自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

坦白講, 我見到, 會叫佢即改.

珍珠宮

carol0302 發表於 17-9-26 07:38
阿囡剛小一, 想問大家意見, 你地對功課時見到佢做錯即時話佢知改番岩, 還是照交等老師改錯?老師改錯只係話 ...

前題係佢自己做功課,我唔陪讀。

檢查時見錯會提,不直接説答案。同時了解下佢點解錯,也每份選3個,再有會提示,佢自己找.....

子爵府

老師講就話家長檢查功課, 看佢做齊就OK, 對錯都不太重要. 等老師改, 但如果發現小朋友功課係好多錯, 經常錯, 老師都會開口, 叫家長注意小朋友功課, 要輔導下佢, 所以要自己執生. 睇情況.

男爵府

carol0302 發表於 17-9-26 07:38
阿囡剛小一, 想問大家意見, 你地對功課時見到佢做錯即時話佢知改番岩, 還是照交等老師改錯?老師改錯只係話 ...

對我來講已經係好耐之前嘅事,我都係唔對答案,有乜錯返嚟自己改返,到考試嗰時就會重點溫習.....

通常佢哋係啲唔小心,有聽書唔會唔識,其實有時比佢哋自己諗下,都係好事,佢哋會學識自己點去搵答案.....

男爵府

回覆樓主:

我有對同叫佢改,吾係吾識,係吾小心

珍珠宮

想問下,如果係有幫小朋友對,但小朋友堅持自己岩,係媽咪錯,最後寫左媽咪覺得岩嘅,但係最後老師改完之後,原來係媽咪錯,孩子岩,眾媽咪如遇到咁嘅情況會點處理

珍珠宮

回覆樓主:

我會對,見到有錯除咗糾正佢,仲會了解吓咩原因令佢錯。唔想得過且過做咗功課但原來唔明白功課內容。同埋仔女性格自己最清楚,可以對正下藥咁教。
老師改幾廿本功課,每人錯幾題,好難逐個逐個慢慢教.....

同埋每個小朋友都係獨特既,一定要睇自己小朋友邊個方法適合。
有d上堂聽得明自動波唔洗理,錯少少自己搞得掂;
有d上堂點努力聽都可能聽唔明,或者理解錯,功課做錯哂仲以為做啱....
對唔對功課要睇自己小朋友需要,唔係多數人話唔對就唔對,話對就對!

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

小一有對。就算改返岩都會圈起。等測考拎返出黎睇邊類型做錯既最多。溫習起上黎更有效率

子爵府

回覆樓主

我會教小朋友學懂自己睇題目,很多時候,小朋友係懒得睇题目多過真係唔識做。

初時我會叫佢讀一次題目俾我聽,再問條題目問咩,跟著再問佢認為應該點做。一步一步教,慢慢就會變成自動波,不用再操心

伯爵府

我要返工, 仔仔放學後會自己做功課, 唔識睇題目既就估黎做, 我回家吃完飯就同佢對, 佢錯左個d, 我同返佢講,

而默書, 我通常都會早一星期同佢每日默小小, 如果唔識寫就炒幾次, (每次都唔係好多)
開開心心又一天

珍珠宮

畀面勳章

睇小朋友聽老師話多d定家長話多d

侯爵府

回覆 carol0302 的帖子

我個囡都係小一,我而家有對功課,有錯亦會指正。

始終只係開學頭一個月,佢未識睇哂題目,亦未熟習啲功課點做,老師要求係乜。。。

等佢熟習咗,下學期開始啦,我會慢慢減少對功課,希望小二可以自己做

cwmanna    發表於 17-9-26 09:21

男爵府

carol0302 發表於 17-9-26 08:18
咁如果佢係唔識做, 會唔會教?我要番工, 我不停同佢講做曬識做果d, 唔識等我番黎教, 但佢錯或唔識果d都係 ...剛升小一, 文字多了很多, 我覺得先唔好比小朋友怕左先, 慢慢解釋先, 我舊年仔小一一樣咁做, 現在小二我已開始唔睇, 只望一望有無做齊功課, 其他佢開始都已經處理到, 當然佢唔識會教, 無可能老師一教就會明白晒識晒, 要求佢必須要識做晒功課.

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我會對功課,做錯會話佢知或者要佢自己揾錯處,小一重細,自己覺得功課量唔算小,如果經常要做改正,驚佢無心機

珍珠宮

macdullbaby 發表於 17-9-26 09:14
我會教小朋友學懂自己睇題目,很多時候,小朋友係懒得睇题目多過真係唔識做。

初時我會叫佢讀一次題目俾我 ...

我都係咁,唔可以俾佢倚賴慣。同埋我一定唔陪做功課

我好緊張執筆劃,覺得小學執嚴咗好多,凸咗少少頭嗰 d 要執返晒,唔係改呢啲仲屣時間。考理解嘅佢錯會教佢諗多一次,閱讀理解就要佢話我知答案點來,對錯反而無乜所謂,係要 make sure 佢明

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

小一才開學, 我會對和跟, 要比他知道做功課要認真, 唔好求其做左「交功課」。
建成良好習慣,到大左就慢慢放手。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我一向有對功課,錯直接話佢知叫佢擦左去再做過,有時吾小心大意做錯,自己會改番岩,若再做錯,會睇佢為何做錯?解釋一次比佢知,明左再自己做番!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

侯爵府

Fishqqma 發表於 17-9-26 08:15
你小朋友一開始已經識睇全部題目?
可能我小朋友幼稚園程度比較淺, 佢根本問題目都睇唔明!
...

識睇啊

#我小朋友當年都係happy學券幼稚園

侯爵府

ms_ming 發表於 17-9-26 08:07
me 2, 從來唔會對功課,不過有時行過見到有野錯,我會話:我見到有野錯,你自己再check清楚(但唔會指出邊 ...

我都會
順便教佢測驗考試都要靠自己對

首頁

尾頁

跳至