論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今朝發現佢竟然把我老公成萬蚊的西裝褲用機洗左......我老公發現左都好嬲!佢問我有無教佢..我緊係有啦!但佢太大意.我昨日出一出街.佢自己向屋企就咩都忙記了!激死!攪到我老公以為我無教佢!所以我今日要佢坐向廳乖乖地睇DVD!(我向海盈免費送架)都好岩用架..您地都可以上佢地個網申請,之前我叫佢睇一次..佢好似好無心機睇,因為佢話之前有TRAINING...但上次咁岩張DVD就係有叫佢記住睇個D向衫的INSTRUCTION....佢就係遺留左!所以我迫佢坐向度同我睇晒張碟!因為我而家淨係同我老公兩個住....所以一D都唔忙..所以佢根本可以每件衫都CHECK下D INSTRUCTION!
我好似對住個囡咁...佢又好似眼濕濕...我話我唔係鬧佢..我只係想佢以後做野小心D,我話我想佢以後做野小心D.....希望佢有改善啦,因為做左唔夠一個月咋!佢都怕怕地無左份工架...我亦都唔想比我老公以為我無教佢...

珍珠宮

佢地講係唔會明架, 我就會身教一次, 再叫佢跟住做一次, 幾work架~ (不計輕度弱智 & 嚴重弱智工人在內)

別墅

依家啲工人質素越來越差.做嘢係唔用心記,唔用腦唸.俾本薄佢寫底啦(唔可以靠佢聽完用腦記),如果寫左都做錯,你可以換第二個啦.我以前有個工人寫左都唔睇,就算不停提佢睇返自己寫左物.繼續我行我素,最後幾個月就炒左.但起碼你知佢有無心做,係受教定唔受教,適唔適合你.

男爵府

D工人最叻喊, 還清咗錢就身痕, 我而家呢隻野同要還錢時好似兩個人咁, 我而家日日都忍緊佢, 忍到我臉上D粒粒都出番黎!

男爵府

我工人其實都好好,不過,為左避免有樓主咁樣的事情發生,我地平時買衫都好少買一定要手洗的衫,但始終好難避得晒,如果件衫係一定要手洗的,我唔會擺落污衣籃,會親自交俾工人,然後同佢講呢d一定要手洗,咁佢會另外擺係個盤度,so far未出過事。

大宅

原帖由 Yuchingmum 於 09-2-11 11:45 發表
D工人最叻喊, 還清咗錢就身痕, 我而家呢隻野同要還錢時好似兩個人咁, 我而家日日都忍緊佢, 忍到我臉上D粒粒都出番黎!

我屋企果件又係咁 不過我忍多一個月就得啦!

別墅

唉~我地做僱主真係仲慘過湊囡呀!我呢個黎左未夠一個月呀!已經咁唔用心記住我講的話..我諗要擺返個僱主款先得啦....佢今朝比我話個時眼濕濕..但我又唔可以太惡!我怕反效果整古我仲死呀!我BB仲有兩個月出世啦~唔敢得罪佢呀!您地話係咪好似教囡咁呀?
喂喂!其實D工人如果真係好衰要換個果有幾煩同駛多幾多錢先?
我諗緊如果第時真係發生向我身上的話..我情願駛幾千請過第二個唔好勞氣仲好啦..駛咩為慳幾千受佢地氣喎!雖然當然幾千都好多呀我都好肉痛架!但如果真係咁辛苦都要換啦....如果唔係買咩補品都補唔返個身架我地!
但最怕換左個仲衰既返黎咋!最怕係呢樣野!
真係睇下自己好唔好彩架咋....睇彩數..請到個好的工人真係好過中六合彩安慰獎....哈哈~咁當然無得同中頭獎比啦!!呵呵~

大宅

原帖由 可愛小寶貝 於 09-2-11 13:06 發表
唉~我地做僱主真係仲慘過湊囡呀!我呢個黎左未夠一個月呀!已經咁唔用心記住我講的話..我諗要擺返個僱主款先得啦....佢今朝比我話個時眼濕濕..但我又唔可以太惡!我怕反效果整古我仲死呀!我BB仲有兩個月出世啦~唔敢得罪 ...

有時工人想揾個好僱主都好難架

大宅

原帖由 可愛小寶貝 於 09-2-11 09:38 發表
今朝發現佢竟然把我老公成萬蚊的西裝褲用機洗左......我老公發現左都好嬲!佢問我有無教佢..我緊係有啦!但佢太大意.我昨日出一出街.佢自己向屋企就咩都忙記了!激死!攪到我老公以為我無教佢!所以我今日要佢坐向廳乖乖 ...

條褲咁平,洗壞左就買過條,工人要慢慢教架

伯爵府

工人唔係論盡,係佢唔明白點解西褲唔可以機洗,想趁你出街後偷偷地dum落機洗,唸住門天過海,點知.........

有左工人, 開始買野唔會買貴野, 因為盞做死自己.......如果乜都唔放心俾工人做怕自己肉赤的話, 因為工人有時係會自作聰明,又或一時糊塗的。

民房

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

大宅

你啱啱至係BK度小Q個99話佢放屁有聲&佢比D'好嘢'個工人食, 咁快就兩公婆住, 踢走咗個99嗱, 咁你個工人就慘啦!!
如果工人成日無啖好食, 無好日子過...點會做得好呀? 你自己做僱主嘅&係一個咁PK嘅新抱, 反省吓點做人, 咁個工人會對你同你一家人好D囉, 咁你就唔駛亂開TOPIC係度WO WO叫, 跟住仲係BK度鬧人啦.
你心腸好D, 肚入面個B有感應GA.

民房

我覺得個po似係....賣廣告?
可能我見識少, 真係未見過成萬蚊o既西裝褲

伯爵府

工人食用/管教既問題, 我99都對工人好客氣, 甚至有99在場既飯餐,99會夾送俾工人(大蝦,crab,鮑魚不論乾濕,海心.......),不過開口話99既係我老公, 因為我地唔會刻薄工人, 屋企既食物多到佢食唔晒, 多到放到壞.....大圍人食飯,貴野唔夠分就唔駛預工人果份, 食其它野都得既o者。唔d唔可以叫克薄。

老人家以心為心既心態, 我地兩公婆都花左唔少口水同99洗腦, 管工人唔可以咁樣,因為有d工人係唔受呢d。

至於數99, 樓主係講多左,都係因為有苦無位呻,加上大肚, 係會對氣味好敏感, 好多事都會觸發到好大情緒。

我99都係好愛偷聽,偷睇,好多野講既, 但係我知佢出發點係想了解我地多D,都係出自愛(又唔見街邊D人咁想知我既野?!)

有時侯,我係特登做D野俾佢老人家"偷聽/睇"的, 又或者講多D我地一家既野俾佢知(當然係我可以俾佢知既野啦),滿足佢好奇心。 去到有D位, 我唔想99知太多,我都會同老公講,由佢出聲。

我62係食煙,夫家三代同堂,62都係是無忌彈咁煲, 我唯有LAY入睡房, 等佢煲完至出來(好彩唔係同住,只係上去食飯),老公明白就得。

62更加係放個TEL在TV旁,佢又多call, 有分機在房,佢都係大大聲在tv旁講tel,即刻將tv volume教至0, 甚至switch off,反應最大既, 係我老公, 老公亦有嘈, 其實唔係劇集既問題,係專唔專重既問題。

如果我有好心儀既tv劇,99問我野, 我會客氣地答佢少少, 要detail就留到commerical time再答,講唔晒就到下一節comm time/劇集完再講(但一定要主動同佢講返, 如果唔係走左去, 老人家可能會記住,以為我唔想同佢講野。)

至於放屁, 可能佢老人家都唔想, 因為人老左(唔好話老, 好多後生都係),器官退化都會有小毛病出現。 老人家本身都會好embrass, 好難受,我地一家人更應互相體諒,可能我地都有好多不善之處,人家正體諒我們呢!

心情開朗d, bb都會開心d,第時都好湊d架。

我信,因為touch wood我果兩位寶寶都算俾到覺我瞓。

男爵府

原帖由 mavisw 於 09-2-11 10:26 發表
依家啲工人質素越來越差.做嘢係唔用心記,唔用腦唸.俾本薄佢寫底啦(唔可以靠佢聽完用腦記),如果寫左都做錯,你可以換第二個啦.我以前有個工人寫左都唔睇,就算不停提佢睇返自己寫左物.繼續我行我素,最後幾個月就炒左.但 ...

佢地間歇性失憶,好難控制架!

我個工人將我老公件冷衫熱水機洗,洗完我細b(歲半)都着唔落呀

男爵府

原帖由 Yuchingmum 於 09-2-11 11:45 發表

同意! 喊是她的強項, 不論時間和地點都可以表現出來, 還要扮可憐.

在初來第一個星期, 就發生此事. 我帶她到學校, 見大家無野好做, 叫她拿紙出來寫低有什麼要做, 她寫寫下拿張廁紙出來抹眼/鼻, 擺出好可憐的樣子. 我心想: 發什麼神經, 又不是罵妳, 是否有病? 之後, 在家亦出現了幾次這些場面. 最後, 頂她不順, 我出口罵她: 無啦啦喊什麼, 再喊就返回歸, 唔好煩. 經此之後, 再沒有喊, 改為駁咀, 死都要拿返揑沙, 死低把口.

有無好/信得過的agent介紹? 就快忍不到這麻煩友. 好辛苦呀!

大宅

原帖由 cowbdad 於 09-2-13 11:11 發表
我覺得個po似係....賣廣告?
可能我見識少, 真係未見過成萬蚊o既西裝褲

成萬¥

首頁

尾頁

跳至