自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 8個月大, 自從加固後大便更難去, 兩三日先一次好硬的。近呢幾星期每次屙屎慘過生仔, 谷幾日都去唔到, 一邊大喊透大氣, 出盡力谷流曬汗咁,一條硬屎夾血絲先勉強出到來, 仲要屙唔清。真係好慘,我好心痛

勤飲水, 食火龍果, 香蕉, 少肉多菜, 連益生菌都試埋都冇用。
BB 一出世都係食"HIP" , 已經轉了二號奶粉成個月多, 要唔要噃轉頭食噃一號呢...還是要食其他牌子好...
仲有咩方法呀....大家可以指導下嗎..我迷失方向唔知點先可以幫BB

子爵府

回覆樓主:

粥同菜嘅份量係幾多?
有時太多纖維都會大便困難,
初初加固係容易啲便秘,如果一直冇改善,不如試下睇一次醫生,睇下會唔會係其他原因?

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

呢個情況你帶bb睇醫生會好d

wcpcelia    發表於 17-10-10 12:13

大宅

回覆樓主

1.純西梅汁,通便滑腸
2.甘油條,塞左通常有便意,如便便太硬排出時會痛,你可用手指點少少凡士林刺激一下肛門協助排出,如此數次,bb可以開始養成排便習慣

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

如果bb谷緊便便,用植物油打圈幫bb按肚仔都可以幫助腸蠕動
但治標都係改善飲食,上文提及有勤飲水,但便便好硬身已代表攝取水份不足,要再飲多d多d多d水

大宅

BB 而家 7安奶X3餐 + 2固 (3/4碗) 其中A餐一般是米糊+瓜菜+肉 , B餐一般是水果+米糊。
每日盡量迫佢飲水5-7安.....

男爵府

prof.mimichan 發表於 17-10-9 21:09
BB 8個月大, 自從加固後大便更難去, 兩三日先一次好硬的。近呢幾星期每次屙屎慘過生仔, 谷幾日都去唔到, 一 ...

我想知你b食咩今牌子既奶粉?我囡之前食雪印都係好似你咁既情況,之後轉左能恩,d便便好去左

大宅

回覆 wing_19870612 的帖子

HIPPP奶粉呀

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

prof.mimichan 發表於 17-10-9 21:09
BB 8個月大, 自從加固後大便更難去, 兩三日先一次好硬的。近呢幾星期每次屙屎慘過生仔, 谷幾日都去唔到, 一 ...

奶粉試下溝稀啲,多啲幫佢按摩肚仔(輕力溫柔地打圈)
bb早上一起身,試下俾清水佢飲。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

prof.mimichan 發表於 17-10-9 21:22
回覆 wing_19870612 的帖子

HIPPP奶粉呀

你試下轉其他奶粉啦,可能呢隻太熱氣

大宅

我b果陣都係咁,唔同的是佢食人奶。但都便秘,其實是我覺得佢腸胃未適應。當時有帶佢睇醫生,但無放便便,因肛門已損再放會好痛。只是給乳果糖bb吃幫助軟化便便及搽cream在肛門令傷口舒服點。大約兩三個月,都維持3-4日一次便便。到現在14m仍是3-4日一次,但便便是軟,便便時亦沒有哭,便便算是正常了。
建議你在bb放屁時按摩肚仔及逗bb去便便(包住片都可以)一路唔唔聲,一路同bb講要便便同安慰佢。要定時定候逗(或你用其他方式)令bb知要去便便。當然要食多啲生果及菜。要留意bb有無放屁。我當時都好困擾,加固後試過十天無便便,好得人驚。我b都overcome 到,你都一樣得!

伯爵府

我囝細個都是咁!
之後驚了 poop poop,
好多時都爆流血,我們抱住他浸暖水等他
容易d出來!
去萬寧買兒童金油條,落藥之後忍1mins
到。
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

伯爵府

我囝都是8-9個月開始是咁,
維持到3,4歲。
好多時我們都哭,見到好心痛
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

珍珠宮

回覆樓主

燥熱啊。

煲多D粥水比BB喝,最好加一些無硫磺的懷山(點點綠有賣)一起煲。

有時間再煲一些潤肺的雪耳百合杞子糖水。

子爵府

唔好食蕉、蘋果、米糊

食西梅蓉(大間的惠康有bb西梅蓉)、比利時長形啤梨蓉(多汁軟熟)

按摩肚、郁多d

子爵府

大廚勳章

回覆樓主:

試下轉奶粉,想當年我細女飲本地牌子奶粉( 蔗糖 ),每次開大都流血,心痛死我,之後轉左日本奶粉 ( 乳糖), 大便即刻軟化,重好暢順

大宅

回覆樓主

我仔之前都係加固後開始便秘,本身全奶時食能恩,便便好暢通,所以一定唔關奶粉,係固體問題。但8個月冇理由只食奶,我就大膽試早餐空肚食yogurt,食左幾日已有改善,我仔就食左兩個星期yogurt 早餐,之後便便雖然都偏硬但至少不用谷冇便秘。之後一直keep 住食yogurt 當下午茶至歲半。

子爵府

俾我會試轉奶粉。
同埋會試改唔係兩餐糊,兩餐糊我覺得太熱氣了。

珍珠宮

我看你的小朋友食物中缺油,你可買一枝純欖油,每次食粥加一點點進去。
讓油份滋潤便便而容易排出。
講個經驗你知,有小朋友自細長期便秘,家人以為健康飲食少鹽少油係最正確,但對幼兒係唔一定全對,後來提議只唔用調味料,煲有油份的肉湯加在粥內或用肉煲的紅米水,但米千萬不要煲到開花。
不開花的米水微涼去熱氣,油份滋潤便便容易排出,希望能用最自然的方法幫到你。

有不明白可再討論一下,有長期湊b經驗。

祝小朋友健健康康,快高長大。

首頁

尾頁

跳至