跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知係咪因爲食兩餐杰既粥仔, 呢排阿B既便便都杰咗, 屙到出來都係一"舊舊", 而唔係以前咁變一pet. 請問你哋D BB會唔會咁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一樣是一舊舊,所以一定要比多D水佢飲,如BB個日飲水小,會屙得好辛苦仲會屙損TIM。
原帖由 kimmeiko 於 09-2-16 10:42 發表
唔知係咪因爲食兩餐杰既粥仔, 呢排阿B既便便都杰咗, 到出來都係一"舊舊", 而唔係以前咁變一pet. 請問你哋D BB會唔會咁

大宅

畀面勳章

要俾多啲水阿B飲,之前阿囡啱啱開始食固體食物都係咁嫁,之後俾多咗水佢,就正常返!

別墅

有咩辦法令阿B飲多D水呢? 佢向來都無飲水既習慣, 一啖起兩啖止.

大宅

畀面勳章

咁你係用咩嚟餵佢飲?奶樽?spoon?
其實我阿囡起初都唔like飲水,不過最近好咗。我阿囡都唔太like奶樽,多數用spoon!其實唔飲水,BB果汁肯唔肯飲?因為醫生話果汁都可以補充水份嫁!

別墅

i wanna know why the poo poo is in green

別墅

好媽媽勳章

原帖由 松鼠隊長 於 09-2-16 16:12 發表
i wanna know why the poo poo is in green

係因為食咗菜菜。

別墅

好媽媽勳章

尼個星期唔舒服,e家連果汁都唔肯飲呀!攪到D poo poo好硬,又小,都唔知點算好.

大宅

畀面勳章

用針筒餵佢試過未呀?

原帖由 colettecyk 於 16-2-2009 07:49 PM 發表
尼個星期唔舒服,e家連果汁都唔肯飲呀!攪到D poo poo好硬,又小,都唔知點算好.

別墅

原帖由 kimmeiko 於 09-2-16 10:42 發表
唔知係咪因爲食兩餐杰既粥仔, 呢排阿B既便便都杰咗, 屙到出來都係一"舊舊", 而唔係以前咁變一pet. 請問你哋D BB會唔會咁

我阿B都係咁!我重以為食咗粥仔/糊仔就會咁添!阿仔重一曰屙成3-4次便便係咁,因為佢一食就即時便便,好担心佢會唔會有問題

大宅

我阿囡都係屙到PAT PAT 損.我今日打電話去健康院問護士需唔需要睇醫生. 個護士話係粥度落多些菜,約1/3碗,而且飲水最小每日4安.佢話西蘭花同雪梨都有很多纖維,可多吃. 希望大家既BB便便快些沒有問題啦.

別墅

好媽媽勳章

係喎!多謝你提醒我,等我試番先.
原帖由 mademoiselle 於 09-2-16 20:20 發表
用針筒餵佢試過未呀?

大宅

原帖由 MicMicMandy 於 09-2-16 20:53 發表

我阿B都係咁!我重以為食咗粥仔/糊仔就會咁添!阿仔重一曰屙成3-4次便便係咁,因為佢一食就即時便便,好担心佢會唔會有問題

我囡囡而家一日兩餐粥仔呀! 都係3-4次便便呀!

大宅

我囡囡而家D便便都係乾身D,似大人便,唔再係爛pat pat(人奶便)了。
有時都係,一日去3-4次,我唸係而家要用力,無以前去得咁容易吧,但我見佢唔係疴爛C我唸都OK。

不過我囡囡唔太愛飲水,可能咁所以有時D便便會乾身D,粒狀,咁我會煲D菜粥(菜心)比佢,因為我覺得加咗菜心葉之後,佢去便便會好D,無咁硬。

別墅

原帖由 mademoiselle 於 09-2-16 14:01 發表
咁你係用咩嚟餵佢飲?奶樽?spoon?
其實我阿囡起初都唔like飲水,不過最近好咗。我阿囡都唔太like奶樽,多數用spoon!其實唔飲水,BB果汁肯唔肯飲?因為醫生話果汁都可以補充水份嫁! ...

我試過用針筒& spoon餵, 效果都係不佳, 始終佢一試到無味就唔肯吞.. 果汁就應該無問題, 聽人講試過用益力多加D水俾阿B飲, 都OK. 我都準備試..

大宅

畀面勳章

其實米水都唔錯嫁!可以試吓丫!

首頁

尾頁

跳至