母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我依家係全埋身餵小b, 打算滿月後改為泵出黎俾小b 食, 返工後都希望可以繼續餵人奶. 但我試過餵完一邊後泵出黎, 兩邊夾埋都係得70-80ml, 咁應該唔夠小b 食. 我應該點樣做 (點樣泵)先可以增加奶量, 等係交接期唔駛驚唔夠奶而要補奶粉呢? 小b 出世第二個禮拜, 曾因為要照燈而住左兩日醫院, 果陣我無得埋身餵, 只有泵出黎拎去醫院餵佢, 但每次兩邊夾埋都有成5-6安奶架. 當我全埋身後, 可能因為小b 食量唔大, 所以令到奶量下降左. 我真係好希望可以繼續餵人奶, 請教教我應該點樣做呀?

大宅

好媽媽勳章

全埋身改全泵型,最好買個電雙泵, 手泵會好攰 (欲善其事,先利其器)

泵次數多d, 要開始儲奶, 因為泵奶奶量唔定,所以奶庫冇貨就要補奶粉了.

奶媽唔懶得...只要餵多幾次...泵多幾次...吃多d食物, 自已營養夠,奶量自然會昇番了. 加油喇!

別墅

thanks. 咁應該係餵完泵清兩邊, 定係泵無餵果邊呢?
依家我小B大約兩個零鐘食一次奶, 我驚餵完之後再泵會唔夠時間回奶.

原帖由 Tracycalvin 於 09-2-11 13:07 發表
全埋身改全泵型,最好買個電雙泵, 手泵會好攰 (欲善其事,先利其器)

泵次數多d, 要開始儲奶, 因為泵奶奶量唔定,所以奶庫冇貨就要補奶粉了.

奶媽唔懶得...只要餵多幾次...泵多幾次...吃多d食物, 自 ...

大宅

hi, treasurebaby,
很高興你希望返工後仍然選擇全人奶, 我都係在職媽咪, 細囡而家15個月大了, 由出生至今一滴奶粉都未飲過, 想分享一下小小心得

(1) 埋身vs全泵 - 如果情況許可, 儘可能keep住早晚及假日埋身餵, 其餘時間才用泵, 因bb吸啜始終是最有效的方法; 如真有特別需要轉全泵, 也不應一刀切, 突然一天轉了全泵, 要有一個過渡期適應, 例如兩星期

(2) 夜奶 - 不要操之過急介夜奶, 如體能上應付得了, 儘可能半夜一次埋身餵, 因為夜間催乳素發輝最佳效用

(3) 增奶 - 多飲湯水, 食飯, 多休息, 如沒有時間煲湯, 可以豆漿或多奶茶取代

(4) 儲奶 - 上班前必須開始建存冰奶庫 (我最高峰期有800安冰奶!!!), 初開始時最有效方法是邊餵邊泵, 可餵飽bb之同時又可省時儲奶, 又可刺激身體再造多些奶, 如果你發現泵出黎既量唔多, 可以每次泵唔到之後再泵10分鐘, 通常可再刺激泵出1-2安奶

(5) 用具 - 需要添置一個好既電雙泵及好既奶樽, 令你泵奶及bb吃奶均較容易及順利

預祝成功, 健康快樂!

原帖由 treasurebaby 於 09-2-10 17:29 發表
我依家係全埋身餵小b, 打算滿月後改為泵出黎俾小b 食, 返工後都希望可以繼續餵人奶. 但我試過餵完一邊後泵出黎, 兩邊夾埋都係得70-80ml, 咁應該唔夠小b 食. 我應該點樣做 (點樣泵)先可以增加奶量, 等係交接期唔駛驚 ...

大宅

唔好做全泵啊, 睇以下 tips -

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D2
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

別墅

Hi doublei,

多謝你的鼓勵, 我有如下問題:
1. 其實我也打算早晚及埋身餵, 但你說最好有一個適應期, 那應該如何安排泵奶的時間/次數?

2. 我不會強迫小b 戒夜奶, 會埋身餵, 但埋身餵完後要再泵嗎?

3. 有關邊餵邊泵的問題, 我只有電雙泵, 但因為房間空間問題而不能同時間餵奶的泵奶, 邊餵邊泵對我來說很高難度, 先餵後泵的效果差很遠嗎?
thanks.

原帖由 doublei 於 09-2-11 13:55 發表
hi, treasurebaby,
很高興你希望返工後仍然選擇全人奶, 我都係在職媽咪, 細囡而家15個月大了, 由出生至今一滴奶粉都未飲過, 想分享一下小小心得

(1) 埋身vs全泵 - 如果情況許可, 儘可能keep住早晚及假日埋身餵, 其 ...

別墅

你的tips 我看了很多次了,頗有得著. 我是在職媽媽, 遲早都要開始泵奶的生涯, 只希望可以順順利利過渡. 你有其他建議給我嗎 ? thanks.

原帖由 Jojolaw99 於 09-2-11 14:04 發表
唔好做全泵啊, 睇以下 tips -

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2038139&extra=page%3D2

大宅

好媽媽勳章

可以嘅話邊餵邊泵,省時而產量多.

餵一邊...泵一邊 ( 因為餵嗰邊通常泵唔到奶了. 機器係唔會比自已個bb勁架, 除非你係勁富有嘅奶媽. 我成日都話俾d奶媽聽, bb係世上最強勢嘅泵奶器! )

身體係好奇妙架, 人奶係天糧, 上帝一早預備俾bb架喇, 所以一定唔駛驚唔夠食...回唔到奶之類嘅問題. 需求得多自然會生產得多了. 餵得多嗰陣你成日都有肚餓嘅感覺, 所以要補充多d能量.

分享我的奶媽路: http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-133817-action-viewspace-itemid-29579

原帖由 treasurebaby 於 09-2-11 13:20 發表
thanks. 咁應該係餵完泵清兩邊, 定係泵無餵果邊呢?
依家我小B大約兩個零鐘食一次奶, 我驚餵完之後再泵會唔夠時間回奶.

複式洋房

我都唔點樣handle一邊餵一邊泵?? 好難度高?

大宅

好媽媽勳章

唔難唔難!
我嘅經驗就係要1張bb凳, 坐低, 屈起大脾, 將bb擺係大脾上,可以餵得奶了, ( 呢個角度, 因為大脾可以"浪"住bb, "卸"晒bb嘅重量, 唔駛點扶/抱bb都可以餵到奶了. ) 所以基本上你2隻手都可以郁動到,泵另一邊就冇問題喇.

背脊一定要有得挨, 總之先要自已坐得自在/舒服先開始餵奶/泵奶. (挨墻,挨床邊都得. 如果唔係, 餵5分鐘已經好攰, 加油喇! 奶媽們 )

原帖由 mamiDOR 於 09-2-11 17:17 發表
我都唔點樣handle一邊餵一邊泵?? 好難度高?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊