跳至

首頁

尾頁

別墅

痛左成個星期,訓著了都痛醒,夜晚又要成日起身去wc,起床個吓真係超痛 ,係公司坐得耐小小一起身都要企一陣先行到,行路仲要就住行,d同事話以為我整親腳,好似跛腳咁行
早幾日提早去覆診,醫生話因為bb轉了頭仔壓住了恥骨,所以會特別容易痛,醫生話呢d情況算正常
大家有冇開始恥骨痛呀?好似我咁架

民房

我未感覺到呀,可能BB仲未轉頭, 不過我個肝就好唔舒服, 我去C+到CHECK, 醫生話因為阿B佢個頭"頂"住我, SO 有時會痛醒, 媽媽真係好偉大

大宅

我都會呀, 我之前四五個月果陣已經會咁, 行行下突然間痛到彈起郁唔到, 依家差唔多32WEEKS情況更加嚴重, 半夜坐起身去洗手間真係痛到醒晒, 冇覺好訓呀!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我痛左一排啦
但只係痛左邊
右邊唔痛
不過盤骨兩邊痛到痴線
一郁痛到哎哎聲

公爵府

畀面勳章

我都有痛,問過醫生佢話係盤骨開緊,bb落緊去,唯有休息多d,如果真係好痛就要入院,我陀第一胎冇痛架

複式洋房

我都痛左超過兩個月喇.. 睇母嬰健康院的video話我痛果個位叫「恥骨聯合」,因為bb開始重所以壓力大,痛係正常的。

可能我有bb之後肥左好多,個身重左好多(差唔多40磅喇),如果打側身訓,就算大脾中間夾左枕頭,都會令恥骨聯合超痛,轉身都郁唔到…所以我而家都係打平訓,冇咁痛。

仲有,我每次坐完起身都要企一陣,行第1﹑2步都一定超痛,要企定後慢慢行及兩隻腳唔好合咁埋…

舒緩既方法有︰行路行慢d﹑動作不要太大﹑避免站立穿褲(要坐低穿)等

子爵府

我通常都係o係屋企痴住張梳化痴得耐,一起身果下,右邊就會超痛,頭幾步會行到"丫下丫下"咁........mouth:

大宅

我聽產前產後運動班果個姑娘話,如果開始有恥骨痛,唔好行咁多樓梯,行平路就OK.

原帖由 mikitten 於 09-2-13 12:22 發表
我通常都係o係屋企痴住張梳化痴得耐,一起身果下,右邊就會超痛,頭幾步會行到"丫下丫下"咁........mouth:mouth:" />

子爵府

原帖由 yyyokehk 於 09-2-13 12:50 發表
我聽產前產後運動班果個姑娘話,如果開始有恥骨痛,唔好行咁多樓梯,行平路就OK.

咁就慘喇~日日接送阿仔都要過天橋,來回要行四次,雖然都儘量行斜路,不過阿仔有時會鍾意行樓梯.....

大宅

miki 盡量唔好行太多樓梯啦!仲有呀,對腳盡量唔好屈膝用腳力太多、或太大力!

原帖由 mikitten 於 09-2-13 13:01 發表
咁就慘喇~日日接送阿仔都要過天橋,來回要行四次,雖然都儘量行斜路,不過阿仔有時會鍾意行樓梯.....

子爵府

原帖由 yyyokehk 於 09-2-13 21:42 發表
miki 盡量唔好行太多樓梯啦!仲有呀,對腳盡量唔好屈膝用腳力太多、或太大力!

咁我要叫阿仔唔好要我行樓梯住,暫時都係行斜路先喇~
THX~

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我好早期就恥骨痛啦..... 好慘呀!!! e生話我bb個頭仔又大落得又低, 又重磅, 壓住咗個骨, 生完都重要痛一輪呀!! 真係好慘呀! 真係痛到呢....坐唔安, 訓唔樂呀!!!! 我想快啲到預產期呀!!!

大宅

已經痛左有一段時間了~

首頁

尾頁

跳至