論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

係菲定印? 做左3日叫佢走係咪俾一個月+機票?

禁止訪問

子爵府

yeeman00221 發表於 17-9-13 22:26
十分離譜既工人同中介公司!工人姐姐黎到要我去接佢,我話湊女唔得閒,佢地請其他姐姐接佢黎地鐵交收,一黎 ...
海外初到都咁!
菲菲?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yeeman00221 發表於 17-9-13 22:50

現在還在跟中介公司傾緊!我唔願意俾一個月代通知金,機票都考慮緊!返四日,日日病,佢訓得多個我!總 ...

其實你無得唔比喎!唉!無良!
放下自在

大宅

你又會敢俾個只係黎左幾日既海外菲獨自一個在家湊女既?
家務都要時間教佢做 / 話俾佢聽你既要求。
就算唔駛湊小朋友既完約菲都要僱主親自教幾日, 何況係海外菲兼有小朋友要湊?

水晶宮

回覆樓主:

就咁睇, 你都唔係一個reasonable 僱主。
1) 僱主去agent 度接工人, 呢個係正常, 並不是强人所難。
2) 工人到埗得果一兩日, 你放低個幼兒比個“病人” 湊, 你放心?
3) 你女唔肯飲奶, 你工人就停餵, 你唔高興, 你想工人如何逼你女飲奶?
4) 工人若詐病, 衰極都在夜晚同你女沖涼, 兼第二日做你交帶的工作

工人, 係要教㗎。若然佢一入屋唔洗你教, 就曉做野湊仔合你心意, 果個唔会係工人。

最後, 唔好一廂情願以為比工人跟你同枱吃飯就叫做对佢好, 工人寧願自己在廚房食。你夾餸比工人只係小事, “对工人好” 其實唔係只睇呢d 小事。

水晶宮

yeeman00221 發表於 17-9-13 22:50

現在還在跟中介公司傾緊!我唔願意俾一個月代通知金,機票都考慮緊!返四日,日日病,佢訓得多個我!總 ...

你唔願意比代通知金、机票, 你都冇得唔比. 炒人係要成本!

大宅

我想問邊間公司

大宅

回覆樓主

叫佢 stay agent boarding house, 好番先 再開工啦,大家下啖氣先。工人做嘢跟 Visa 同 contract, 唔系話換 就換到㗎...
如果真系病 (可能系真呢)你都傳染左你屋企人咯。
睡一個小時 點好得番哂 變正常人呢?
唯有叫 agent 醒個工人,要改善、注意禮貌...
個頭過得 唔好,要努力執,真系好煩

別墅

yeeman00221 發表於 17-9-13 22:26
十分離譜既工人同中介公司!工人姐姐黎到要我去接佢,我話湊女唔得閒,佢地請其他姐姐接佢黎地鐵交收,一黎 ...
想知邊間中介公司同埋工人名

大宅

回覆 yeeman00221 的帖子

我想知佢資料可否pm我⋯印定菲?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

講真的,上面一段"心聲",幾難有工人姐姐為妳賣命。

工人幾錯,我們也要跟法律去炒她。來一日也要補機票/一個月人工(而且agent 換人,最少收幾千元文件費)!

不是這樣趕她走。(可能妳之前是ee 湊,不明白請外傭/炒外傭的手續)

什麼地方看到"對工人太好"?"俾佢十點睡?" "夾餸給她?"

可能妳工人太差(如果我工人一來到就病。我也好煩。而且不止病一日,煩到呢)。

夾工人,快者幾個月,我夾了兩年!請個人回來,好像湊多個人咁,仲有久不久受她黑面。

希望,像上面說,agent 帶她回去教教她。否則,妳荷包一定很傷。(妳的case, 賠硬)。

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

恕我直言, 我依然不覚樓主算得上 reasonable .

第一天
僱主冇去agent 果度接工人, 由其他人送工人去地鐵站交工人比僱主。
工人自稱病病地並回應僱主有藥食。

第二天
僱主帶工人去看医生
晚上外出吃飯。
回家後, 僱主叫工人同小朋友沖涼

第三天
工人未問过僱主就開冷氣
僱主叫工人湊小朋友, 但2人齊齊睇采幾小時 tv ( 咁僱主唔一早熄电視?)
僱主交帶工人湊小朋友, 然後自己外出幾小時。回来见小朋友自己一個在廳。工人施施然從房出來。(工人呢様唔啱)
工人開始黑面, 冇禮貌
10pm, 僱主叫工人入房休息, 但工人房間晚上11点仍有燈

第四天
僱主上班, 工人話病。
僱主叫醒工人叫佢餵奶。僱主不满意工人尤得小朋友唔飲奶
僱主請家人來家坐陣
中午, 僱主已向agent 投訴工人
工人叫做完成僱主交帶的工作。
晚上, 阿Sir 投訴工人工作做得不好。

第五天
僱主決定炒工人, 並送工人到地鐵站(不是agent 度)

總結:
1) 工人在僱主家, 其實真正開工只係3日, 開工2.5 日, 僱主已向agent 投訴。
2) 僱主一開始就不去agent 度接工人, 炒工人 (5日鮮) 又只送工人去地鐵, 咁様叫对工人好?!
3) 僱主要求一教工人就要曉, 係要求高咗。
4) 工人冇意識氹小朋友飲奶, 僱主就要教, 唔係以姨姨的高質服務來跟初来步到的工人比兼以此來投訴工人。
5) 工人可能真係詐病, 但僱主又怨工人惹病屋企人, 即係工人都唔詐得晒。

心態及管理手法唔改, 好難揾到個工人用得耐!

yumui61    發表於 17-9-14 21:28

首頁

尾頁

跳至