親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次plan歐洲自由行,請指教!

如果得10-14 days, 2大1小(10 yrs old), 非自駕!唔想去英國及法國!之前走馬看花咁去過倫敦、琉森、巴黎、布魯塞爾、羅馬!

去歐洲都係想睇下建築物,感受下.....

哪些地區容易plan啲?

男爵府

睛靈勳章

MrsKong 發表於 17-9-16 08:19

如果得10-14 days, 2大1小(10 yrs old), 非自駕!唔想去英國及法國!之前 ...

如果想睇建築物我極力推薦去西班牙

男爵府

睛靈勳章

如果得10-14 days, 2大1小(10 yrs old), 非自駕!唔想去英國及法國!之前 ...

其實每一個地方有心機花些時間就可以去到, 我和老公兩個都是自助遊, 以前未生小朋友去了很多地方,全部都是坐公共交通工具的。

推介你西班牙係因為佢d建築物很有特色!好特別! 食物也適合我們吃。

印像中去東歐俄羅斯匈牙利捷克我都有去過, 呢啲交通就有點麻煩! 而且地鐵站係非常複雜.

埃及丶约旦丶希臘丶土耳其我都有去過, 當时去了24日都舟車勞動,坐船丶坐通宵巴士等等

wcpcelia    發表於 17-9-16 19:55

男爵府

睛靈勳章

歐洲方面: 法國丶瑞士丶德國丶意大利丶英國丶 荷蘭我都有去過.

如果計上面幾個歐洲國家我個人就比較喜歡意大利, 羅馬丶威尼斯丶 佛羅倫斯呢啲地方好有歐洲特色。

其實十幾年前係沒有上网,沒有參考blog...我都係拎着旅游書走天涯, 好多住宿都是到當地才即塲找的。

男爵府

WinkyLee 發表於 17-9-16 13:01
其實每一個地方有心機花些時間就可以去到, 我和老公兩個都是自助遊, 以前未生小朋友去了很多地方,全部都 ...

大宅

WinkyLee 發表於 17-9-16 13:07
歐洲方面: 法國丶瑞士丶德國丶意大利丶英國丶 荷蘭我都有去過.

如果計上面幾個歐洲國家我個人就比較喜 ...

謝謝你的意見!

最初我想去Slovenia & Croatia, 但睇咗好多blog及一些書,似乎自駕好得多,公共交通比較麻煩!

我第一次歐自由行,日數不多,又非自駕,所以想先去公共交通方便的地點,現在初步想去Venezia,Firenze,Pisa,Cinque Terre!

男爵府

西班牙 - 馬德里、馬德里近郊、巴塞隆拿、格拉那達、西維爾、隆達及哥多華。
重點放在巴塞隆拿,留三至四日,景點有聖家大教堂、奎爾公園、米拉公寓、高廸的其他建築物、蘭布大道、魯營球場、奧林匹克場舘及達利藝術中心等。

男爵府

睛靈勳章

MrsKong 發表於 17-9-16 13:38
謝謝你的意見!

最初我想去Slovenia & Croatia, 但睇咗好多blog及一些書,似乎自駕好得多,公共交通比較 ...

日子不多係比較難! 因為點對點都要時間 . 你初步都有打算, 所以再花多些時間看。
又或者可以到書局看看有哪些旅遊書是介紹怎樣去景點對景點那麼就比較方便只是我以前傳統的方法好像我剛才說以前沒有網上資料完全就係跟著本旅遊書去但一樣都可以去到我嘅目的地.

其實好老實咁講現在太多網上資料,太多facebook資料, 好多人嘅分享係有幫助但嗰種新鮮感已經少了...因為好多人都拍下照片...亦都係有啲提醒..要小心呢樣建議去邊度...但當年我沒有這些資料,去到才解决處理, 嗰種體驗 難忘 到今時今日仍然記得

大宅

WinkyLee 發表於 17-9-16 13:46
日子不多係比較難! 因為點對點都要時間 . 你初步都有打算, 所以再花多些時間看。
又或者可以到書局看看有 ...

明白你所講的.....現在資訊太多,少了好像「初到貴境」的感覺!

不過,我有小孩同行,不只是兩個大人,所以,一定要well plan!

大宅

tammykam01 發表於 17-9-16 13:45
西班牙 - 馬德里、馬德里近郊、巴塞隆拿、格拉那達、西維爾、隆達及哥多華。
重點放在巴塞隆拿,留三至四 ...

謝謝你的建議!

等我search下西班牙先,公共交通方便嗎?

男爵府

MrsKong 發表於 17-9-16 13:57
謝謝你的建議!

有MTR, 交通非常方便。

男爵府

MrsKong 發表於 17-9-16 13:57
謝謝你的建議!

應該說馬德里和巴塞隆拿有MTR.

大宅

tammykam01 發表於 17-9-16 13:58
有MTR, 交通非常方便。

男爵府

睛靈勳章

MrsKong 發表於 17-9-16 14:00

西班牙就要小心個人財物! 當年我朋友去, 異形換影下騙財...我自己都親身在地鐵站有一個女人當在我面前打開我的钭袋,我望住她,她即出站離開車廂。
同埋當其時我覺得喺旅遊景點區域 當地人眼光感覺到佢好像望緊獵物所以歐洲地區一定要非常小心

wcpcelia    發表於 17-9-16 19:56

男爵府

睛靈勳章

tammykam01 發表於 17-9-16 14:00
應該說馬德里和巴塞隆拿有MTR.

其實現在仲可以睇鬥牛嗎?十幾年前已經話開始準備唔畀再睇, 因為太殘忍

男爵府

WinkyLee 發表於 17-9-16 14:15
其實現在仲可以睇鬥牛嗎?十幾年前已經話開始準備唔畀再睇, 因為太殘忍

巴塞隆拿和西維爾沒有鬥牛活動,馬德里就有。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咩季節?暑假意大利和西班牙太熱!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

你你鍾意睇咩,湖光山色就一定係瑞士、奧地利
鍾意歷史建築物就義大利,睇人地遊記好正

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

德國啦!鐵路覆蓋完善到冇得彈!16歲或以下既細路跟住一個持有火車票既成人係可以免費乘搭,非常抵玩!詳情你上bahn.com睇,早買車票及入會均可享用節扣優惠。

瑞士都有此優惠俾未成年既細路。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

是的 發表於 17-9-16 18:53
德國啦!鐵路覆蓋完善到冇得彈!16歲或以下既細路跟住一個持有火車票既成人係可以免費乘搭,非常抵玩!詳 ...

德國食野又啱香港人!啤酒好好飲!又平又好味!景點又多元化,吾使下下睇風景,10歲細路實悶爆!德國南部有個盬礦洞好正!又有兩間大車廠博物館!又有位於山區既天鵝堡,風景一流!係集文化歷史風景但又有現代化野睇既好地方!

旅客資訊又足夠,真係可以諗下架!

首頁

尾頁

跳至