婦女醫護

跳至

首頁
12345...24

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

ILB 發表於 17-10-8 20:02
我試過,body oil, 馬油,椰子油,各式各樣lotion or cream...只有含類固醇既藥膏有效
但成身都痕,搽唔到 ...
乾得來有濕疹? 我仔係濕疹人, 痕起上來真係要類固醇先止到. 而家天氣開始乾, 試下轉沖涼液(for乾燥皮膚果D), 唔好用太熱的水沖涼. 煲多D滋潤湯水, 都有幫助架.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Rita 發表於 17-10-8 20:35
乾得來有濕疹? 我仔係濕疹人, 痕起上來真係要類固醇先止到. 而家天氣開始乾, 試下轉沖涼液(for乾燥皮膚果D) ...

thanks...唔似濕疹,皮膚只是乾同痕。
已經用滋潤d既沐浴露沖涼,亦試過用皂。
想睇下有無同路中人,睇下過左更年期會唔會好番

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我食葡萄糖胺,皮膚敏感膝關節lak lak聲 睇好耐中醫勉強叫醫好皮膚!但又來血壓高、貧血,食血壓丸控制血壓,但貧血主因係先天地貧,後天發作,無得好番,週時頭暈眼花 雖然M好準時,但量太多!失眠標白髮……好想快D收經唔使煩

水晶宮

2024年龍年勳章

701003 發表於 17-10-10 23:59
我食葡萄糖胺,皮膚敏感膝關節lak lak聲 睇好耐中醫勉強叫醫好皮膚!但又來血壓高、貧血 ...
hi hi, 血壓高成點? 飲食可以控制嗎? 我M已經兩個半月冇來了. M 巾好貴, 都好想快D拜拜M姨姨呢排失眠好勁, 晚晚兩點幾就醒. 因為潮熱, 成晚冚被,"褲"被, 不停loop.....

我都有食葡萄糖胺, 好勤力食一排之後又唔記得食....

水晶宮

畀面勳章

Rita 發表於 17-10-11 06:29
hi hi, 血壓高成點? 飲食可以控制嗎? 我M已經兩個半月冇來了. M 巾好貴, 都好想快D拜拜M姨姨呢排 ...

血壓唔算好高,140/90左右,但係遺傳導致,所以食藥防止心血管病

珍珠宮

Rita 發表於 17-9-23 17:21
好想搵同路人互相支持下. 大家可以講下, 現階段生理心理狀況, 如何舒緩不適, 分享食療等等...

我今年52, ...

有無JM知道停經幾耐才算完成更年期

大宅

睛靈勳章

報到~
45歲已有更年期, M時來時唔來, 有時連續幾個月來,有時二個月都唔來. 潮熱,標汗,甩髲,易醒,胸部收縮,負能量....樣樣齊哂. 明白是過渡期, 但都係好唔開心咁早更年期. 依家定時吃中藥, 做運動. 時時叫自已要睇開些, 多些出去行. 效果都幾好, 一定要保持心境開朗, 否剛更加易憔悴. JM們加油....

jc2009    發表於 20-8-4 15:04

男爵府

Ahling2004 發表於 17-10-13 11:31
報到~
45歲已有更年期, M時來時唔來, 有時連續幾個月來,有時二個月都唔來. 潮熱,標汗,甩髲,易醒,胸部收縮, ...
我今年46歲, 更年期症狀開始咗一年啦, 情況又係同你差唔多好煩惱, 我都好唔開心, 咁早開始更年期

民房

我阿姨今年55歲都有類似情況,有朋友介紹左一隻產品話可以舒緩更年期症狀,用左幾次,話好似幾好,叫做Silver-ex, 系尖沙咀星光行4樓百本店有賣。

瑪瑙宮

回覆樓主:

我應該剛剛更完。
因足一年冇再M come 。
更年期既期間。超級辛苦。
好多更年期情況都出現。
但好多人話。更年期完左頭兩年都有更年期既不適情況。只係比較少。
更年期間。一直睇中醫調理住。

而家覺得頭髮唔識點長咁。
成日好眼瞓。

水晶宮

2024年龍年勳章

moonlight9198 發表於 17-10-15 19:35
我應該剛剛更完。

hihi,
在自由廣場,都有一個帖講更年期,睇完我先知道,會出現關節痛,我呢排全身大小關節都好酸痛

瑪瑙宮

Rita 發表於 17-10-15 19:45
hihi,
在自由廣場,都有一個帖講更年期,睇完我先知道,會出現關節痛,我呢排全身大小關節都好酸痛:igiveu ...

更年期好多身體不適都會出現。但人人唔同情度。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

睛靈勳章

回覆 阿P 的帖子

真係難預計, 超唔開心. 但都要面對, 唯有令自已開心些.
共勉之~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 Rita 的帖子

我都係腰骨痛

大宅

moonlight9198 發表於 17-10-15 19:35
我應該剛剛更完。

更年期還有性生活嗎?會否dry?

瑪瑙宮

bbkk707 發表於 17-10-19 23:56
更年期還有性生活嗎?會否dry?

呢樣問題好個人的。
我諗好多人。
有不同需要或唔需要。
唔關更唔更年期事。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我都有身痕,直頭變咗噚麻疹,用椰子油塗身,我個人就好work
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

angiehouse 發表於 17-10-12 07:24
有無JM知道停經幾耐才算完成更年期

剛睇完醫生,佢話2年冇M先叫停經。以前通常50後才開始,現今45都叫正常,唔算早。

洋房

我剛剛44‘開始左更年你地所講既唔舒服,我接受唔到咁早,想問下你地一般維持幾年~另外皮膚係咪會變

水晶宮

2024年龍年勳章

Evacony 發表於 17-10-26 10:07
我剛剛44‘開始左更年你地所講既唔舒服,我接受唔到咁早,想問下你地一般維持幾年~另外皮膚係咪會變 ...
hihi, 唔知早開始更年期, 同早開始經期, 有冇直接關係呢? 我記得自己係13歲來M. 而家52, 50歲開始一開始係M唔準, 再繼而係呢一兩年漸進式潮熱, 對上一次來M已經係7月中的事了.
我的皮膚一向都偏乾架. 冬天都會搽cream, 特別在肚腩同小腿.

首頁
12345...24

尾頁

跳至