婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家姐同佢奶奶一齊住!!
話說我家姐果時生完bb都未過12朝佢就買m記比我家姐食!!仲要只係煮左幾日雞飯比佢食!!(我家姐佢地比左錢佢買雞ga)就話好辛苦,跟住有時自己煮野食,又唔比我家姐食,嘩人地坐緊月呀,你唔係想佢自己煮呀?就咁我姐夫就落街買野比我家姐食,坐緊月又唔幫我家姐湊bb又唔幫佢洗d bb衫!!係人都知坐月要休息多d ga啦!!仲有好多問題搞到我家姐產後精神有d問題!!又成日係到對我家姐單單打打!!都唔明佢點解會咁對d媳婦ga!!:;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章

What did you do for your 家姐 when she is 坐緊月?
Did you 煮野食 for your 家姐? Did you 幫your家姐湊bb? Did you 幫佢洗d bb衫?
If no, then don't complain others!
The only person who should did those things for your 家姐 is not her 99, It is her husband.

P.S. My 99 never cook or bought food for me (even m記). However, I don't think it is my 99's responsibility to take care of me when I was 坐緊月. All the things should be done by my husband.

原帖由 *yan* 於 09-2-16 14:24 發表
我家姐同佢奶奶一齊住!!
話說我家姐果時生完bb都未過12朝佢就買m記比我家姐食!!仲要只係煮左幾日雞飯比佢食!!(我家姐佢地比左錢佢買雞ga)就話好辛苦,跟住有時自己煮野食,又唔比我家姐食,嘩人地坐緊月呀,你唔係想佢自 ...

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

可不可以返外家坐月呀

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

雖然話同住,但很多99都不是真心願意幫心抱坐月和揍b

伯爵府

原帖由 ac321 於 09-2-16 14:31 發表
What did you do for your 家姐 when she is 坐緊月?
Did you 煮野食 for your 家姐? Did you 幫your家姐湊bb? Did you 幫佢洗d bb衫?
If no, then don't complain others!
The only person who should did those t ...

我正正都想咁問樓主.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實一齊住又唔代表99一定要照顧個新抱!我坐月時同99住,佢都係煮即食麵俾我咋,好彩我媽咪唔怕山長水遠日日送飯送湯俾我先叫有得補下~你家姐坐完月未?你可以嘅多d陪佢傾偈,俾佢有途徑發洩好過屈埋喺心!

別墅

別墅

原帖由 KoyeBaby 於 09-2-16 14:51 發表
其實一齊住又唔代表99一定要照顧個新抱!我坐月時同99住,佢都係煮即食麵俾我咋,好彩我媽咪唔怕山長水遠日日送飯送湯俾我先叫有得補下~你家姐坐完月未?你可以嘅多d陪佢傾偈,俾佢有途徑發洩好過屈埋喺心! ...

唔係要佢照顧!!幫下都其實我家姐都好開心!!
同埋其實係佢坐完月佢先講返比我知!
但係好彩佢依家好返啦!!仲同老公囡囡搬左出黎住!
成個人都開心左好多!!但係同奶奶ga關係就唔係咁好!!
so佢成日話好彩依家唔洗成日見囉!!

伯爵府

醒目開學勳章

咁你其他屋企人呢? 查實你都明白做得99都有咁上下年幾, 日日幫手做家務會好攰, 你家姐應該一早自己安排下, 請個人幫手囉(鐘點都好丫)
原帖由 *yan* 於 09-2-16 14:59 發表
因為我地住得比較遠!!同埋我果時返緊工,
我又有自己ga家庭我點幫佢呢?

男爵府

好多BK MAMA都講臭BB係BABA & MAMA既責任EVEN係咪坐緊月, 其實如果自己身體許可都應該自己1手1腳而5係諗住D有'LA能'人士幫你, 事後又5使俾人抽後腳俾人話!

其實有人行出行入已經好好GALA, 我生細仔O個陣, 奶奶&MAMA都5係度, 我C6返SHIFT+有時OVERNIGHT, 我連陪月都冇, 都係叫我個MUD都5識&5會做既妹黎楝O係屋企, 出左院返左屋企連BB沖涼都係自己搞掂

講真, 除左自己, 冇人係靠得住GA, 阿Q D諗, 佢肯幫手, 咪當係BONUS LAW

別墅

原帖由 MK2006 於 09-2-16 15:06 發表
咁你其他屋企人呢? 查實你都明白做得99都有咁上下年幾, 日日幫手做家務會好攰, 你家姐應該一早自己安排下, 請個人幫手囉(鐘點都好丫)

講你都唔信!!佢奶奶係唔做家務嫁!!
地都唔會拖!要等到佢老公放假果日!佢老公自己拖!
so我都明佢點會唔幫我家姐!!因為佢太懶啦!!
一日煮一次飯都話勁辛苦!!

大宅

講真責任雖然唔係嚮99度,但話曬都生完BB,99幫下忙盡下自己做長輩的責任,好應該提攜下D後輩,又常日要D後生的去尊重佢地D老人家,但點解輕輕幇少少忙都好似怕X抵咁 行街見到一個乞丐乞錢,偶然都會施捨下當幫忙啦,何況係自己的孫兒+自己個仔娶的老婆...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 *yan* 於 09-2-16 15:06 發表

唔係要佢照顧!!幫下都其實我家姐都好開心!!
同埋其實係佢坐完月佢先講返比我知!
但係好彩佢依家好返啦!!仲同老公囡囡搬左出黎住!
成個人都開心左好多!!但係同奶奶ga關係就唔係咁好!!
so佢成日話好彩依家唔洗成日見 ...

咁依家你家姐唔駛日日對住佢都ok呀~最緊要係佢開心返啫!我都覺得喺自己唔舒服時有人幫到手係好安慰嘅,但係既然都知道個老人家係咩都唔想理,咁就唔好旨意佢囉!如果佢做得唔甘願整到一鑊泡,轉頭要自己執手尾咪仲煩(我執唔少所以知道)!

伯爵府

醒目開學勳章

你家姐一早知佢99係咁, 就更加要自己搵人幫啦........
假如佢再生, 你叫佢請陪月喇
原帖由 *yan* 於 09-2-16 15:13 發表
講你都唔信!!佢奶奶係唔做家務嫁!!
地都唔會拖!要等到佢老公放假果日!佢老公自己拖!
so我都明佢點會唔幫我家姐!!因為佢太懶啦!!
一日煮一次飯都話勁辛苦!! ...

別墅

原帖由 MK2006 於 09-2-16 15:26 發表
你家姐一早知佢99係咁, 就更加要自己搵人幫啦........
假如佢再生, 你叫佢請陪月喇

知道有左果時,佢奶奶大大聲話自己會幫佢湊又呢又路咁!
講得好好嫁!!唔係點會搞成咁先得嫁!!

伯爵府

醒目開學勳章

自己阿媽都信唔過, 更何況人地唔做家務既阿媽呢...靠自己好過, 求人不如求己, 我都後悔冇請陪月
原帖由 *yan* 於 09-2-16 15:31 發表
知道有左果時,佢奶奶大大聲話自己會幫佢湊又呢又路咁!
講得好好嫁!!唔係點會搞成咁先得嫁!!

別墅

原帖由 MK2006 於 09-2-16 15:37 發表
自己阿媽都信唔過, 更何況人地唔做家務既阿媽呢...靠自己好過, 求人不如求己, 我都後悔冇請陪月

岩!!我家姐都話下次生一定叫埋阿媽去幫佢手!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你咁講,令我諗起我同事今日講佢男朋友個媽咪,
佢男朋友有個家姐嫁左,唔同個99住o既,
佢媽咪唔介意長途跋涉咁拎d湯水俾個女飲,
咁冇咩問題丫,最大問題係,佢居然係自己屋企人面前,
話佢個女個99唔照顧佢個女,刻薄佢個女,湯都唔煲下喎,
跟住佢另外一個女咪話佢囉,你自己鍾意搞就搞,
佢地又唔係一齊住,有乜理由,要求人地個阿媽要對自己個女咁,呢d野永遠只有自己阿媽先會做咁嫁咋,
我地其他同事都好認同,你唔可能要求人地阿媽對自己好,
但求不過不失都偷笑啦,我同事即刻心諗,
死啦,第時如果同你個仔結婚,都唔知會唔會多要求

子爵府

講真, 如果我要坐月, 我都唔使99幫.... 如果係真心真意就話姐, 萬一好似我99 勁計較0既人, 到時真係背"隻"骨落, 以後仲好似欠左佢咁添....
我未有小朋友, 但都聽講坐月會好辛苦... 所以我覺得我家姐好叻, 佢生我兒甥女時, 係冇人同佢坐月0架, 佢話佢自己落床煮薑飯, 煲雞湯, 仲要做家務... 湊BB....
因為佢99太老, 我媽咪又唔0係身邊, 當地(美國)請陪月又好貴.....

珍珠宮

我同我老公都諗掂晒, 第時有左生完後坐月點算! 以免第日出現樓主家姐的情況, 99講到乜都得, 點知原來乜都唔得, 失晒預算, 到時候先再請陪月都冇可能請到啦!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

首頁

尾頁

跳至