自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆樓主

其實越夾硬嚟佢越驚越唔敢食,
有冇試過搵d糖仔,食完藥就比食,
同埋試下唔好夾手夾腳,唔好成村人餵。

禁止訪問

子爵府

fishballbaby 發表於 17-9-22 00:46
是否吃抗生素?

冇,係止咳,化痰同退燒咋

子爵府

winniebryant 發表於 17-9-22 00:23
我仔仔兩歲多啲,好鐘食餅仔同波波米。
所以食藥時會拎定幾粒餅或波波米,同佢講乖乖食完藥就有得食,咁就 ...

有比羊奶片,已經講咗食晒可以食羊奶片,都唔得

子爵府

AGa1111 發表於 17-9-22 09:29
灌,無辦法,d人成人話點氹點氹,對我女完全無用,而家大d開始好少少,肯食退燒藥,其他非必要盡量唔餵
...

係,我氹完一輪都唔肯,迫佢飲已經係最後手段,我都唔想

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

口腔側吱落去,跟著吹一下塊面,佢就會合埋口吞

再強硬d就口腔側吱落去,鍊鼻,佢都會合埋口吞

我細女由細到3歲半都係唔食藥,呢兩個方法都係醫生教,對我女都work既

3歲半之後就肯開口食喇
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

momonicnic1107 發表於 17-9-22 09:41
原來有啲咁嘅野,多謝jm指教,真係餵到忟憎

我仔兩個月前剛足三歲了,終於可以自己食藥,但一樣要鬧,喊到口水鼻涕出來先肯食。 起碼不用灌先...

再講少少心得,一齊交流 ,希望大家有用。
- 把小朋友橫抱,用兩條大腿夾實佢。
- 大人用心口和一隻手夾住佢上身。
**注意,手要壓實佢肩膀或手肘, 推向自己心口,因關節位有力易反抗
- 捉仔時,我口咬針筒。捉實後可快速拿到針筒
- 佢喊,會仰頭。 逐少唧,佢會吞在喉嚨不吞,不要鬆手, 不要拿走針筒, 不可以讓他有機會合埋嘴,因為他會吐。
** 可以考慮捏著鼻子,佢就會吞,但會好激動。

- 如果小朋友緊閉嘴巴不張口, 可用咬牙膠撬開,并一直撐著嘴巴, 保持張開口
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

Jasmine-4711 發表於 17-9-21 23:33
I held him down and pressed on his nose. He had no choice but to open his mouth to breathe, then C6 ...

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我仔兩歲 飲藥水飲到追住食

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

餵西藥?有痰咳?

有無試過餵中藥,佢肯唔肯食?

我d仔話西藥好難食,鍾意食中藥+raw honey
raw honey 本身係有殺菌/舒緩咳嗽嘅作用
三歲左右就一支一支針筒自己食,佢覺得好好玩~
而大d就自己攞起杯飲,所以從此睇中醫,一定要睇西醫的話,就真係氹親死先肯食....

伯爵府

回覆樓主:

我相信大d好d,加油

水晶宮

畀面勳章

艾菲BB 發表於 17-9-21 23:29
迫過,爸爸捉住手腳,我用針筒餵,但佢即刻吐返出來

我完全明白 因為我仔細個就係咁 食親藥都嘔返出黎, 係真係無辦法 足足等到佢5年班先學識吞藥丸

大宅

貓頭雀 發表於 17-9-22 10:51
我仔兩個月前剛足三歲了,終於可以自己食藥,但一樣要鬧,喊到口水鼻涕出來先肯食。 起碼不用灌先...

...

大宅

而家大個仔...勁大力...好難到迫佢飲,堅持唔開口,夾硬撩開佢口,佢又用條脷係咁頂出黎....手指都比佢咬到損晒....
試下啫喱先~~~多謝

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

食藥已經慘 仲要打。 我有兩小朋友 好明白餵藥真係好大壓力。試下用藥水溝米糊。 少少咁溝。 細仔啖啖食。

我亦試過叫醫生 轉成藥丸。整碎佢溝奶粉,再加水... 味道冇溝藥水咁難接受。呢個都work

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

鍊鼻喂藥,要抖氣就要吞,醫院姑娘都係咁做
下次俾佢揀,一係三秒食完一係鍊鼻,佢一定揀自己食

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

我仔三歲前食親藥成家頭都大晒, 老公/我/工人3人夾攻都唔得, 嘔到一地都係, 後未夾佢入入浴缸餵, 到返K1全日班, 老師幫手餵藥, 竟然無問題, 問老師點樣, 佢話將藥水倒落杯仔, 叫佢地自己拎起飲, 飲完讚佢叻, 獎貼紙, 返到屋企都係一時時得, 但比起未返學已經好好多

珍珠宮

艾菲BB 發表於 17-9-21 23:39
頭先餵佢飲兩款,已經一家大細全身藥水,成地污糟曬
聽日去藥房問下你講個款針筒先,th ...

你係唔夠狠心,通常夾實佢,錬住鼻,用針筒係喂到的

珍珠宮

回覆樓主

每次餵好少,針筒壓住咀角,鍊住佢嘅咀嚼肌,不停講嘢分散佢,餵完一定要獎勵讚叻。

珍珠宮

BearBear_ma 發表於 17-9-22 12:35
我仔三歲前食親藥成家頭都大晒, 老公/我/工人3人夾攻都唔得, 嘔到一地都係, 後未夾佢入入浴缸餵, 到返K1全 ...

佢哋係好驚老師,我而家攪唔掂都噠老師個朵

首頁
23456...7

尾頁

跳至