以同你講咁多間保險公司最差系AIA,在香港已經有好多醫生唔想收AIA病人,因為AIA有好多要求,如果病 ...

邊間保險較為寬鬆?想參考一下。
我現在又不能轉保險,因為我要等埋 腸部份是否可以受保先轉其他保險。

公爵府

好媽媽勳章

chanhiushan 發表於 17-9-10 14:33
請問可以去咩海關投訴呀? 請指教!(emoji)

如果佢指明只以某一e院嘅價錢先係合理,佢有機會有違商品說明條例,同競爭法

大宅

回覆 u957ble 的帖子

你好,我想問一下,咁您照嘅時候係全身麻醉定局部麻醉呢? 知唔知照大腸有冇全身麻醉呢? 我都係呢間公司,醫療仲係早3,4年買左份15年要供滿,如果cut單真係蝕到暈,係呢間野買左好多份其他單添,真呻笨啦依家!

大宅

回覆樓主

我都供左aia幾年,見你地咁講完我都想轉,但係邊間保障比較好?

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-10 14:47
邊間保險較為寬鬆?想參考一下。
我現在又不能轉保險,因為我要等埋 腸部份是否可以受保先轉其他保險。
...

邊間好唔提意啦,因為好唔好見人見至,所以你可以上網睇下每間保險公司既評價!我覺得你宜家最重要就系搞掂你今次既賠償金額先,最好盡快叫醫生幫忙處理,如果醫生肯應成寫信,就包到既機會系大的,祝你成功!

男爵府

milkfaegan 發表於 17-9-10 15:07
我都供左aia幾年,見你地咁講完我都想轉,但係邊間保障比較好?

其實轉邊間都冇用~
遲d其他都會向住AIA旣方向多!

因為太多人成日定期入院照腸鏡,
所以保險公司要節流!
如果3年內照過旣,
多數一定唔得!

大宅

kylieyee 發表於 17-9-10 14:50
回覆 u957ble 的帖子

你好,我想問一下,咁您照嘅時候係全身麻醉定局部麻醉呢? 知唔知照大腸有冇全身麻醉 ...

可以用局部麻醉做或監察麻醉做,因為全身麻醉要需要用呼吸器幫忙病人呼吸,所以一般檢查不會用全身麻醉風險比監察麻煩高好多,最合適最舒適就系用監察麻醉

子爵府

回覆樓主

我都一家買左aia廿年,我都想轉,但年紀大有啲病係出面買可能唔受保,而家諗住另外買多份,仲諗緊買保柏定保誠好。

大宅

回覆樓主

之前新聞都報過佢條款有問題
以後小心啲

男爵府

kk1030 發表於 17-9-10 15:28
可以用局部麻醉做或監察麻醉做,因為全身麻醉要需要用呼吸器幫忙病人呼吸,所以一般檢查不會用全身麻醉風 ...

我真係唔知我做邊款麻醉,我訓醍就攪掂了!醫院收麻醉費$3800囉!

首頁
12345...11

尾頁

跳至