自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

到,時間真係唔夠做到咁多野

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

jacobkit 發表於 17-9-25 23:17
今日上司同我講,ar 姐想我去讀書,兩年中抽部分星期六日去u度上堂,公司俾哂錢,想train我做一d senior ( ...
上司體諒冇比壓力,老公話好事,你想穩定。簡直是心想事成,羨慕

男爵府

回覆 blackypurin 的帖子

講出我感受

男爵府

回覆樓主:

要升你嘅就算唔上堂都會升,我覺得上堂大問題過升職,因為我最怕上堂。我覺得樓主可以試下搵下第二份工,魚唔過堂唔肥,尤其如果呢幾年都冇轉過工又未係senior位。

珍珠宮

回覆樓主:

我唔會

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

草莓熊本熊 發表於 17-9-25 23:20

子爵府

pomanlife 發表於 17-9-26 08:31

叻鬼,唔係熊仔入咗院,無人照顧,我寧願返多幾年工

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

草莓熊本熊 發表於 17-9-26 08:37
叻鬼,唔係熊仔入咗院,無人照顧,我寧願返多幾年工

噢,sorry

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

我為仔女放棄工作,做左ftm八年,但係得著比返工大,陪伴仔女成長是不能走回頭路的,仔女有媽媽陪伴成長才是最重要的

子爵府

回覆樓主:

子爵府

pomanlife 發表於 17-9-26 08:38
噢,sorry

原先諗住小一先做FTM,但佢滿月就入咗院,我媽唔敢湊,又無托兒,提早做
不過我無後悔,有時諗,發生太多事,如果我有返工,應該處理唔到

侯爵府

blackypurin 發表於 17-9-26 08:12
用咗120%努力,80%俾公司,40%俾屋企,成就咗老公100%,自己其實比老公更努力20%,但從來無人讚賞

...

另一方面,如果仔女生性,老公無搞搞震,要感恩。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 17-9-25 23:37

我為个仔做ftm,但佢冇心向学仲打我,我好後悔為佢冇左事 ...

打阿媽咁冇家教!

翡翠宮

回覆樓主

阿女一出世已經一心放時間在佢身上了
我覺得值囉
當然老公份量要SUPPORT 到屋企開資啦

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

ryan_mami 發表於 17-9-26 00:01
我唔會放棄機會

same.

珍珠宮

jacobkit 發表於 17-9-25 23:17
今日上司同我講,ar 姐想我去讀書,兩年中抽部分星期六日去u度上堂,公司俾哂錢,想train我做一d senior ( ...

老實,除非你有計劃稍後追返上,否則遲早穩定地被邊緣化,最後變危位....見過太多,屢見不爽。

最慘是時不我與,你想入返正軌無門。

不過咁大個人,自己決定自己責任,唔好俾仔激親時,又數自己為佢犧牲幾多幾多。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

blackypurin 發表於 17-9-26 02:14
明白你心情,雖然我的只是小事

不過,做女人真係好慘,犧牲咗未必有人appreciate, 公司又嫌你 ...

exactly

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

一個人既決定往往同自身背景有關。
我只係普通工作唔算事業,人工好唔辛苦,公司叫我耐不時返大6, 即意味升職,但我結婚前已同老公傾好要生的話自己湊返。假手於人會有爭拗不滿,長老湊仲好易影響家庭和諧及夫妻關系,我唔認為老人家及工人姐姐會教得好過我,個仔明明係自己既應該自己兩公婆負責,唔可以埋怨人呢。初時仔bb 時我仍留戀工作,遲遲唔肯辭職,後來發覺99 真係唔識教,k1 時我自己湊返,過了6 年我覺得值。

水晶宮

回覆樓主

你有老公支持,已絕對值得

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

blackypurin 發表於 17-9-26 08:12
用咗120%努力,80%俾公司,40%俾屋企,成就咗老公100%,自己其實比老公更努力20%,但從來無人讚賞

...

唔好講讚賞,俾人罵少d都執倒了。

c6回家只吃喝玩樂及批評我:「呢度做得唔好,個边仲未執完,点解個仔搞到咁,你冇睇住佢架咩,佢唔聽話?你唔識教佢架咩!」我想同佢傾下閒偈,佢話好忙(看电視打机到半夜),話我好煩。

sen仔好憎讀書,成績一路滑落。今年呈分,只顧住玩。叫佢做功課就鬧我煩,甚至打我。

兩個冇手尾,周屋放野,开柜門不关,开电器不記得关,屋乱就話我懶唔去執。我決定唔再執,只要有路行我就算了。

首頁

尾頁

跳至