懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有咗BB之後,政府同私家都有定期檢查,私家落咗訂開刀生,政府亦offer比我擇開刀或順產,最近看到好多不同報導,政府係孖胎支援好似比單胎多,複診亦都係高級醫生雖然次次唔同人,而私家醫生一直都好好,除咗等耐啲(每次複診等三個鐘最少),另外,16週開始收我double,因為兩個BB計,私家亦有講如果孖B出世有咩事都係送返去政府醫院,突然覺得,兩邊都開刀,係咪政府會好的呢?

水晶宮

回覆樓主

我岩岩生左孖b 5日。
36周4。
我私家政府keep 住睇。

我對我私家醫生好有信心,去到34周私家醫生話size ok,好有信心。我就無再去政府。

我睇駐診養和產科卓醫生,好彩有佢。好細心好有heart嘅醫生。係養和生。

我本身睇所有醫生都係養和,我生完出疹,我皮膚科醫生立即黎。我情緒有unstable,立即安排心理醫生。我心口突然痛,立即睇心臟科醫生。係可以話有錢就就得,但我產科醫生留意倒我情緒unstable。知我驚,好細心拎我安心。

我諗我如果政府生唔知會點。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主:

政府孖B所謂支援只不過係照超聲波密D,其實都廢廢地,好過冇而已,我真係唔覺得有咩優待,咪又係照三分鐘完,問阿B幾重都未必答。如果你預到20萬以上生bb一定私家好!

我本身預只十萬生B去私家,但竟然係孖,無辦法冇錢呀,唯有政府,但早期我都keep住私家診所產檢

現佗緊34w

連結構都唔包囉

水晶宮

meko~ 發表於 17-9-18 19:58
政府孖B所謂支援只不過係照超聲波密D,其實都廢廢地,好過冇而已,我真係唔覺得有咩優待,咪又係照三分鐘完 ...

我最後出院23萬,半私家養和。

岩呀政府真係

別墅

政府孖B所謂支援只不過係照超聲波密D,其實都廢廢地,好過冇而已,我真係唔覺得有咩優待,咪又係照三分鐘完 ...

我有包結構喎

別墅

puppydingo 發表於 17-9-18 20:34

岩呀政府真係

23萬

男爵府

好媽媽勳章

岩岩法國開刀生,不過我單胎,5萬左右咋喎!孖胎double唔夠?

水晶宮

kellylooib 發表於 17-9-19 00:38
23萬

我住單人房share toilet
緊急開始

複式洋房

回覆樓主

我剛剛6月時在QE生左對孖胎,我覺得政府醫院產前產後的跟進都好好呀。除非你真係好有信心陀得好好,否則孖胎較易早產同BB出世偏向輕磅,出世體重太輕要瞓育嬰箱,選擇有NICU 或者SCU (special care unit) 的大型醫院會穩陣d。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

Horace_b 發表於 17-9-19 00:42
岩岩法國開刀生,不過我單胎,5萬左右咋喎!孖胎double唔夠?

孖B唔同單B,多數早產一D,BB訓箱私家約$8000/day,2個當你訓一星期經十一萬仲有本身產婦亦係高危一D,輸血機會大,樣樣係錢,係講緊至少至少預廿萬

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

kellylooib 發表於 17-9-19 00:37
我有包結構喎

我唔係高齡,第一胎,我都唔知,一開波已經講明唔包,屯門醫院
---生命無價,請支持領養---

男爵府

好媽媽勳章

meko~ 發表於 17-9-19 01:29

孖B唔同單B,多數早產一D,BB訓箱私家約$8000/day,2個當你訓 ...

Oh....廿萬又真係拿脷呢!

大宅

kellylooib 發表於 17-9-18 19:08
有咗BB之後,政府同私家都有定期檢查,私家落咗訂開刀生,政府亦offer比我擇開刀或順產,最近看到好多不同 ...

我31歳時生孖,政府跟得好好,開頭四星期一次產檢,全醫院醫生做(唔係健康院姑娘做),去到後期果三個月就兩星期一次,包結構,35週時中左妊娠毒血症,即時入院住到37週足月即催生,我選擇左順產,仲打埋無痛分娩,之後出左世大孖要瞓箱個幾星期,最後埋單都只係$500!仲要醫生護士個個都好nice!我生果年仲有雙非,啲醫護人員對佢地態度好差,明顯對住本地媽媽係nice好多!

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

mlau216 發表於 17-9-19 04:50
我31歳時生孖,政府跟得好好,開頭四星期一次產檢,全醫院醫生做(唔係健康院姑娘做),去到後期果三個月就 ...

地區問題吧,雖然冇雙非,屯門醫院仍然好多明顯係大6的,仲有勁多南亞呀!好難怪醫生冇心機,我都理解既,但如果負擔到真係去私家,因為我孖係意外,本來自己已經失左預算了,我之前一直只打算生一個小朋友
我期間係屯門醫院入過院,反而入院係ok,但產檢就每次照3分鐘,係你問野都唔會答個種,只答一切正常

水晶宮

meko~ 發表於 17-9-19 07:09
地區問題吧,雖然冇雙非,屯門醫院仍然好多明顯係大6的,仲有勁多南亞呀!好難怪醫生冇心機,我都理解既, ...

你私家打算邊間?

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

puppydingo 發表於 17-9-19 08:05
你私家打算邊間?

無啦,知道係孖之後唔plan私家生了。之前一個打算生完好快返番工,比自己阿媽湊,而家2個起碼要三歲讀幼稚園先可以做part time,三四年無收入真係慳得一蚊得一蚊

男爵府

kellylooib 發表於 17-9-18 19:08
有咗BB之後,政府同私家都有定期檢查,私家落咗訂開刀生,政府亦offer比我擇開刀或順產,最近看到好多不同 ...

如果唔係考慮錢,當然係私家好。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果你經濟允許既話,其實私家都好,服務都會比較好

水晶宮

meko~ 發表於 17-9-19 09:01
無啦,知道係孖之後唔plan私家生了。之前一個打算生完好快返番工,比自己阿媽湊,而家2個起碼要三歲讀幼稚 ...

加油。真係唔易。

大宅

puppydingo 發表於 17-9-18 20:34

岩呀政府真係

恭喜您

首頁

尾頁

跳至