時事熱話

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

樓主想要反思d咩?

名校有名校的價值,村校有村校的價值。各人應需要選擇。唔啱嘅轉校。反思d咩?

vyhc    發表於 17-9-15 14:14
vyhc    發表於 17-9-15 14:14

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

cinda72. 發表於 17-9-15 11:18
留意文中,同一個小孩,同一事情,
個家長都只係表達名校資源不足,老師冇閒兼顧,而非問責,
而佢到村校, ...

我去搵下間村校, 每級得一班, 而老師總數有1X人, 即係足以一半人教書時, 另一半係做其他工作。

我理解係若每級超過35人, 教署資助STANDARD係俾學校足夠開一級兩班嘅津貼, 以便做到到照顧學生需要。

而呢個情況係傳統名校申請學位必爆, 佢地開幾多班係受限制的, 例如只俾開5 班就得五班嘅師資補貼, 每班係33-40人, 年年收滿, 甚至係爆額的(有人留班就更加)。
我姪女都讀某著名女津校, 我理解佢地分到7班係因為校友會強大籌款能力, 令學校有足夠資金請額外教師去開EXTRA CLASS. 但呢個力量唔係間間做到, 一班40人(5 班200)同一班30人(7 班210)學生管理差好遠。

PS, 以上數字未必精準, 但大致政策/ 唔同學校對策係咁。

侯爵府

回覆樓主:

一講到名校,就有人走出來護主、捍衛。
片中媽媽只係被重就輕,說錯配,又轉埋校,有乜問題呢?

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好安慰

公爵府

tutik 發表於 17-9-15 12:12
...

唔明點解個post 變左話個媽咪
如果一早轉校,可能對個仔仲好D

珍珠宮

...
同樣有班仇視傳統名校嘅, 有時更莫名其妙。

大家教育理念唔同, 揀自己認為合適孩子嘅就是了, 何必要去踩別人一腳? 不是醋意又係咩呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ccn008 發表於 17-9-15 10:40
值得反思:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170915/57210315不少家長千方百計把子女送進名校 ...
其實每間學校都有佢優點缺點,唔否認有人係可以係名校如魚得水,適應到冇理由唔讀間出名去村校。但若自子女唔適應那種方法,父母就要自救,才是上策。只攀附著那個學位,卻苦了孩子就不值得。不是說名校不好,只是不合適吧了。

名校好,村校也好,合適就好~

侯爵府

回覆樓主

我女K1 都試過咁
都轉左校

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

水晶宮

...

媽媽好勇於接受同改變、有d學校只教「好學生」、唔係諗方法教好「學生」、唔知學校有冇諗過方法去幫佢、可以轉下環境都係好事。

子爵府

BK Milk勳章

部份名校嘅作風都係好弱肉強食嘅,你有問題就係你阻住地球轉,唔好阻到其他同學攞高分嘅步伐。呢度好多家長都好buy呢一套,又話你搞唔掂個小朋友令佢抗逆力又好差啦云云
我估樓主係希望啲人多啲留意自己嘅小朋友,究竟適唔適合間學校,就算名校有時唔夾都需要放手,唔好以為一定係名校就好。
我女讀間幼稚園算係叫名校啦,佢都有收一啲內地來的學生,佢哋都係好搗蛋架,但老師又應付到喎,我諗睇吓學校嘅方針啦,睇學校訓練啲咩類型嘅老師啦,有啲專業係訓練考試機器嘅,有啲係因材施教
文中嘅家長真係好為小朋友諗呀,又唔係投訴間學校,只係覺得唔適合姐,我覺得佢係好家長,唔係怪獸家長囉

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

angelacch 發表於 17-9-15 11:46
一間名校, 真係唔會用咁多資源時間去處理一個佢地口中嘅問題學生, 所以事件中嘅媽媽了解完間村校後就轉仔仔 ...
呢樣啱,老師一句:又唔係得你一個叻,點解係你一個有問題?
咁就夠!名校,太多叻人,真係多一個唔多...

珍珠宮

回覆樓主:

我以前上開啲教仔班,都有個媽因為佢個仔讀得唔開心忍痛放棄名校轉為普通傳統學校。當時好欣賞呢個媽媽愛子之心

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

ccn008 發表於 17-9-15 10:40
值得反思:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170915/57210315不少家長千方百計把子女送進名校 ...

侯爵府

cinda72. 發表於 17-9-15 11:18
留意文中,同一個小孩,同一事情,
個家長都只係表達名校資源不足,老師冇閒兼顧,而非問責,
而佢到村校, ...

agree

琥珀宮

Mrs.Luckycat 發表於 17-9-15 10:49
讀咗三年仍在課室高聲叫喊,個呀媽都覺得自己個仔無問題?

都想咁講……

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

名校個名真係可以保你一世順風順水
淡淡的來, 好好的去 ....

公爵府

mandy952 發表於 17-9-15 14:07
都想咁講……

每間學校,不論名校、村校都有好老師或好hea嘅老師,同樣,都有教極都唔聽嘅學生。文中被訪問那位媽媽,他孩子這種特質,不可能小三才出現吧。他孩子是否sen,不可能小三才發現吧。如果我是那位媽媽,會用一年時間觀察,形勢不對,小一下學期便要好好考慮是否要轉校。苦忍三年,難為了孩子。被訪時還一副「意難平」,何必呢?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至