爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問 stream 1700cc or picnic 慳油?

禁止訪問

子爵府

我部Picnic而家唔開冷氣行倒 10KM/L. Stream 唔清楚.

禁止訪問

子爵府

原帖由 cherry66hk 於 09-2-10 19:52 發表
我唔係好識計,但聽老公講好似1.5左右1km比以前有部雅閣,平
10KM/L 相當於$1.1-$1.2/Km. 我以前部2.4L Camry 都係咁上下.

禁止訪問

大宅

咁咪即係一日平咗$50
你會唔會記錯呀
原帖由 cherry66hk 於 09-2-10 20:53 發表
咁可能計錯,因我老公話換左部車,比以前平1500左右,一個月,日日用

[img align=left]http://forum.bjcg.com/images/upload/2005/02/18/161709.gif[/img]

男爵府

Stream is 1.8 or 2.0. I believe Stream is more 慳油 due to the engine displacement (1.8) and the transmission for Picnic is 4 speeds but Stream is 5 speeds. And Picnis is more heavy

大宅

其實Picnic唔算慳油,Picnic 日本10.15測試係12.x Km/L (你可以自己上日本toyota個web site睇),同Stepwgn差不多,但Noah/Serena的10.15測試係13.x Km/L

Stream就係14.8 km/L
http://www.honda.co.jp/STREAM/environment/

實際情況,你用10.15打個8折就差不多
e.g. Picnic/Stepwgn 12.6 km/L x 0.8 =10 km/L

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個部係 Stream 2.0,好好揸 & 慳油
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

子爵府

原帖由 cherry66hk 於 09-2-10 20:53 發表
咁可能計錯,因我老公話換左部車,比以前平1500左右,一個月,日日用
睇你每日行幾多, 我自已既情況就係成個月入油都係$1500-$2000左右, 我估我除左換部單車之外, 都無乜車可以俾我換完之後save $1500 一個月.

如果由雅閣換Stream就可以平$1500一個月. 我估你隔日入一缸油. 一個月入15缸油, 又或者大約一個月用油$9000-$15000.

禁止訪問

子爵府

原帖由 cherry66hk 於 09-2-11 18:09 發表
老公每日會來回屯門至九龍,仲會買貨,二至三日入一次,但係他講過唔開冷氣好似係1.1-1.3,就因為之前d車油費貴所以先換呢部.
你大約每日會行幾多到

...
我行好少, 一個月入兩至三次油, 每月行1200公里左緊. 我部車買左差不多年半, 而家行左21000公里.

禁止訪問

男爵府

Among the choice of M8, Picnic and Stream, finally brought a 2nd hand Stream 1.8 today and see how good the fuel consumption is

大宅

你問吓你老公一日行唔行到150里
一缸油大約行450公里左右
咁3日就要入一次油
一個月行4500公里
換一次偈油平均可以行到5000公里
咁一個月多d就要換
即係大約10缸油
但係都好難慳到$1500喎
ote]原帖由 cherry66hk 於 09-2-11 20:36 發表
咁可能我老公日日都行得多,所以感覺上慳得多掛,我地三個月就要換唔知乜油,

[/quote]

[img align=left]http://forum.bjcg.com/images/upload/2005/02/18/161709.gif[/img]

禁止訪問

子爵府

原帖由 cherry66hk 於 09-2-11 23:36 發表
一日行150km,一個月咪成4500km我估一個月行唔到4500,但三個月左右應該有5000,因有朋友做車房他上次叫我老公三個月唔知要換乜,仲有一缸油有幾多其實我都唔知 ,我地架車係上會,所以買返來頭幾個月都有計呢d數 ...
咁好簡單, 你地計錯數.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至