自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

今日上司同我講,ar 姐想我去讀書,兩年中抽部分星期六日去u度上堂,公司俾哂錢,想train我做一d senior (通常差不多升)先做的內部audit 嘢,上司話其實現在做好你個profile, 你大日事業條路會比人行得快

之後我話我細路仲好細,唔得閒上,之後上司話唔緊要la, 咁大日先

我其實諗住穩穩定定就算。食飯時講起,我媽聽完就嘈話我蠢,我老公就話穩定係好事

子爵府

回覆樓主:

男爵府

jacobkit 發表於 17-9-25 23:17
今日上司同我講,ar 姐想我去讀書,兩年中抽部分星期六日去u度上堂,公司俾哂錢,想train我做一d senior ( ...

我同你一樣,為左時間好同埋穩定,我選擇唔升職(加薪),為左陪多d個仔,絕對值得

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我為个仔做ftm,但佢冇心向学仲打我,我好後悔為佢冇左事业,但已冇得回頭。如子女生性才值得犧牲,但為个冇血性的,絕对唔值得。

wcpcelia    發表於 17-9-26 14:35

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

小朋友1歲幾已轉做ftm,值唔值得好個人,小朋友成長好快,盡可能陪佢地多啲,呢啲日子追唔返,要返工嘅媽媽放假更加要珍惜相處
活在當下,愛得及時

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 17-9-25 23:37

我為个仔做ftm,但佢冇心向学仲打我,我好後悔為佢冇左事 ...

佢真係唔怕雷劈打阿媽。
JM, 佢幾多歲?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jacobkit 發表於 17-9-25 23:17
今日上司同我講,ar 姐想我去讀書,兩年中抽部分星期六日去u度上堂,公司俾哂錢,想train我做一d senior ( ...

我唔會放棄機會

子爵府

Jasmine-4711 發表於 17-9-25 23:37

我為个仔做ftm,但佢冇心向学仲打我,我好後悔為佢冇左事 ...

打阿媽幾歲呀

大宅

pm1202 發表於 17-9-25 23:41
小朋友1歲幾已轉做ftm,值唔值得好個人,小朋友成長好快,盡可能陪佢地多啲,呢啲日子追唔返,要返工嘅媽媽 ...

我小朋友出世就無做,好同意你講法,因小朋友大左就唔再要你陪,我會珍怕惜e幾年

水晶宮

回覆樓主

屋企嘅情況許可先可以喺公司上。
如果屋企啲細路唔係特別懂事乖巧,個老公又唔係事事都妥當,頭家都大把嘢做,點會有心思發圍?
以我頭家為例,我以前份工都唔錯,但自己生完又無人教,咁我都唔返工做ftm。頭家無我顧,個老公又點樣全心全意在外打拼?

大宅

回覆樓主:

我未做ftm前係工作狂,因為一句說話,小朋友到你揾到好多錢事業有成的時候可能已經大個左唔再需要你喇,所以我放棄事業而做ftm
我囝由nb開始自己湊老實講辛苦過返工但又好值得

wcpcelia    發表於 17-9-26 14:35

珍珠宮

睇你本身咩位置

我自己本身去到個位,係可以自己控制到工作量,工作上有得上位,但小朋友細,我唔搏

但如果係唔係都做餐死,咁緊係升咗先講,你越senior,就越可以自己話事

我到依家小朋友大啲,我又可以繼續努力

大宅

回覆樓主

當年我小朋友仲細時,公司有機會俾我去美國深造一個月,當時因為小朋友細加上仲餵緊人奶放棄左。一年後左右公司俾我內定升職,又因為有左細B推辭左。再一年後因為細B健康問題,結果連工都辭埋做左陣FTM。而家屋企平平安安,於是又揾過份工重新出發。後悔就真無的,最多是覺得可惜D。始終屋企唔安定,返工都是心掛掛。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ying_mail 發表於 17-9-25 23:58
佢真係唔怕雷劈打阿媽。
JM, 佢幾多歲?

sen仔

子爵府

pm1202 發表於 17-9-25 23:41
小朋友1歲幾已轉做ftm,值唔值得好個人,小朋友成長好快,盡可能陪佢地多啲,呢啲日子追唔返,要返工嘅媽媽 ...

me too由其我呢D"高不成低不就",放棄一D都唔可惜,大不了等個仔返全日學先搵份part time幫補下

珍珠宮

好媽媽勳章

明白你心情,雖然我的只是小事

不過,做女人真係好慘,犧牲咗未必有人appreciate, 公司又嫌你唔夠勤力,老公又老奉覺得你要照顧頭家(即使大家都返工),仔女又係老奉,幫緊佢仲嫌你煩,三面都不是人,人就得24小時,要serve咁多瓣已經好努力了,但其他人總是覺得你未盡力,唔夠好。咁辛苦都唔知為咩

男爵府

blackypurin 發表於 17-9-26 02:14

不過,做女人真係好慘,犧牲咗未必有人appreciate, 公司又嫌你 ...

絶對同意,昨晚我才同我老公講做ftm ,我老公把口就話好,跟住就講你唔返工會點點點

珍珠宮

blackypurin 發表於 17-9-26 02:14

不過,做女人真係好慘,犧牲咗未必有人appreciate, 公司又嫌你 ...

遇著個無家室無家庭嘅上司,你準時收工仲要俾面色你睇

wcpcelia    發表於 17-9-26 14:36

珍珠宮

好媽媽勳章

麵包超人^o^ 發表於 17-9-26 08:01
係遇著個無家室無家庭嘅上司,你準時收工仲要俾面色你睇

係,其實準時6pm走,都只係得兩三個鐘對住小朋友,根本都唔夠用

珍珠宮

好媽媽勳章

Cheddar85ang 發表於 17-9-26 00:16
屋企嘅情況許可先可以喺公司上。
如果屋企啲細路唔係特別懂事乖巧,個老公又唔係事事都妥當,頭家都大把嘢 ...

用咗120%努力,80%俾公司,40%俾屋企,成就咗老公100%,自己其實比老公更努力20%,但從來無人讚賞

首頁

尾頁

跳至