自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

話說上星期六耆X會賣旗,我同阿女一齊,有兩個著住中學校服的女仔,我入錢後其中一個貼左張比阿女,咁我話:唔該比多張我。跟住個女仔話:每次比一張,要多一張要入多次錢。我當堂O左咀,我細個同阿媽一齊買旗,D姐姐都比多張我。最後佢望下隔離個同學,個同學叫佢比啦,佢至比。其實我想講我唔係貪心,只係覺得D中學生好似日常生活的事情都唔識,只係接收指令,老師無指令話可以比多張,基本上都唔應該老師要教。另外冇規定幾錢一張旗,假設我入$10,佢比一張,同我每人入$5比2張係無分別。我當下都反思下我有冇問題,我諗我個女第日會唔會咁,我都有同阿女一齊賣過旗,我見人地一家大細,我都叫阿女每人貼一張。

水晶宮

回覆樓主

入一次可全家每人一個

andyman    發表於 17-9-29 14:03
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我相信就算有老師briefing都唔會無聊到教學生「每次俾一張」掛
相信係學生自己認知錯誤了

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

theclacheng 發表於 17-9-29 12:25
話說上星期六耆X會賣旗,我同阿女一齊,有兩個著住中學校服的女仔,我入錢後其中一個貼左張比阿女,咁我話:唔該 ...

呢個又冇硬性規定,我估係佢個人問題

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學生妹唔識啫

翡翠宮

畀面勳章

覺得係個別學生問題

平日佢如果有幫人買旗,應該知道「每次一張旗」唔係必然

wcpcelia    發表於 17-9-29 14:51
日日是好日

翡翠宮

回覆樓主:

既然無規定又無話邊個錯……

APIGMA    發表於 17-9-29 14:28

子爵府

回覆樓主:

早2星期我都試過, 唔知依家賣旗啲人係咪個個都係咁? 我中學時賣旗, 1人比錢同行既人我都會每人1張, 就算我買旗, 啲人都係咁貼埋比我同行既人, 但早2星期個小朋友只貼我家人, 而賣旗者媽媽亦冇意欲去叫小朋友比埋其他人, 講真呢啲唔係貪, 但乜真係邊個入錢就邊個有旗? 如果個機構係有呢個指令叫賣旗者咁做, 我相信我唔會再幫手買旗

公爵府

回覆樓主:

我估個中學生自己唔清楚

大宅

回覆樓主

我諗係學生唔醒目啫,性格問題
我細個賣旗,你要幾多有幾多,有多無少,目的係快啲賣晒,收工

子爵府

回覆樓主

好小事啫 唔識野應無心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

話說上星期六耆X會賣旗,我同阿女一齊,有兩個著住中學校服的女仔,我入錢後其中一個貼左張比阿女,咁我話:唔該 ...

算啦,你當佢係想環保囉,我細個賣旗係會貼比媽媽同小朋友,想大家開心咁啫

wcpcelia    發表於 17-9-29 15:01

男爵府

我覺得真係要睇情況, 同埋諗個人諗法

睇咗你個case, 我又突然諗, 如果一個人入錢, 但佢同行有10多人, 咁係咪又要全部都俾哂?

如果將來有機會和小朋友一齊買旗, 都可以試吓自己入完, 再俾錢小朋友入, 一來可以作為身教, 二來又可俾小朋友一齊參與和學習, 都幾好吖

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

其實我細個真係以為,我比左一次錢,就只可以比一張旗我。我覺得好理所當然。
直至,有個姐姐,比多張我同行友人,才知可以入一次錢要多張。。。

講真,我好少買旗,會問人攞多張,不過佢比我,我就會要~

總括黎講,都係大家想法不同,冇咩要反思咁嚴重吧

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

bobo88hk 發表於 17-9-29 12:38
好小事啫 唔識野應無心
其實真係好小事,我只係想講宜家D學生連日常生活的常識都冇

子爵府

回覆 theclacheng 的帖子

不如咁講:同學我比錢你應該貼比我啦,你貼比我囡明顯係你問題喎!唔應該唔比我

theclacheng    發表於 17-9-29 12:51

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

可能佢少買旗冇留意,又第一賣旗又冇人話佢知,佢自己試過再有人提點佢就知道。

子爵府

tester5 發表於 17-9-29 12:43
其實我細個真係以為,我比左一次錢,就只可以比一張旗我。我覺得好理所當然。
直至,有個姐姐,比多張我同 ...

伯爵府

2018復活節勳章

bmuimami 發表於 17-9-29 12:27
入一次可全家每人一個

子爵府

回覆樓主

其實我真係唔知要貼曬比同行人!以前賣旗我只貼一個,我自己買旗都只要一個!

不過對方問到出口,應該貼啦。

首頁

尾頁

跳至