時事熱話

跳至

首頁

尾頁

子爵府

值得反思:

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170915/57210315

不少家長千方百計把子女送進名校,蔡太卻反其道而行,放棄九龍塘名校學位,讓兒子轉往元朗村校讀書。她的兒子其臻在名校就讀時因行為問題常被「隔離」,結果弄巧反拙,轉到村校反而重新尋回學習樂趣,不再搗蛋。

蔡其臻原於九龍區一傳統名校小學就讀,初小3年學業成績不俗,奈何較活潑調皮,常於課堂上因急於表達自己而高聲叫喊,被視為干擾課堂秩序,變成老師眼中的搗蛋學生。家長蔡太認為兒子並非生性頑劣,因他在家中十分乖巧,只是學校氛圍不適合兒子。
蔡太發現該校老師需同時照顧太多學生,無暇顧及其臻,「一班好多人好密集,可能令小朋友有無形壓力,但老師未必有時間處理」,老師只懂得隔離他,以免影響課堂。蔡太質疑,隔離其臻無助解決問題癥結,反而令他受壓,變得煩燥,常抱怨校園生活「好悶」。蔡太意識到學校資源所限,老師難以妥善處理其臻的行為問題,去年萌生轉校念頭。
去年蔡太因工作為元朗村校通德學校舉辦講座,連一名正罰站的學生都向她鞠躬問好,其臻又喜歡校園的花園。蔡太遂向校方申請讓兒子插班,當時在任校長了解其臻的故事後,容許他在聖誕假期後插班小四。
其臻轉校後,行為問題大為改善,蔡太指出,有賴通德老師耐心教導、「尊重孩子」。當其臻擾亂課堂,老師沒有隔離他,而是給他一本簿,讓他寫下想說的話,留待老師課後一一回答;數學老師又讓其臻向全班講解標準答案以外的解題方法,增強自信。通德新校長黃偉立也指,「我哋畀佢發揮機會,知道我哋尊重佢,小朋友會尊重老師」。
通德老師又向其臻詳細解釋其行為如何影響他人,令他在堂上不再搗蛋。其臻也變得開朗,喜愛與蔡太分享校園趣事。蔡太指其臻轉校後學業成績不錯,不擔心轉校會影響升中派位。

珍珠宮

畀面勳章

珍珠宮

所以揀岩適合小朋友既小學,

正如,大人要揀岩適合自己既公司工作, 你先會開心.

丫雅    發表於 17-9-15 14:46

公爵府

ccn008 發表於 17-9-15 10:40
值得反思:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170915/57210315不少家長千方百計把子女送進名校 ...

讀咗三年仍在課室高聲叫喊,個呀媽都覺得自己個仔無問題?

vyhc    發表於 17-9-15 14:16

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

象牙宮

2024年龍年勳章

BIGPAT 發表於 17-9-15 10:47
所以揀岩適合小朋友既小學,

正如,大人要揀岩適合自己既公司工作, 你先會開心.

agree.

没有最好的學校,只有最適合的學校。

amyamy123    發表於 17-9-15 13:28
karenlyk    發表於 17-9-15 12:33
davywm    發表於 17-9-15 11:48

子爵府

值得反思:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170915/57210315不少家長千方百計把子女送進名校 ...

上堂大叫真系好影響其他人學習,老師唔通由佢

子爵府

Mrs.Luckycat 發表於 17-9-15 10:49

要全部人就佢個仔,其他人都系錯同唔包容

民房

回覆 ccn008 的帖子

伯爵府

Mrs.Luckycat 發表於 17-9-15 10:49

我都好憎呢類怪獸阿媽
影響全世界都係人地問題

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

cinda72. 發表於 17-9-15 11:13
呢次我讚阿媽做得正確

呢位家長唔係要全世界就佢個仔,而係轉去合適佢個仔既環境,搵啱佢個仔學習既 ...

同意

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我兒在校有差唔多嘅問題

我只想表達,孩子"有問題"嘅同時,老師作為成年人,同樣不懂得處理!
老師使用排除法,真係正確?點解佢唔可以用好d嘅方法下面處理?而係去用最簡單方便、但同時傷害孩子嘅做法?!

問題可以係學校文化,亦可以係個別老師,轉校未必係最好嘅方法,只係其中一個方法,無人可以保証轉咗就搵到好老師,可能好學校一樣有唔願同孩子溝通嘅老師!

我身邊都有家長好多上面嘅評語,不過,佢地結論佢:當然唔走啦!就算出聲建議轉校都唔走呀!

我另希望阿仔好運,能夠遇上願意溝通嘅老師,同時,亦希望佢學識唔影響他人,其實,故事當中嘅老師採取嘅方法,點解其他老師唔去做?!如果老師肯想法子,就自然有win win 嘅方案!(幸運地,我兒今年個班主任教數學,佢樂意尋求win win 方案)

天使麵    發表於 17-9-15 14:30
wcpcelia    發表於 17-9-15 14:20
davywm    發表於 17-9-15 11:50

水晶宮

畀面勳章

cinda72. 發表於 17-9-15 11:18
留意文中,同一個小孩,同一事情,
個家長都只係表達名校資源不足,老師冇閒兼顧,而非問責,
而佢到村校, ...

同意但係大部分BK父母眼中,名校才是最適合子女的入咗名校,死都唔走,明明自己小朋友係可以揚帆再啟航的船,都寧願破罐破摔,享受做名校的三斤釘

珍珠宮

個家長本身都唔似同學校同教育理念, 除咗人地出名, 佢了解學校幾多?

我反而好奇佢點解唔知學校一班有幾多人, 而佢認為老師可以抽身持意照顧佢個仔"合理"(係佢眼中)嘅活躍行為?

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小曳人 發表於 17-9-15 11:39
我兒在校有差唔多嘅問題

我只想表達,孩子"有問題"嘅同時,老師作為成年人,同樣不懂得處理!
一間名校, 真係唔會用咁多資源時間去處理一個佢地口中嘅問題學生, 所以事件中嘅媽媽了解完間村校後就轉仔仔過去, 唔同學校有唔同嘅辦學方法

公爵府

回覆樓主:

報導中的家長為她兒子找對的學校啫。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至