自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

詳情唔講太多啦,簡單D講,我職位係會計文員,係呢間公司已做了14年,老闆好人的,如果唔係都唔會做14年咁耐,所以額外工作做到都會幫佢做(例如採購淘寶.....),但最近老闆老婆插手公司政策,一個一個職員捉住要用佢方法做野,遲D仲話會出信,列明每一個職位要做既工作。

問題1
如信上列出不是我工作範圍,公司是否已觸犯勞工法例,我可有得賠償呢?

其實已經做到心淡,又唔可以話唔做就唔做,始終有頭家,自己離職又無長期服務金。

我會打電話去勞工處問詳細情況,在此想問下大家意見先。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

過去既野,無謂提,反正你都願意做。
之後既信,有額外既野,咪同你事頭婆講,呢D唔係你工作。
到最後,其實一係接受,一係唔接受既啫。搵勞工署都冇用。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實長期服務金除非佢額外比, 唔係都係MPF攞佢果份出黎, 基本上差別不大

14年都算長時間, 老闆娘如果要求唔合理咪傾傾, 唔啱先諗走人啦
不過人工高既話, 我會忍, 反正都係為份人工啫

starrymama    發表於 17-9-25 13:29

禁止訪問

子爵府

TMC3012 發表於 17-9-25 12:51
其實長期服務金除非佢額外比, 唔係都係MPF攞佢果份出黎, 基本上差別不大

14年都算長時間, 老闆娘如果要求 ...

老闆娘都嚟左兩個月,佢係唔會聽人講,一開始會問下你意見,但問完都係要用返佢個套 。
今早拎份面件走埋嚟我個位 呢份野你比N同事做咩,我話比佢mark 號碼,我入電腦(上星期同N同事夾好佢mark完我入機的),佢答我呢d野唔係佢做,你自己攪返,所以我心好唔舒服,好多野都唔係我工作範圍,咁點解我要做?大家都係為公司做野,使唔使咁既態度。

寶石宮

goofyszesze 發表於 17-9-25 13:05
老闆娘都嚟左兩個月,佢係唔會聽人講,一開始會問下你意見,但問完都係要用返佢個套 。
今早拎份面件走埋 ...

佢想執返好啲分返開啲WORKLOAD ? 如果你自己做返會辛苦好多? 其實都係睇錢啦, 錢多咪挨囉, 少咪走人

老闆娘唔聽人講好正常丫, 我地直頭唔駛講, 直接空降個大姐落黎, 跟手炒晒我地, 成公司炒左一半人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

正常合約都會寫工作範圍包括「公司安排的工作」,你睇清楚先
我上份工都係遇著個xx老闆娘,佢唔會走,我走!

子爵府

TMC3012 發表於 17-9-25 13:13
佢想執返好啲分返開啲WORKLOAD ? 如果你自己做返會辛苦好多? 其實都係睇錢啦, 錢多咪挨囉, 少咪走人:nothi ...

無錯,佢想執好公司分開返工作量,我係閒
明白的,亦都明有d同事,無皇管,係應該管理返好既,而家係佢態度真係好差,'d呢野唔係佢做'。我做當然無問題,我都有講做咁多年都有做唔係自己工作範圍既野,我做到又幫到公司我都會做,而係佢呢句說話令我諗返好多野都唔係我做,我又係咪可以出聲唔做呢。

寶石宮

goofyszesze 發表於 17-9-25 13:28
無錯,佢想執好公司分開返工作量,我係閒
明白的,亦都明有d同事,無皇管,係應該管理返好既,而家係佢態 ...

冇計, 唯有順佢意, 男上司會怕煩唔理咁多, 佢只要結果, 你老闆娘可能太得閒

子爵府

Charlotte_mom 發表於 17-9-25 13:21
正常合約都會寫工作範圍包括「公司安排的工作」,你睇清楚先
我上份工都係遇著個xx老闆娘,佢唔會走,我走 ...

公司份合約無列明工作範圍,只有工作時間,聘請日期,強積金,暴風雨安排等等基本資料,在勞工處刊登招聘廣告,我好像有留底。

首頁

尾頁

跳至