跳至

首頁

尾頁

大宅

首先多謝大家關心先, 我禽日己經出左院喇!
事源係星期一半夜突然個肚好痛, 而痛果時又宮縮 (個肚硬晒), LAST左成個幾鐘; 想開始計下幾時宮縮啦, 點知又無痛, 所以訓返.
到到星期二都唔敢返工, 個肚都係囉囉戀咁, 問過一D朋友意見再打去醫院問, 都建議我入醫院檢查下會好D; 因為孖胎好多時會早產. (而家先32週).

點知醫院一收左我入院, 上到病房我就開始肚疴, 仲疴水喎!但疴完之後就好似舒服左好多喇; 醫院都同我做左好多檢查, 留院觀察左一日到到禽日比我出院喇!

政府醫院係環境無咁好 (連電視都無…), 但其實D姑娘都好好人!D嬸嬸就真係比較惡!我留O係果度既時候聽到阿嬸教D人執一個「生仔袋」入產房, 真係好有用喎!

話說有媽媽要入院催生, 到到入產房既時候政府醫院係唔可以帶晒咁多野入產房, 而阿嬸就教媽媽執好「產房五寶」咁話:
1. 藍墊紙
2. 孕婦衛巾 (扣式)
3. 杯
4. 紙巾
5. BB羊毛底衫 (繡左名)
將以上五寶執入一個袋入面帶入產房, 就唔使到時咁"拿手唔成世"

我係入東區醫院既, 唔知係咪間間政府醫院都唔同, 不過執好好過, 費事生仔都比人鬧呀!

大宅

Jessica你要保重呀!

原帖由 李露媚 於 09-2-13 20:59 發表
首先多謝大家關心先, 我禽日己經出左院喇!
事源係星期一半夜突然個肚好痛, 而痛果時又宮縮 (個肚硬晒), LAST左成個幾鐘; 想開始計下幾時宮縮啦, 點知又無痛, 所以訓返.
到到星期二都唔敢返工, 個肚都係囉囉戀咁, 問過 ...

男爵府

孖B媽,你無事呀嗎?係咪之前食過D污濁嘢所以肚疴呀!保重呀!

子爵府

Jessica,你好返晒未呀?
我上次生唔洗帶墊同BB羊毛底衫o架喎,BB一出世就著醫院D袍仔,可能我仔仔係夏天出世,等我都update返下走佬袋個list先。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

孖B媽....你多d休息啦....take care !!!

珍珠宮

take care, Jessica.......

複式洋房

take care呀~~~
多d休息~~~

大宅

好媽媽勳章

小心身體呀~~~

大宅

真係要小心呀, 仲要小心飲食呀.

大宅

Jessica,

小心身體, 多d休息

別墅

無事就好啦. 休息多D. 呢排天氣又濕又暖好易病, 大家保重~

男爵府

休息多d

別墅

孖B媽....記得多d休息啦....take care !!!

大宅

jessica, 保重呀. 天氣開始濕, 又係流感高峯期, 要小心出入同飲食. 各位媽媽都係呀!

伯爵府

我早兩日又係宫縮縮得好密, 半夜一邊肚好痛, 有d似陣痛咁但係得一邊, 痛到打冷震, 我係度諗究竟好唔好入院呢? 咁我之後都係走去訓覺, 因為我驚真係生得到時唔夠精神同氣力去生....點知第二朝起身又無事啦...果日去睇醫生check話無事, 只不過係bb掉左頭整到你唔舒服喎....

我醒起第一胎時未夠三個月先個肚又係痛, 奶奶煲"九己"湯比我飲, 咁果晚我就煲來飲, 加瘦肉去煲, 飲左果晚都無宮縮呀, 只係feel到bb郁, 依家過左兩日都無宮縮呀....大家可以試下煲來飲呀....我真係估唔`"九己"湯會對宮縮頻密係有減低作用架...

民房

我地共同努力生個健康肥白B啦, 油加呀各媽媽~~

大宅

多謝各位媽咪關心, 我會好好保重架喇!我重有孖B要照顧!

今日再聽育嬰講座, 姑娘都仲叫我地帶羊毛底衫比BB喎, 佢話初生BB未調節到體溫, 有件羊毛底保暖好D.
我買果D羊毛底係零至三個月, 其實都幾件下, 相信冬天都啱既…

別墅

我o尋日到吉朱島買bb o野, 問個sales駛唔駛買羊毛底衫. 佢話只係東區醫院要求要帶羊毛底衫, 其他醫院唔需要. 佢話因為東區醫院個bb房o既溫度係比其他醫院低, 所以會要求媽咪帶兩件繡左媽咪名o既羊毛底衫比初生bb.

個sales話到時4月已經暖, 只要一件短,一件長o既薄身和尚袍, 出面加張薄包被已經足夠. 但我都買左一,兩件厚身少少o既短和尚袍, just in case到時有少少凍.

複式洋房

Jessica,

嚇死人啦! 小心身體同小心食野呀!

依家天氣回暖又開始潮濕, 細菌容易滋生, 又開始了流感高峰期, 大家都要小心身體呀!

別墅

maBma, u scare us all. Finally see u get out! U take care la!! See you Sunday!

首頁

尾頁

跳至