跳至

首頁

尾頁

大宅

我個衰妹就係咁,成3個幾月都係要訓住覺食奶喇!

第二次去健康院,姑娘話可能係厭奶由佢訓住食都得,如果唔係就忍心D,由佢清醒時食得幾多得幾多,餓下佢幾餐就會無事。
第三次呢第2個姑娘就話佢係鐘意訓覺食,唔係厭奶,因為厭奶係連訓覺都唔會食既…叫我一定要比佢醒時食。
醫生就話訓覺食都無問題……

究竟點架?

大宅

我個女都係咁!瞓住就可以食哂支奶,但係醒咗就喊唔肯食, 有時唔喊就喺度玩奶咀。我想知要維持幾耐!
其實係佢唔鍾意隻奶粉, 定係唔鍾意食奶呢!

大宅

我個女本身係人奶+奶粉,
餐餐奶都要喊到累先訓住食,
每餐奶要用成1個半鐘,
keep住成個月都係咁,真係餵到驚,
後尾我買左開奶茶&比佢食全人奶(等佢容易消化),
呢幾日好左,今朝用左20mins食左170ml.

大宅

我個女食4餐人奶,1餐奶粉,由於佢無論埋身or奶樽都唔食,一放入佢個口就喊!!奶咀又唔會喎!所以我只好pump奶出來,夠鐘就開始逗佢訓來餵。

好命…唔知幾時先回復正常?

大宅

唉~~~~我囡囡又係唔鐘意飲奶,餐餐畏成個鐘都係飲得嗰120ml左右!(就算瞓咗都係唔飲,激死!)

大家有冇發覺我哋個個都係囡囡呀?

別墅

我個仔近呢兩三個星期開始又係咁, 開頭係咁食, 食到一半(仲有成100ml)就停左唔肯食, 有時在玩奶咀, 有時一拎起支奶就CRY, 之後拍佢瞓, 再比支奶佢, 佢又食喎, 每次足足要餵成個鐘先食完, 有時仲食唔晒, 留番30-50ml, 死都唔肯食, 真係比佢玩死~~

複式洋房

回覆 # 的文章

我個女都係咁, 每餐180ml, 每次飲左80左右, 就唔飲. 見到支奶就咸. 跟住俾個奶咀佢, chuchu下要差唔多訓覺個陣, 我就塞返支奶俾佢. 咁佢先至會飲哂.但係有時咁樣都會飲唔哂, 跟住我就會拿湯匙餵佢.

但係呢個情況係我bb3-4個已經發生直到bb而家5個半月都係咁.

別墅

my baby girl is still like this. She's six months old now lar!!!!! she's been like this since 3.5 months.

原帖由 babe916 於 09-3-5 10:53 發表
我個女都係咁, 每餐180ml, 每次飲左80左右, 就唔飲. 見到支奶就咸. 跟住俾個奶咀佢, chuchu下要差唔多訓覺個陣, 我就塞返支奶俾佢. 咁佢先至會飲哂.但係有時咁樣都會飲唔哂, 跟住我就會拿湯匙餵佢.

但係呢個情況係 ...

複式洋房

我個仔都係由3個月開始要瞓住食..而家仲有幾日就6個月喇..最近開始食米糊, 食米糊之後, 有時連瞓著都唔肯飲奶...所以佢現在係1日兩餐米糊 + 2餐奶(7oz)

別墅

我個仔而家六個月大都仲未識食糊仔, 試過比少少佢試, 佢都唔識吞, 只會吐出黎, 你地有無咁嘅情況呀..??

子爵府

我囝囝由3個月大開始就係咁, 如果佢好醒既時候餵佢食奶, 佢就會不停喊同"典" 要等佢差不多訓既時候餵佢, 佢就會肯食

子爵府

我囝囝呢幾日開始餵佢食糊仔, 一邊餵佢就不停喊同吐出黎 好似餵佢食毒藥貢

今日工人講我知佢好咗dd, 好似開始有吞落肚同埋喊得無貢厲害

原帖由 carmen_tabo 於 09-3-6 17:39 發表
我個仔而家六個月大都仲未識食糊仔, 試過比少少佢試, 佢都唔識吞, 只會吐出黎, 你地有無咁嘅情況呀..??

大宅

我亞b都係醒o既時候飲得差,半夢半醒最好最快....

男爵府

原帖由 carmen_tabo 於 09-3-6 17:39 發表

me too , may be try later

複式洋房

原帖由 mmbaby321321 於 09-2-16 10:37 發表
我個女本身係人奶+奶粉,
餐餐奶都要喊到累先訓住食,
每餐奶要用成1個半鐘,
keep住成個月都係咁,真係餵到驚,
後尾我買左開奶茶&比佢食全人奶(等佢容易消化),
呢幾日好左,今朝用左20mins食左170ml. ...

我個囡情況同你完全一樣, 唔通真係要飲開奶茶?
但佢全人奶點比開奶茶佢飲?

首頁

尾頁

跳至