論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉,在9月頭已經簽左約,當時agent就話6至8星期到港,依家我再agent工人嘅確實到港日期,佢話要11月尾喎。個agent解釋話因10月多假,又話約要先交印尼領事館,又話今年印尼改例。。。唉,我只想工人快d到啫,請問各位,有無辦法可以催促下入境處呢?

侯爵府

我之前等咗4個幾月. 祝妳好運!

大宅

jyjy1684825 發表於 17-10-2 16:40
我之前等咗4個幾月. 祝妳好運!

我已經由6月尾開始申請,當6月印尼仲係新年唔做嘢,7月開始到11月,5個月呢。。。唉,我媽係老人院暫住,一心諗住10月尾可以返屋企,點知仲要住多個月。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

mwhcandy 發表於 17-10-2 16:49
我已經由6月尾開始申請,當6月印尼仲係新年唔做嘢,7月開始到11月,5個月呢。。。唉,我媽係老人院暫住, ...

“開始申請” 應該簽咗約先有得申請, 所以你預由簽約, 即9月頭, 開始计日子

大宅

birdbird 發表於 17-10-2 17:04
“開始申請” 應該簽咗約先有得申請, 所以你預由簽約, 即9月頭, 開始计日子
...

吓,咁之前嘅日子做咩程序呢?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

mwhcandy 發表於 17-10-2 17:10
吓,咁之前嘅日子做咩程序呢?

咁你簽約之前做过d 咩?!

侯爵府

我已經由6月尾開始申請,當6月印尼仲係新年唔做嘢,7月開始到11月,5個月呢。。。唉,我媽係老人院暫住, ...

就因上個姐姐嘅經歷, 我决定自己申請在香港嘅完约姐姐. 但只能請菲姐.
成個申請過程用咗2個月, 新姐姐就上工啦. 仲係好平的手績費.
有风险但跟经agent一樣,但最平只係用幾百蚊搞妥.

大宅

jyjy1684825 發表於 17-10-2 17:22
就因上個姐姐嘅經歷, 我决定自己申請在香港嘅完约姐姐. 但只能請菲姐.
成個申請過程用咗2個月, 新姐姐就上 ...

我唔可以請菲傭呀,要請個識講廣東話的

珍珠宮

有D亂,你真正簽約係6月頭或9月頭?

大宅

karshing 發表於 17-10-2 17:45
有D亂,你真正簽約係6月頭或9月頭?

真正簽約係9月頭,當時話6至8星期到港。6月印尼批出勞工證。

大宅

我8月頭請海外菲!但早2星期agent同我講有機會1月先到港tim!!
簽時又同我講11月尾,真系不自覺地燥左!
大佬我好急需工人,吾好咁玩我

水晶宮

mwhcandy 發表於 17-10-2 16:23
唉,在9月頭已經簽左約,當時agent就話6至8星期到港,依家我再agent工人嘅確實到港日期,佢話要11月尾喎。 ...

我昨天見間agent, 講明係要4個月, 真係從印尼申請搭飛機過黎, 所以正常手續係要咁耐。 唔係有d agent , 其實係留港斷約女傭。
但我唔知係咪真。
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主:

我agent係同我講2到2個半月左右。仲等緊

翡翠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我姐姐就6月頭簽約 8月尾已經入屋啦

wcpcelia    發表於 17-10-6 11:12

首頁

尾頁