跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

開呢個 topic 真係好呀, 我以為我 99 先咁煩, 原來各位媽咪都係有苦自己知, 好時佢做錯野話佢又覺得自己衰, 佢都係鍚個孫先會咁, 但唔話佢就會激到自己顛, 唯有盡量少見面少磨擦.

講起餵 bb 食野, 我 99 又係好鍾意餵大人野俾 bb 食, 可能因為喺佢地既年代奶粉貴, 所以不論餵奶粉或人奶大約到3-4 個月就戒奶俾粥仔, 5 個月就飯仔, 6 個月就食大人食物, 所以對於佢地嚟講係正常, 係我地少見多怪, 但佢地唔知以前唔同宜家, 以前邊得嚟咁多疾病, 邊有話食物敏感, 所以我地先咁小心 BB 既飲食.

我 99 喺個女 3 星期大時已經話要俾橙汁佢飲, 老公在場叫住佢唔好咋, 3 個月大話要煲粥仔佢食, 我話唔駛咁早嘛, 5 個月大佢抱住我個女食緊珍珠雞 + 辣椒醬, 趁我行開左俾我個女 lam, 勁嬲, 跟住嗰晚個女肚仔痛兼肚疴, 好彩第二日冇事咋, 從此我信佢 [講得出做得到], 以後每次見面佢一接近個女我就全程昅實, 好驚下次又唔知俾乜野個女食.

尋晚佢叫我地過去食飯, 飯後甜品 cheesecake, 佢又話要俾 d 我個女食, 話 9 個月乜都食得, 好彩我老公即時叫佢唔好亂嚟, 如果佢堅持我實即刻抱個女走.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

大宅

唉~~點解個個長輩都係咁諗: 你地以前都係咁大@@

以前邊有咁多不法商人, 邊有假蛋假食物~~成日講以前以前...永遠都唔識進步的史前化石@@
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

別墅

唉... 真係d 99 真係古董.... 成日話以前以前..... shit !!!

禁止訪問

大宅

usbaby,
你99真係有病! 低鬼能~ 就算 bb 5個月真係食粥仔都唔係等如食大人粥啦! 仲要珍珠雞 + chilli sauce, 佢真係有問題! 俾我一定忍唔住當面鬧佢!

mrs hamster,
唉, 有時我都唔想老公難做. 但我好多時對住我62都忍唔住黑面lor.
佢好錫個孫唔係問題, 不過佢唔識又扮晒野, 同埋漠視我呢個做亞媽真係令我好反感. christmas 果次去睇燈飾, 佢成日爭住黎抱 (要重申, 佢都係日日上黎見多多, 仲要一上黎當然係爭住抱實), 我全日都無抱過自己個仔, 我老公話: 俾eva 抱啦. 我62竟然話: 做乜俾佢抱. 事隔2個月, 我講起都好火lor.

別墅

我朋友講過一句我覺得好好..."孫係竉嘅, 仔先係教嘅". 所以我係明好難要長輩唔用佢地方法去"錫"個孫.

我99其實好好, 好尊重我和老公個套, 有時佢仲緊張過我, 例如我都有生熟針板分開, 佢就會買多個話專門處理BB食物.平時又會買好多有機或貴價蔬果 (如幾十蚊嘅紅蘿蔔, 溫室萍果等), 而且佢有少少潔癖, 每次到我家一定先換一套乾淨衫褲, 話出門口個套接觸過外界有菌喎...雖然我覺得誇了點, 但佢嘅緊張係對個囡百利無害, 我當然無問題啦.
但佢嘅飲食就不太健康, 都幾為食, 可樂旦糕朱古力煎炸都好歡喜, 我都成日哦佢. 有時佢講少話BB大些帶佢去買雪糕和麥記...我都真係擔心.
我想講係我都盡量係佢立場去想, 佢地縱孫係難免, 所以我又阿囡出世就成日講我地會用咩方向教阿囡, 咁久而久之佢都話明白. 不過我知我99係屬於容易相處的人, 所以唔算有什麼衝突. 都算好彩啦...
http://hk.myblog.yahoo.com/elsa-manfred

大宅

睇到大家講得咁興高采烈,我都講下先!

我同我99關係係超衰架!因為結婚時佢攪好多小動作,激慶左我!自此之後,我就勁唔like佢!但佢同我92離左婚,所以我地成為佢唯一嘅親人,佢成日把握機會痴上嚟,介入我嘅生活!

不過,我個人有咩都直接講,唔會俾面佢!

佢唔鍾意我餵人奶,話驚個仔痴身喎,兩個月就叫我停!我直接話我唔會停,我會餵落去!我覺得痴都係痴我,我鍾意我個仔痴住我喎,唔通痴住佢好咩?!

我個仔得一個月人仔時,條頸都未硬,佢就打直抱佢囉,佢話俾BB睇下周圍喎!

我個仔大dd,比較重,佢就試過差少少落左我個仔落地!

佢每次上嚟抱我個仔之前都唔洗手,我叫佢洗手先,佢話係商場洗左喎!我話咁妳有無搭過lift,推過門呀?

聖誕節買左個蓋印仔俾我個仔玩,上面寫住不適宜三歲以下兒童!我唔知個印仔d墨係咪安全同埋實在太多small parts。我之後丟左!

過年又買野俾我個仔,買左個小噹噹key ring。個噹噹係好細個,實俾BB吞左落肚個隻!我話佢,佢竟然話可以訓練手指喎!我當面即刻話唔要囉!

精彩事不計其數。。。

好彩我老公都算明白,佢都會話佢阿媽同埋我99佢知我勁唔like佢,所以佢只會weekday趁我返左工先上嚟探我個仔!我會叫我媽同工人釘實佢!但每個星期六日佢仍試探打嚟,搏下我地無去街,睇下可唔可以上嚟!我同我老公講,weekday已經成日ot,weekend係我地family day,唔會招呼佢!

別墅

精彩精彩 @@

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

哈哈哈 ! 咁多位媽咪呻完係咪舒服D 啦 ! 完來大家都係好多野想呻 ! 呢個 TOPIC 真係可以比我地盡情發洩 !
睇完好好笑呀 ! 比 BB 仔食月餅, 年糕咁搞野 !
仲有同佢地出街都要一眼關七, 我老爺最鐘意搶咗架BB車黎推, 但佢又唔睇停車埸出入口有冇車出入就推! 又要唔睇交通燈就過馬路 ! 我要叫住佢不特止仲要拉住唔比佢行 !
我以前都覺得自己容度好好.可以頂得順我個 麻煩奶奶 ! 但呀囡出世後先發覺唔係, 我都驚大家關係會差咗 !

別墅

哈哈... 係呀, 係呀, 我6299又係去到茶樓已經開始講話第日比0羊比0羊bb食!

我都係平日擺開一副唔太歡迎我地唔係屋企時比6299黎既款, 不過兩老每個星期會過來一次食晚飯. 唉~~ 不過都係噤架喇, 好多說話, 好多問題, 可以的話我都盡量行開, 費時勞氣.

禁止訪問

大宅

dear all,
有得發吓 up 癈真係 happy! 多謝樓主開呢個 topic 啊.

咁佢對我都好既, 不過佢爭住我果個仔既程度已經令我覺得好討厭.

其實佢對任何人都係咁. 試過我媽咪遠道由屯門黎探多多 (我媽咪係要返工), 落街飲茶佢都喺我媽咪手搶走個孫. (好在我老公後來同99講, e+ 已有改善, 識同我媽講, 你少見, 你抱!)

我最憎佢成日講 "多多見到我知有街街去, 去街佢要我, 要食野就要你同嫲嫲". 我亞囝真係好意去街, 有街去佢邊個都跟的. 我真係驚亞囝跟晒佢!!! 點解亞囝見到佢知有街街去喎. 因為佢次次都搶晒黎抱咋嘛! 果日喺街, 佢整左成大半個鐘多多都扭眼瞓喊, 我抱左一陣佢就差不多瞓著左啦, 跟住佢又搶番.... 頂!!!!!

禁止訪問

別墅

eva, 呢句 "喃無阿里陀佛" 真係好好笑, 好正 !!!

別墅

係呀, 係呀, 都唔知點解成日都要搞到個孫超累先比返個亞媽, 跟住又話"算係噤啦, 話訓就訓!"... 梗係啦, 超累就梗係即刻訓啦.
我有次忍唔住講"他過0左訓覺時間啦嘛..." 62問:"本來應該幾點訓", 我話:"一點半" (當時2點3).

原帖由 dormom 於 09-2-17 11:24 發表
dear all,
有得發吓 up 癈真係 happy! 多謝樓主開呢個 topic 啊.

咁佢對我都好既, 不過佢爭住我果個仔既程度已經令我覺得好討厭.

其實佢對任何人都係咁. 試過我媽咪遠道由屯門黎探多多 (我媽咪係要 ...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我老爺奶奶都係玩到我要比呀囡瞓都唔比番我, 我個囡平時下午要瞓個半鐘先夠, 咁遲左瞓當然遲左起身啦, 但佢地就又"吉"話呀囡"左"住食飯 !!!

原帖由 Ann0805 於 09-2-17 12:22 發表
係呀, 係呀, 都唔知點解成日都要搞到個孫超累先比返個亞媽, 跟住又話"算係噤啦, 話訓就訓!"... 梗係啦, 超累就梗係即刻訓啦.
我有次忍唔住講"他過0左訓覺時間啦嘛..." 62問:"本來應該幾點訓", 我話:"一點半" (當時2 ...

禁止訪問

複式洋房

一提62&99就無哂mood:( , 因為兩個老人家完全唔似係bb的爺爺同嫲嫲, 或者可以咁講, 佢哋剩係識做公公同婆婆, 總之就激c你為止喇

大宅

原帖由 cmyw 於 09-2-17 15:59 發表
一提62&99就無哂mood:( , 因為兩個老人家完全唔似係bb的爺爺同嫲嫲, 或者可以咁講, 佢哋剩係識做公公同婆婆, 總之就激c你為止喇

唔明唔明, 可以講黎聽吓嗎?

複式洋房

見到咁多mami同聲同氣, 當堂個人都無咁失落, 起碼唔使覺得剩係自己屋企先咁"騎呢"!
多謝咁多位mami的分享!

等我再呻下先!
話說星期日晚收到ee電話話要辭職, 我都有心理準備, 事緣係99的再培訓之下, 我地都知道呢個ee唔夠好, 好難符合99的標準, 我地早幾日已經再打電話去有關機構招聘. 但係至今還未有回音, 因為d 做家務助理的ee通常都自己有頭家要理, 我地要人地一日做10個鐘, 朝8晚6, 好多c9都覺得時間長, 不過我地好在唔使返星期6日. 今次再請, 一定要請個夠經驗的熟手的, 仲要做家務都夠勤快夠乾淨(99幾乎係潔癖, 而且係清潔高手)事情發展至今, 我已經無得擔心搵唔搵到人, 或者甚至乎已經預咗再請的ee可能都唔合佢心意, 可能要再換, 我知佢唔係要玩野, 而且d ee唔啱使, 佢都真係好鬼唔開心, 所以佢要煩我地都要應付佢, 但係最怕不停由唔同的人湊bb, 個女會越來越naughty, 因為佢會由唔同的ee身上學到唔同的壞習慣
而家同99的關係其實都差咗好多, 佢夜晚係度食飯都唔叫我, 夜晚食飯, 3個人食, 分3次食, 各有各食, 因為c6成日遲返...唉!真係家庭好唔和睦呀!
但我已經同自己講, 唔可以再俾人恰, 佢唔叫我咪唔食囉! 等佢食完, 或者佢走咗我再食都得!
我有時都覺得無出路, 琴日搵到個社署的家庭服務中心電話, 問咗可以見社工, 我都想c6安排佢同佢阿媽去見下社工!希望可以疏導下佢的情緒, 唔係分分鐘會影響我囡囡的性格發展呢!

首頁

尾頁

跳至