自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

灌。
別無他法,我仔一模一樣。 未試過的人,根本唔明個小朋友可以難搞到咩地步。

有種針筒,個唧咀可配奶咀(奶樽果種), 塞實個口來唧,就吐不了多少。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

艾菲BB 發表於 17-9-21 23:39
頭先餵佢飲兩款,已經一家大細全身藥水,成地污糟曬
聽日去藥房問下你講個款針筒先,th ...

藥房無,但可自制。
即把普通針筒套上奶咀。

如要買,要去吉島,荷花。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)

珍珠宮

momonicnic1107 發表於 17-9-22 09:41
原來有啲咁嘅野,多謝jm指教,真係餵到忟憎

我仔兩個月前剛足三歲了,終於可以自己食藥,但一樣要鬧,喊到口水鼻涕出來先肯食。 起碼不用灌先...

再講少少心得,一齊交流 ,希望大家有用。
- 把小朋友橫抱,用兩條大腿夾實佢。
- 大人用心口和一隻手夾住佢上身。
**注意,手要壓實佢肩膀或手肘, 推向自己心口,因關節位有力易反抗
- 捉仔時,我口咬針筒。捉實後可快速拿到針筒
- 佢喊,會仰頭。 逐少唧,佢會吞在喉嚨不吞,不要鬆手, 不要拿走針筒, 不可以讓他有機會合埋嘴,因為他會吐。
** 可以考慮捏著鼻子,佢就會吞,但會好激動。

- 如果小朋友緊閉嘴巴不張口, 可用咬牙膠撬開,并一直撐著嘴巴, 保持張開口

珍珠宮

ccgirlcc 發表於 17-9-22 22:55
請問可唔可以影張相黎睇,我仔又係兩歲半,又係唔肯,迫就吐,

超好用,封實佢咀,合唔埋口,又不會整痛佢。

首頁

尾頁

跳至