跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

自從呀囡出世之後, 老爺奶奶成日星期六都黎我地到玩呀囡, 由早(飲茶)到食完晚飯先肯走, 我唔想佢地閒日黎....因我奶奶D勁煩勁嘈個D人. 而佢兩個D衞生又唔太好 ! 佢地又唔肯星期日黎.....因我奶奶早上返教會! 有時想約朋友或同老公同個囡出去行下街過下節/家庭日都唔得 ! 幾難得先等到週未可以家庭樂一下都唔得, 成日好似自己坐响屋企揍囡....好似坐監咁....又冇假期咁....好唔開心 ! 成日星期日都跑馬....老公自己就有娛樂, 自己乜娛樂都冇.....只有揍囡 (唯一見到個囡笑先會好心情D ) ! 個死佬根本都唔明我就佢比佢玩馬而唔叫佢出街! 仲好話我星期一至五又話唔比佢呀爸呀媽黎( 之前佢地話黎就黎, 一個電話話而家過黎咁, 大佬有時仲未餵完奶, 跟手又要泵奶洗樽執屋咁, 呀囡出街又要換衫執袋咁, 大把野忙! 趕到我氣咳 !永無話早一日約定等你預時間) 星期六又話唔好 ! 好激氣囉 ! 佢自己都知自己呀媽D煩野, 成日大大聲講咗嘈住呀囡( 嚇到呀囡成日彈起 )瞓不特止仲口水多乜咁 ! 可以不停不停咁講野.......我試過答咀答到喉嚨痛, 而家我選擇性失聰! 而我老爺鐘意玩SUDOKU咁我就上網抄定D比佢玩就都可以煩少D! 佢地成日都要呀囡食奶時間去就佢地食晚飯時間, 有時要BB未瞓醒瞓難覺/又勁吹佢飲快D咁去就佢地! 實在太多野想呻.......浪費大家D時間真係唔好意思 ! 呻吓好似舒服D !

禁止訪問

別墅

無錯!! 生左BB嘅生活真係完全唔同晒呀~~

其實我覺得你可以先吓手為強~~
arrange 晒每個星期六同日嘅節目,留返一個星期比自己响屋企休息...

同99 講你會同亞BB去邊去邊, 目的係想亞BB見多D人, 另外有D乜朋友又好耐無見終於約到面啦~ (講咁多野都係比99覺得你好尊重佢地, 等佢無位話你.. 你老公又覺得你好好... )
仲重要係你同你99講, 你好busy.. 個個星期都唔在家.. 只得一個星期係屋企, .. 你返而"腰"請佢地來你家玩BB.. 如果99話,佢地唔得閒呢.. 咁你就唔好講咁多野.. 就話搵個星期早D去飲茶啦.. 講到尾, 無99佢地就唔會有我地個C6.. 都要比佢地玩吓~~~

Add oil ~~

大宅

haha, 樓主的情況我好明白; 我直頭試過約哂朋友帶bb們去club house玩, 99一句話我同62唻左啦喎~~我地一齊去呀 跟住又要左等右等, 去到club house 又抱住個女, 唔比佢同其他bb玩, 又話佢手仔凍要佢著多件衫(著到好似"總"咁點玩@@ bb 隻手模到d凍野當然凍架啦~~爬唻爬去個身不知幾熱@@)

幸好我99唔敢要我將bb的習慣時間更改而就佢: 我話係bb的食野時間,全世界都要就:p 以前99好興搶住個女餵奶及抱住唻瞓@@ (依家因手勢不同, 個女只習慣我同工人餵)~~

試過佢硬性要幫個女沖澡, 但身型太肥, 入左洗手間竟然唔關門(果時係新年, 最凍果幾日, 即刻比老公鬧), 跟住又話洗手間難幫個女著衫, 又話入邊開左暖爐熱; 竟然個女咩衫都唔著走出廳幫佢著衫@@<<洗手間開暖爐都係怕個女冷親, 99鐘意話個女暖就暖, 凍就凍

不過我知佢都係錫個孫的, 所以盡量吞聲忍氣~~總之家家有本難念的經^^

http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我怕我遲早有日忍/頂唔到佢地! 之前有乜我都踢我老公要佢出口, 好似去飲茶, 我奶奶居然比蛋白炒飯D蛋白我個囡食, 個時呀囡都係六個月人仔, 我即刻踢佢叫住佢話油同易敏感唔食得 ! 尋日居然比煎腸粉佢食 ! 我忍唔到口即時喝住佢 ! 所以我好唔放心閒日佢地黎探呀囡, 怕我行開行埋去廁所同入房泵奶時佢地會點 ! 佢地D污漕唔衞生都教極唔教, 如隻手執完地下佢地食完掉左落地D野, 手都唔洗就玩呀囡 ! 有時打下佢手隻/拍下手隻咁, 大佬而家BB成日食手仔...咁咪食埋 D細菌 ! 所以我而家先明我姑奶唔比佢地去佢到採佢D囡啦 !

別墅

yes, 總之99都係煩煩煩..... 唔同住又煩, 同住又煩 !!!
*** 冇99就唔會有c6 ***

唔好唔開心啦... 有咩唔妥一定要同c6講, 又要湊女 ( 其實有時都會湊到"炆" ), 又要應酬兩件老野有時真係火上加油 ...

我個case係同99住 ( but she is 82 ages ).... 仲煩過您, but而家我有請工人, 甘就可以唔洗同佢直接交鋒 ( 未請工人時我有同佢鬧交 )

總之凡事諗解決方法, 千萬唔好自己諗埋一面, 開心又要做人 & 湊女, 唔開心時又要做人 & 湊女.....

@@ 努力 ar ...

子爵府

唔睇唔知原來大家既奶奶都咁麻煩,好彩我個奶奶都幾識做,星期六日知我都會帶bb週圍去,佢仲好開心咁話,好呀,見多d人,會精靈d咁^^

不過我地都識做既,個個星期都會搵日同佢地下飯、飲下茶、行下街咁。有時佢地一大棚人黎到我地度,咁我時間會陪下佢地,冇時間就自己做返自己d嘢,由得佢地響廳度同bb玩或去會所波波池玩,如果bb要飲奶,我奶奶都會幫手餵埋,大家都算相處得幾好。

同奶奶佢地一齊我覺得都算幾好,但係當佢約埋老公個姑媽一齊就超煩,成日都當bb係大人咁,俾埋d勁多油又唔合bb年紀既嘢佢食,好似中秋咁,果陣bb得3個幾月大,居然俾佢食月餅,4個幾月佢地有人生日,就俾bb食蛋糕上面果d cream,5個幾月俾佢食壽包裏面既蓮蓉,新年俾bb食年糕,琴晚就俾bb食芝士蒸豆腐。仲成日間中塞d雞肉、魚肉、雞蛋、豆腐、菜俾bb食,總之次次見面都會係咁夾唔同既食物俾bb食,我老爺同奶奶都試過用d好溫和既語氣叫佢唔好,但佢都仲係不停咁俾d嘢bb食,想搶都搶唔返個仔。唉,宜家都投晒降,唯有阿Q D諗,一個月都係見佢一至兩次啫,何況阿b都唔多肯食果d嘢,對佢都唔係話咁大影響。

禁止訪問

別墅

睇黎呢個TOPIC都幾好傾...

我個99佢都唔識湊小朋友, 我個女都係我同我阿媽湊...
但99有時會認叻講好多冇謂野我都唔彩佢... 鬼叫佢成日亂講野 :;pppp: :;pppp:

佢而家勁鍾意我個女, 我個女食野時只會向住佢"boot", 我就叫佢入房, 呵呵 !!!

禁止訪問

大宅

我諗無人經典得過我99 , 喺個女三個月大時, 買左好多"果汁先生"去我家~~我眼都突埋, 問佢做咩買咁多果汁先生!! 佢好坦白咁話比個女飲的 我話連我做大人都唔飲果汁先生, 全都色素唻架!! 佢反問我買左咁點~~我話留返比佢個仔飲

茶樓的野食, 我真係睇唔到咁多! D 長輩(包括我亞媽)成日閒日私下探個女, 以後推左佢出街@@我99仲離譜; 當我喺酒樓餵個女飲奶至一半, 個女唔肯飲停左休息之際, 喺我面前比腸粉個女食 我話佢連奶都唔肯飲, 你仲比腸粉佢食?? 99只係話唔驚架!! 我真係激到噴火 成日好似當個女係公仔咁舞@@@@

後尾我有同老公傾過, 自從個女出世後, 我覺得同長輩關係差左, 究竟係咪自己太執著?? 因我次次都忍唔住即時出聲架!
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

別墅

mrs hamster, 我媽咪住係Kwun Tong...

sze0203, 我99仲衰過您... 我大肚時照到係女, 佢話 " 下, 車, 我仲以為係仔... "

所以個女唔like佢, 呵呵 !!!

arm arm 我叫工人抹bb玩具, 條友話唔洗抹, bb冇咬過, 跟手我即刻同條友講 " 您唔好同我唱反調, 我叫工人抹野您唔洗理, 您唔洗出聲 "

真係嘔血..... anyway, 真係要即時反映 & 出聲..

仲有好多好多野, 不能盡錄 @@

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 # 的文章

don't understand why all 99 prefers a grandson. just want to carry the last name?? it's not her last name anyway, it's only her husband last name...

複式洋房

我都想呻下
我本來同99住, 本來係一個好溫順的人, 本來請咗個印印, 不過因為我99要求高, 加埋有阿囡囡, 大家的衝突多咗好多...
結果: 99唔再係度住, c6的理解係俾我趕走咗, 夜晚唔喺豎瞓, 我變咗一個夠膽頂撞99的人, 仲成日鬧c6, 印印姐姐俾99鬧到喊, 無得留低, 換咗個貴2倍有多的本地ee, 日頭99買餸上來一起吃晚飯, 但係只係過咗一個月多d, ee都頂唔順, 尋晚致電同我辭職
不過個ee係無手尾, 又唔係好識湊bb, 俾99咁鬧同監督法, 當然頂唔順...好彩佢肯俾時間我搵到人先走, 又無傷害我囡囡...
不過我預計到, 再搵人, 都會係同一命運...

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唉, 真係家家有本難念的經, 其實我都為呢個問題好苦腦, 99唔係唔好, 係 "太關心" 我地, 好煩, 亦唔識分 "莊閒", 佢的關心, 有時令我好難堪, 但無論老公點同佢講, 佢都 get 唔到, 過分的 "關心" 令我好辛苦, 但知佢係錫bb和錫我地, 搞到我自己好似 "枉作小人" 咁 :(

大宅

咁我99比你99 好的一點就係不論仔定女佢都咁錫, 因佢知生仔/女唔係由我決定

原帖由 Ellen0225 於 09-2-16 14:13 發表
mrs hamster, 我媽咪住係Kwun Tong...

sze0203, 我99仲衰過您... 我大肚時照到係女, 佢話 " 下, 車, 我仲以為係仔... "

所以個女唔like佢, 呵呵 !!!

arm arm 我叫工人抹bb玩具, 條友話唔洗抹, bb冇咬過, 跟手我即 ...

別墅

呢個topic 真係 perfect.......

我地唯有互相support !!!

Mrs hamster.... 我都費時彩佢... 我同佢都有成3個gap...

我日日會同阿女到樓下行商場... 佢有佢自己行, 我地有我地自己行...

冇計la.... her son is her only son...... 佢係要跟住佢個仔, 而家又甘鬼鍚我個女.........

大宅

我都覺得亞仔出世之後同6299關係差左, 起碼係我對我62差左. 我又要呻吓!

我99係好識做既, 佢好有分寸, 我地講乜佢都會聽住做. (我同佢一齊湊仔)
但我62好煩, 自己未湊過就成日扮代表, 我知佢係好錫個孫, 但有時佢要爭住湊 (佢日日見, 但日日都爭住), 亞仔喊到死佢都死搶住. 而 actually 一間屋4個人 (我地吾係一齊住, 但住樓上樓下) 佢湊得最屎.

佢又成日亂話bb 唔乖, bb 掉d玩具落地, 佢即刻話bb, 又話唔會俾番! 我咪話我睇書同埋姑娘都話, 呢個時間 bb係咁, 係 learning process! 自己無睇過書唔識咪亂 up la. 成日唱反調, 好鬼煩!

然後出親街佢實搶住抱, 99話62覺得自己保護個bb最好, (初二如果吾係我睇到, bb隻手俾 lift 門夾到lor), 話自己氹b sleep最叻 (係鬼!), 佢自己行得慢, 仲抱住 bb 過紅燈!!!! 不過好在我老公都夠惡, 即刻鬧人!

仲有 62 係會覺得自己好叻, 佢試過俾個 10個月大的bb食酒樓綠豆沙. 同埋佢成日同我個仔講, 到你有牙仔乜都食得! 基於 dayday 亞仔都跟佢地飲早茶 (我都 ok, 因為我可以抺地洗奶樽), 我成日都尊登講:

bb 2歲前我唔會俾 bb食街外野. 唔係有無牙咬既問題. 調味醫生講左唔食得, salt 對 bb kidney 唔好.

真係先小人, 後君子.

佢覺得我地過份緊張又好, 唔 like 又好. 佢搞到我個仔就唔得! 所以真係好多時我都黑面, 以前係唔會 lor!

首頁

尾頁

跳至