懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

預產期11月的媽媽,預備了什麼BB用品?

預備了走佬袋了嗎?

我今天才買了BB床及一些BB洗衣劑。
朋友已送給BB衫,所以沒有購買BB衫。

複式洋房

Hb24hb 發表於 17-9-14 07:56
預產期11月的媽媽,預備了什麼BB用品?

預備了走佬袋了嗎?

孕婦m巾,網褲,沖洗瓶,尿片

大宅

15週年勳章

回覆樓主

準備左high chair,因為二手去左淘寶訂左新的大細墊,幾好

走佬袋都準備8899了!

黎緊9月尾bb床送貨黎,下星期送UV消毒機。
下星期再搵日睇私家見下bb

慢慢睇埋啲小東西(指甲剪等等⋯)

別墅

likwok 發表於 17-9-14 13:35
孕婦m巾,網褲,沖洗瓶,尿片
我朋友建議用夜用衛生巾及棉質即棄內褲代替。她說沖洗瓶都無咩用,因為直接洗下體。
所以我還沒有預備走佬袋!

別墅

Monnnnnnnney 發表於 17-9-14 18:09
準備左high chair,因為二手去左淘寶訂左新的大細墊,幾好

走佬袋都準備8899了!
我安排在十月頭先送床仔同埋high chair!
你走佬袋都差不多準備好,真快手!

我還沒有預備走佬袋呀!
連bb衫都還沒有洗,出院袋還沒有預備!
我是否太慢呢?

子爵府

好媽媽勳章

Hb24hb 發表於 17-9-14 22:04
我朋友建議用夜用衛生巾及棉質即棄內褲代替。她說沖洗瓶都無咩用,因為直接洗下體。
所以我還沒有預備走佬 ...

我都準備左網褲同產婦m巾,生完bb頭幾日惡露多,用網褲+產婦m巾,之後先轉返用夜用m巾。
仲有bb出院衫,媽媽睡衣,外套,日用品,拖鞋

大宅

15週年勳章

Hb24hb 發表於 17-9-14 22:08
我安排在十月頭先送床仔同埋high chair!
你走佬袋都差不多準備好,真快手!

我東區生,有個list比媽媽執走佬袋(每間唔同)。所以我都係跟佢買網褲同扣裝孕婦衛生綿!

沖洗瓶我有買,就算醫院唔用,到時返屋企小便完可以用黎沖洗

bb衫我都未準備曬,未洗(等好天同洗左洗衣機先),預計10月中準備好曬啲野,我11月尾生。

走佬袋啲野可以去護協大部份買曬

複式洋房

回覆樓主

大部分野都有二手,日用品都添置得8899
見呢2日好太陽,洗左2機BB衫,仲有床單未洗
走佬袋都買得7788
好似都準備得咁上下,但總係覺得自己有野漏

大宅

沖洗瓶就算自己唔用,好似都要準備好,要俾姑娘睇到,費事入到醫院無,佢會叫您屋企人落街買架。有d人話順產的話,用平時用的衛生巾,無產婦衛生巾禁柔軟,容易整到會陰傷口感話。

已刪除用户

別墅

Rain~* 發表於 17-9-14 22:32
我都準備左網褲同產婦m巾,生完bb頭幾日惡露多,用網褲+產婦m巾,之後先轉返用夜用m巾。
仲有bb出院衫,媽 ...
你提醒咗我要帶外套同埋拖鞋! 謝謝你喔!我預產期係11/18,但真的什麼都未預備呀!

別墅

Monnnnnnnney 發表於 17-9-14 22:53
我東區生,有個list比媽媽執走佬袋(每間唔同)。所以我都係跟佢買網褲同扣裝孕婦衛生綿!

沖洗瓶我有買 ...
我仲未有list,所以現在都好迷惘唔知要執咩嘢,預備咩嘢,就按朋友話用咩就照執囉!
我都係未洗衫仔,依家洗又好似太早! 唔洗又好似無咩做,到時又樣樣嘢group埋一齊做,又怕做溜嘢!!所以我開post問下大家進度如何及交流一下!

別墅

Kanbi 發表於 17-9-14 23:18
大部分野都有二手,日用品都添置得8899
見呢2日好太陽,洗左2機BB衫,仲有床單未洗
走佬袋都買得7788
嘩,你好快手呀!我仲係迷網中,最實在只係買咗床仔同埋high chair!
連床單都未買呀! 請問呢BB床是否一定要用圍邊墊呀(圍住四邊嗰d呢)?
因為我見多數都係套裝十幾件一set!唔知係咩一定啱用,所以考慮買定唔買!

別墅

szeue 發表於 17-9-15 08:58
沖洗瓶就算自己唔用,好似都要準備好,要俾姑娘睇到,費事入到醫院無,佢會叫您屋企人落街買架。有d人話順 ...
吓,會咁樣㗎,不過我朋友都比咗個沖洗瓶我,咁我就乖乖帶埋入院啦!
產婦衛生巾會柔軟過普通衛生巾呀,咁就要認真考慮用邊隻先!

別墅

~玉子豆腐~ 發表於 17-9-15 11:54
無錯,同埋我自己覺得產婦衞生巾好易痴埋一舊唔好用,真係買一包就ok,沖洗瓶又係無用,用蒸餾水水樽仲好 ...
你好犀利呀,生第三個! 我係新手所以樣樣都要問人同埋上嚟睇下大家㗎經驗之談!

嗯哼,你係過來人,多謝你提供用過產婦衛生巾的經驗,咁我就直接用夜用衛生紙好了! 你都幾幾提議喎,用蒸餾水樽,日日換好似仲衛生𠻹呀!

你咁有經驗,要執嘢一定無難度啦!

子爵府

好媽媽勳章

~玉子豆腐~ 發表於 17-9-15 11:54
無錯,同埋我自己覺得產婦衞生巾好易痴埋一舊唔好用,真係買一包就ok,沖洗瓶又係無用,用蒸餾水水樽仲好 ...

我都係第三胎,我反而覺得產婦巾好好用,我自己買左2包,沖洗瓶都預備左,蒸餾水樽只可就咁倒jit唔到出黎,我覺得唔方便

複式洋房

因為e院要用網褲同產婦m巾。不過我只買了一包,其他都買了夜用m巾。剛生完呀姐會同你洗傷口,佢地都會要求用網褲產婦巾。

複式洋房

Hb24hb 發表於 17-9-15 16:15
吓,會咁樣㗎,不過我朋友都比咗個沖洗瓶我,咁我就乖乖帶埋入院啦!
產婦衛生巾會柔軟過普通衛生巾呀,咁 ...

沖洗瓶,每次小便後我都有用

大宅

15週年勳章

likwok 發表於 17-9-15 20:13
因為e院要用網褲同產婦m巾。不過我只買了一包,其他都買了夜用m巾。剛生完呀姐會同你洗傷口,佢地都會要求 ...

同意,醫院姐姐會幫生完的媽媽洗同換,為左唔好麻煩到人都係買返孕婦用好。
免得到時突然要買。

洋房

回覆樓主

我都係11月頭生第二胎,乜都未准備,上胎都6年前,完全吾記得執乜!請問你哋有冇人屯門醫院生?

首頁

尾頁

跳至