懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我一有左時,我99已經同我講佢咩都唔識,佢 4 個仔都唔係佢自己 "抽",所以我一早就自己 SEARCH 晒 D 坐月食譜同要注意的野,亦請埋工人,但我信唔過個 印印,之後 99 先同我老公講話我坐月佢會過來幫 下手睇下 BB ,咁點算好,我阿仔未滿月時我唔掂得水,但等老公放工返嚟先幫阿仔沖涼都成 8PM,請問各位 BK 有咩方法? 你地可以分享下嗎!!! 仲有9日就到預產期! 呀仔都未有咩蹟象想出世住! E 家 39 周LA

別墅

我個時阿囡出世3個星期~
就請左印印返黎~
我阿媽同奶奶就教印印一次點沖~
跟住就每次睇實佢沖~
大約睇實佢沖幾日~就已經安心比佢沖lu~
不過個個印印手勢都唔同~
你要自己評估lu~

複式洋房

伶心 ,

唔該晒!
但我仲係覺得佢做野成日都半桶水,咩野都係,做完之後都有手尾要跟,樣樣野講完又講佢都唔記住,嚟頭個幾日仲吞 pok ,又講大話,之前話在印尼幫人照顧2 個月大的 bb,之後又話無出去打工,係靠老公賺錢,自己就照顧自己 2 個 小朋友,最細的都 5 歲 la。

原帖由 伶心 於 09-2-15 16:27 發表
我個時阿囡出世3個星期~
就請左印印返黎~
我阿媽同奶奶就教印印一次點沖~
跟住就每次睇實佢沖~
大約睇實佢沖幾日~就已經安心比佢沖lu~
不過個個印印手勢都唔同~
你要自己評估lu~ ...

別墅

原帖由 newbbb05 於 09-2-15 16:34 發表
伶心 ,

唔該晒!
但我仲係覺得佢做野成日都半桶水,咩野都係,做完之後都有手尾要跟,樣樣野講完又講佢都唔記住,嚟頭個幾日仲吞 pok ,又講大話,之前話在印尼幫人照顧2 個月大的 bb,之後又話無出去打工,係靠老公賺錢,自己 ...

可以講其實佢地好蠢~如果佢係叻既話唔會同你講呢d~
因為我個個都係印印~請佢時都係話識照顧初生bb~但黎到佢都係同我講係照顧過8個月大個d bb~佢話係佢地個邊中心d人話係要咁介紹自己~我個個印印都係好冇記性~成日做完d野都有漏~不過我自己諗咁多新聞都話d工人好有問題~如果我呢個唔係話做得太過份其實都已經係好好~佢只不過係蠢d唧~好彩我呢個都好錫我bb

複式洋房

伶心,

咁都好起碼有 d 優點, 我都未知佢會唔會好錫我個 bb,但每當我講 bb 的野時,佢好似表現到好錫 bb 咁 law,開頭我好唔想請外 "yung" 賓賓就估惑又靠唔住,以為印印無咁估惑都系一樣,都係我老公個 friend 推介話印印錫 bb ,佢個印印又對佢個仔幾好....我同老公先會決定請印印...

原帖由 伶心 於 09-2-15 16:41 發表

可以講其實佢地好蠢~如果佢係叻既話唔會同你講呢d~
因為我個個都係印印~請佢時都係話識照顧初生bb~但黎到佢都係同我講係照顧過8個月大個d bb~佢話係佢地個邊中心d人話係要咁介紹自己~我個個印印都係好冇記性~成日 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

複式洋房

joeywongmy ,

你係指返工後的日子可?! 我都有咁的打算 , 如果放工即閃無咩特別野,返到屋企都係 6:30pm - 7:00pm 都可以趕得切同 bb 沖涼。

原帖由 joeywongmy 於 09-2-15 17:18 發表
我就係自己沖
不過就好辛苦
每日都要趕返屋企
又無得休息
不過係親子樂
幾辛苦都要自己做

男爵府

我坐月時會帶手套同BB沖涼, 而且D水係暖水, 所以OK。

我會用個網响個沖涼盆到, BB會安全D。印印在旁邊學吓, 遞吓毛巾。過得個多月, 洗水個PART我做, 之後着衫和面部清潔就叫印印做, 自己從旁觀察。後來我放完產假要返工, 就叫工人等我放工後才幫BB沖涼(嗰時係夏天), 就算成個過程工人負責, 我都會在旁邊睇住。直到秋天, BB都有幾個月大, 才放心叫佢中午自己同BB沖涼。

信心係要一步步建立的, 如果一開始就叫工人同BB沖涼, 我就唔係好放心。或者你可以叫你老公夜晚開暖氣和BB沖涼, 工人從旁學吓先啦!

複式洋房

Yan010408 ,
多謝您的意見! 等我試下先!

原帖由 Yan010408 於 09-2-15 17:43 發表
我坐月時會帶手套同BB沖涼, 而且D水係暖水, 所以OK。

我會用個網响個沖涼盆到, BB會安全D。印印在旁邊學吓, 遞吓毛巾。過得個多月, 洗水個PART我做, 之後着衫和面部清潔就叫印印做, 自己從旁觀察。後來我放完產假要 ...

男爵府

原帖由 newbbb05 於 09-2-15 17:52 發表
Yan010408 ,
多謝您的意見! 等我試下先!

唔洗客氣, 大家分享吓啫! 希望幫到你啦!

我好彩BB出世時, 印印在我家已做了大半年(我仲有個大女), 所以建立信心嘅時間會快D。你觀察吓你個工人OK or not , 先Adjust 個 Training Time啦。

複式洋房

Yan010408 ,

我個印印都係來左半個月左右,大家都要適應對方,不過,都無法 LA,鬼叫無人幫到手咩! 我 E 家頭痛緊好無教定佢我坐月的飲食,但又怕佢無腦,教左晒功夫,我 99 好黑人憎係度扮晒野,又問我老公我坐月要食 D 咩,點之比完份坐月食療佢,我問佢會唔會煩到你呀,其實都唔使你做架,你叫工人幫我做得架 LA,不過你幫手教 LAW,黑點之佢扮晒野,話睇下點先 WOW,你話係咪好咩!! 咁就唔好係度扮關心,我都唔想比佢"店"我個仔,佢平時咁鬼污"粗"同 D 印印差唔多,分分鐘仲需過 D 印印,做野做得唔好我都可以出聲隻 99 講 D 唔順我意的野又唔出得聲 WOW ....

原帖由 Yan010408 於 09-2-15 19:47 發表

唔洗客氣, 大家分享吓啫! 希望幫到你啦!

我好彩BB出世時, 印印在我家已做了大半年(我仲有個大女), 所以建立信心嘅時間會快D。你觀察吓你個工人OK or not , 先Adjust 個 Training Time啦。 ...

大宅

你個印印係第一次來香港, 有冇去過有冬天的地方做野 ? 以下係我的經驗: 

我個印印係星加坡做左3年, 佢話自己兩個仔都係自己湊, 4個細路妹都係佢湊, 我見佢TUM BB, 抱BB手勢, 洗奶樽樣樣都OK, 我都信佢係有經驗,我陪月都話佢好OK, 但除左沖涼

佢第一次來香港, 30+歲人未試過氣溫低過20度, 我BB8月尾出世, 9月頭第一日返屋企, 佢話同BB沖涼, 又話玩水喇, 好開心, 我話BB係醫阮沖左, 唔使沖, 佢話係星加坡BB一日沖兩次, 好開心

跟住,頭3個星期都係陪月同BB沖, 叫佢幫手同學野, 佢唔明點解陪月阿姨成日叫佢快手D, BB凍呀, 援片要快, 沖涼唔玩水, 佢話:好熱呀, BB冇凍呀, BB沖涼玩水好開心架

陪月亞姨教左佢個半月, 佢先識O羊叫做暖水,陪月走左, 我自己幫BB沖, 我11月中返工, 由婆婆沖, 剛剛天氣轉凍時, 印印仲未知道沖涼水會好快凍, 婆婆教左成個冬天, 佢先開竅, 知道冬天D沖涼水好快凍, BB沖涼要快,換片要快, 

而加換片著衫識同BB講, 唔好郁喇, 要快快呀, BB, 凍凍呀

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

你的印印新定舊請先?? 如果你信唔過, 不如你企埋係旁邊教佢沖啦!

我家姐姐到步咗3個月, 同阿仔(3歲), 沖涼都唔掂, 所以我就唔會俾佢同細b沖啦, (我年中生)... 到時應該都你自己黎

複式洋房

LeeCC ,
我相信佢未係有冬天的地方過做野,因為佢好似唔知咩叫做凍,佢嚟到的時候係 1 月 20+ 年廿幾,當時得 10 幾度,同佢出街佢連一件厚身 D 的 外套都無,於是我地比左件舊 "雨勇"佢,如果唔係成日帶佢睇 E 生都好唔得閒。不過佢地真係好死蠢,教一樣野永遠都唔記住你講的野或你教佢的做法成日用自己意思做野,唔合我心意我話佢時仲係度幫自己講說話,又"博咀" ... 所以我信唔過佢,我 LUM 都要自己嚟!

原帖由 LeeCC 於 09-2-15 23:21 發表
你個印印係第一次來香港, 有冇去過有冬天的地方做野 ? 以下係我的經驗: 

我個印印係星加坡做左3年, 佢話自己兩個仔都係自己湊, 4個細路妹都係佢湊, 我見佢TUM BB, 抱BB手勢, 洗奶樽樣樣都OK, 我都信佢係有經驗,我陪月都話佢好 ...

複式洋房

joeywongmy ,

多謝你的 SHARING , 我 LUM 我都係自己同 BB 沖涼好 D!

原帖由 joeywongmy 於 09-2-16 09:36 發表
係呀
印印既標準同我地既真係好唔同
所以要觀察多d、同佢地講多d
我坐月既時候係陪月幫手同bb沖涼
都有教工人同bb沖
但係我比佢試過兩次之後
我都係唔放心
所以坐月後就全部我沖
(坐月期間陪月放假都係我自己沖)
而 ...

複式洋房

我個印印係新請架,嚟左只有 半個月,我 LUM 我都係會自己同 BB 沖涼。

原帖由 happy_cow 於 09-2-16 21:49 發表
你的印印新定舊請先?? 如果你信唔過, 不如你企埋係旁邊教佢沖啦!

我家姐姐到步咗3個月, 同阿仔(3歲), 沖涼都唔掂, 所以我就唔會俾佢同細b沖啦, (我年中生)... 到時應該都你自己黎 ...

大宅

一向都係俾印印姐姐沖嫁,佢有湊初生經驗,手勢very good!

複式洋房

catlover2001526 ,

佢自稱有湊仔經驗,佢有2個細路,1仔1女最細的都有 5 歲,所以我信唔過佢! 因為最初嚟到時話自己幫人湊2個月大的bb,係我面前就表現到好鍾意bb,但真係點都要睇到時表現先知
原帖由 catlover2001526 於 09-2-17 12:25 發表
一向都係俾印印姐姐沖嫁,佢有湊初生經驗,手勢very good!

男爵府

原帖由 newbbb05 於 09-2-15 22:21 發表
Yan010408 ,

我個印印都係來左半個月左右,大家都要適應對方,不過,都無法 LA,鬼叫無人幫到手咩! 我 E 家頭痛緊好無教定佢我坐月的飲食,但又怕佢無腦,教左晒功夫,我 99 好黑人憎係度扮晒野,又問我老公我坐月要食 D 咩,點之比完 ...

我生大女是請陪月的, 生細女就無請, 因為覺得自己D基本湊B技巧都OK, 淨係煩坐月飲食及補身, 於是ORDER坐月餐送上門。天天新款, 日日湯水充足, 又唔洗自己傷腦筋。指意印印OR 99, 咪盞自己一肚氣, 食咗都補唔翻。

首頁

尾頁

跳至