自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

老公無問題就無問題,可能你還後生精力充沛,而家姐年長比較著重規律生活,亦可能出於擔心你在夜場遇上麻煩和意外,到時D仔女會無人照顧,始終夜場品流複雜,又污糟多菌多煙味,沾在身上會帶回家影響小朋友。

男爵府

Rilakkuma312 發表於 17-9-21 00:32
接受到樓主生活模式的人,將來自己的女兒或媳婦是這樣,都會繼續支持嗎?
...

睇到你呢句真係叮一聲呀,自己個女係咁都可以鬧佢,但如果係新袍真係...............婆媳糾紛就係咁樣黎。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無問題呀,邊個話你呀

伯爵府

chilleylok 發表於 17-9-21 09:52
原來咁多jm都支持呢套,反而我呀媽話,你攪我掂佢地,安排到,你點去街都冇問題,我呀媽都知我辛苦:kissyou ...

係喇,唔洗介意人點講
你都已經安頓哂仔女瞓哂,係佢地起身返學前返嚟,影響唔到佢地生活又唔洗人地幫你,我覺得無問題

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

支持樓主,攪得掂係你叻
我日日留在家做做做又咪係俾人話

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

俾著我,冇咩必要我都唔會咁夜返,君子不立危牆下

同埋我啲friend 都唔係出咁夜街嘅人, 物以類聚

樓主細個梗係成日出街玩到好夜?

子爵府

回覆樓主:

我父母是沒有朋友
細個時每晚一定一家幾口一齊食晚飯
我以為結咗婚就是這樣
一定要全體人一齊食飯
我會覺得佢哋沒有自由
結婚後便是這樣,感覺負面

長大後,結了婚的同事朋友也會一齊出街食晚飯
感覺即時見返一片自由的光明

子爵府

回覆 BBG520 的帖子

我是男的,假如家嫂是這樣做,我唔會出聲,佢地兩公婆的事,唔關外人事,只不過咁樣是否理想
好多人都覺得樓主無任何問題,好似觸動左大家維護FTM 或 WM的權益,我明明做好自己本份出去輕鬆一下都唔可,老公都無話有問題,你地外人出咩聲。

我只是覺得次數同時間不是太好,呢個是否一個好榜樣,對自己身體好嗎?假如老公或仔女,佢地有兩三晚咁樣出去,你地內心是否支持?咁樣輕鬆一下無問題?

子爵府

回覆樓主:

男爵府

我會唔開心另一半咁做,如果一個月2-3晚我接受,1星期2晚我唔接受,但對方堅持的話我都冇辦法,唯有自己心裡難受。
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

複式洋房

其實你同老公OK 就得..

湊3個堅係辛苦, 係要揾D 時間RELAX.

係日間所謂的正常時間, 你要湊小朋友, 跟本好難可以出去...此終都想有私人時間...

你搞得掂小朋友...又冇阻到佢地學習...其實冇咩問題..

但另一方面, 你C6 係揾錢返黎...你係FTM...各有各主要的職責...

當然唔係代表C6返工就唔使照顧小朋友...但佢都可以用做野辛苦要RELAX 出去玩到2-3點.

大仔12歲..過多幾年入青春期..佢係咪可以讀好書..照返學...佢都可以玩到2-3點?

接受到...更係冇問題...

好睇你點睇啦...

但我係贊成...FTM 都要有自己私人時間去玩的.

侯爵府

好媽媽勳章

吉蒂0603 發表於 17-9-21 11:24
家庭主婦媽媽角色都可以有屬於自己的生活,如果約會安排在子女上學後,相信理想得多。樓主的朋友,必須定期 ...

中肯中肯

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主

我同意人係需要私人空間去放鬆一下,但你揀深夜先去呢度我有保留。
我比較擔心的是你仔仔會有樣學樣,媽媽可以做曬家務半夜去玩,我做完功課是否一樣可以去玩到半夜先返?尤其係你的大仔年紀開始反叛期,你到時候接受到?
唔啱聽當我冇講過

珍珠宮

chilleylok 發表於 17-9-20 16:07

每星期最小出一晚街,有時兩晚,不過係等d仔訓左覺,攪掂晒 ...

um......就咁聽就有點那個。外人聽到會覺得咁夜出街都有點怪,三更半夜。不過每個人有自己生活方式

珍珠宮

jenniferzhu 發表於 17-9-21 12:57
我同意人係需要私人空間去放鬆一下,但你揀深夜先去呢度我有保留。
我比較擔心的是你仔仔會有樣學樣,媽媽 ...

i agree....去輕鬆冇問題,每個人都要去輕鬆一下。但三更半夜就有保留

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

個個人把尺都唔同,好似前幾日俄羅斯一個17歲媽媽,為左去玩,監生餓死個b, 呢啲事發生左好多人都會話去玩都唔洗餓死個細路,bra bra bra...
樓主情況相對地完全冇問題拉。。。
你都係介意人地話你啫,把口喺人地度,講咩都得架啦,但想問點解既然你咁唔鐘意佢哋講,照計你講得一次都唔會講第二次架拉,佢哋點解會知你經常去玩既?

公爵府

回覆樓主

有大人留家睇住小朋友就冇問題。

伯爵府

chilleylok 發表於 17-9-21 09:52
原來咁多jm都支持呢套,反而我呀媽話,你攪我掂佢地,安排到,你點去街都冇問題,我呀媽都知我辛苦:kissyou ...

好明顯佢地仲係用老土到爆果套。 「良家婦女唔應該出夜街」、「 無論點都唔應該離開仔女半步」 果隻。

時代唔同啦。 我地唔鬆下, 日日對住仔女黑面先係不負責任。 出街出到仔女完全唔知我出過去, 我唔覺有問題。

不過我自己就會等佢地訓著左先出門。 唔想俾佢地知道我去玩, 覺得出夜街係好正常既事, 怕佢地中學會失控。 佢地大左, 我就唔會理。

複式洋房

吉蒂0603 發表於 17-9-21 11:24
家庭主婦媽媽角色都可以有屬於自己的生活,如果約會安排在子女上學後,相信理想得多。樓主的朋友,必須定期 ...

無錯!要預左仔女大d可能會話:我做哂功課,點解唔可以出去玩到兩三點?第二朝我一樣可以準時返學咪得囉!

一家人都接受到咁咪得囉!

首頁

尾頁

跳至