少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔三歲,佢好精,成日講說話氹人開心來滿足自己嘅慾望,例如昨日佢想食芝士糖,我話要飲左奶先(開左半盒牛奶未飲完),點知佢只飲兩啖,食完第一粒芝士糖後仲主動拎起盒奶來飲,同我講「要食芝士糖」!我被佢嘅「乖行為」迷到,又比多一粒佢!結果食左3粒芝士糖先飲完半盒奶!
我都知佢只係賣口乖,但我又抵受唔住佢嘅迷惑!而且佢又無做錯,我憑咩唔比佢食芝士糖?(雖然我覺得食3粒係太多)
新手媽,求經驗分享。謝謝!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

咁你即底線響邊? 要佢飲左定係飲晒d 奶至有糖食?? 可以食有幾多糖?

如果係要佢飲晒盒奶, 咁你要企硬, 一定要佢飲晒盒奶至有得食糖. d 糖要放響唔好咁易拎到既地方, 你忍到手唔俾的話, 可以響獎勵前預拎定所要既份量.

大宅

回覆樓主

你同佢講我話比你食,冇話係食一粒,咁你而家食左一粒,咪飲一盒囉

大宅

回覆 bosch 的帖子

我講嗰時並無set底線,因無諗過佢會咁奸,所以比第三粒時講明係最後,要飲晒d奶,佢亦好合作飲完盒奶先問我要。
問題係成日咁精係咪唔係幾好?小朋友係咪老實d好d?唔通我次次獎佢都要預備定佢會奸仔問我要多d?

大宅

回覆 KBoyboy 的帖子

我就唔太想咁,會令佢誤會媽媽朝令夕改,以後唔再聽我講野。

珍珠宮

回覆樓主:

講咗就要堅持,如果見到佢好可愛,可以抱下佢踼下佢,同佢講,可愛都要聽媽媽話㗎

大宅

回覆 cakii 的帖子

你完全講出我嘅心聲...

珍珠宮

mandy_ng207 發表於 17-9-14 16:18
回覆 cakii 的帖子

你完全講出我嘅心聲...

男爵府

回覆樓主:

咁係你既問題,係你自己放縱到佢咁。只要你堅持底線就唔會發生。好似你講左話飲完盒奶才可以食糖,點解佢未飲晒都俾佢食糖?我係小朋友都唔理你啦。

大宅

幾乖幾可愛嘅小朋友都會試大人的底線,到大個D鄭重同佢講一次:
精同叻是有分別的;精只在於一時,叻可以足一世

大宅

回覆樓主

呢d唔係叫「精」,只要大人做好本分,你講得出,就要佢飲完奶先比糖作獎勵,就要做得到。唔可以講一套做一套。 唔好以為3歲好細個,唔明,其實3歲已經明白好多事。 咁細個還會覺得可愛,但再大d你想教都難。

大宅

回覆 scgift 的帖子

我第一次只係叫佢飲奶,無講明要飲晒。其實我無諗咁多,無諗過佢會咁奸!要怪就只怪我不夠他聰明,沒有先下手為強,要飲晒先有得食!

男爵府

mandy_ng207 發表於 17-9-22 13:50
回覆 scgift 的帖子

我第一次只係叫佢飲奶,無講明要飲晒。其實我無諗咁多,無諗過佢會咁奸!要怪就只怪我 ...

就算你最初冇講明,你見到佢未飲晒,可以叫佢飲晒才食糖。唔好將自己既問題推去小朋友度話佢奸。你自己唔講清楚,小朋友又有飲奶,佢冇錯喎。

男爵府

mandy_ng207 發表於 17-9-11 13:56
我仔三歲,佢好精,成日講說話氹人開心來滿足自己嘅慾望,例如昨日佢想食芝士糖,我話要飲左奶先(開左半盒 ...

呢啲吾算精,個個小朋友都會咁做

大宅

回覆樓主:

要教好精甩邊既小朋友, 首先要訓練自己做個俾佢更精既媽媽

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

湊小朋友要同佢鬥智鬥力架,你講呢件事係大人問題,自己要有底線,要堅持,冇就冇,唔會因佢可愛而無下限遷就,幾歲人仔你俾佢牽著鼻子走,再大d你教唔到架啦,愛錫係可以無限量,但規矩一定要定,定完唔好隨便改,而家你知佢精,下次就企硬啦,小朋友最鍾意挑戰大人底線,睇下可以去得幾盡。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

要教好精甩邊既小朋友, 首先自己要比他更精 wahahhaha......

男爵府

2018復活節勳章

其實個個小朋友都好精,不斷試大人底線

首頁

尾頁

跳至