自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

或者我又講下我細佬同我仔既特徵係點啦,佢地兩個都係有自閉問題...

1 同老師講野,好多時唔望佢地,但基本上對住熟人會eye contact----我仔基本上都係咁,到依家都唔願望住人講野,以前日日見住同一個人,成年都唔同人講野唔望人唔同人打招呼,年幾後至會係咁2有反應...我細佬去到十三歲連同我呢個家姐傾偈,佢都會唔望住我講野,會漏口會緊張,眼神會好閃縮,唔知佢緊張D咩...去到十七歲仔至無呢個問題.

2 佢對數字,color, shape,時間,砌圖好有興趣,同佢出街或坐巴士只係顧住睇巴士number.---我細佬係咁囉,由細到大都好沉迷巴士,去到一個地步係連每架巴士型號既特性、優劣點都記到實,結果依家佢連溫哥華巴士公司老細同工程師都識,人地教埋佢點入行做巴士工程師...依家仲整埋個網黎同人講巴士,一得閒就四圍影巴士,風雨不改.之前有報導都話發現有好多自閉症既人都係沉迷巴士的.

3 老師話佢唔係太識表達自己,例如佢想同人玩,可能係會打人一下, 唔識點社交.---呢樣似我仔,我仔下下都用拍打人地既方式叫人同佢玩,連問都唔問.

4 老師話囝囝的語言發展比一般小朋友強.但係當老師同佢講道理時,例如佢打咗同學一下,老師話唔可以咁做,佢只會copy老師講的野,好似唔明咁.---我細佬嗰時又係比一般小朋友語言能力強,不過遇到老師係唔願講野;我仔嗰時就會copy人地講野,係理解唔到人地同佢講D乜,只會copy.

5 在公園唔鍾意同其他小朋友玩,在學校都係少同同學玩.---我仔都係唔主動同學校同學玩,永遠都會自己一個人坐同玩玩具,但佢去公園就會主動搵年紀大過佢既哥哥姐姐玩既...

6 老師話囝囝可以好專心做一樣野,例如用學習筷子夾野,佢可以夾好耐.---我仔以前都會係咁,只要佢有興趣既野都會玩好耐,老師試過同我講話我仔玩同一份玩具可以玩成個幾鐘,最後老師都夾硬同佢換過另一份玩具俾佢玩.不過呢D都好正常囉,個個人對於自己有興趣既野都可以專注到好耐,呢樣係我仔個精神科醫生講.

同埋您囝囝會唔會成日對D會轉會滾動既野特別有興趣?例如車輪、風扇...同埋會唔會經常望住玩住自己D手指玩好耐望好耐?

公爵府

Agree. You can take a look at 星期二檔案 - 我固執但我善良 at youtube and see if the persons in the cases have any similarity to your child. It is a program about 亞氏保家症 (Asperger Syndrome).

http://www.youtube.com/watch?v=RNYo4cn2gN8

原帖由 hinhei 於 09-2-16 22:17 發表
你可以去睇下有關

亞氏保家症 

的資料!!

大宅

原帖由 ckbee 於 09-2-16 23:01 發表
miffylai,
老師係話佢語言能力比其他同學強,學language比較快 (佢學校係英,普)話佢mug都識講(指英文).但冇講佢表達能力點,囝囝1.5 yr左右開始講野,佢平時想要mug,都會講到囉...表達能力應該係冇問題.

...

Autism must have speech delay. So aspergers is more likely.
But sometimes kids are really shy, they need a long time to get use to the environment. My little son don't ever talk to the teachers in school, he like to observe rather than participate in the group activities. But at home, he played with his elder brother whole day and v. sticky to my husband.
So u must observe how he behave at home.
Both autism and aspergers people has difficulty in establishing relationship with other people, that means all people, including parents.
So if your child has good relationship with either you or your husband, there should be no big problem.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wcandtt 於 09-2-16 22:23 發表
唔好等"正苦"啦,靠政府死得啦:;pppp: 你小朋友3歲,等得排期見兒科醫坐要9至12個月,再排 service 又等年幾,即係你個仔要5歲幾先可做 training............唉!!!!!

快d睇c+醫生啦。 ...

我個仔上年十二月排,經健康院,排左七個月,但我有一個朋友,佢個仔三歲,佢係家庭醫生取了信,然後去排,唔洗一個星期就見得(大家都係沙田區)

大宅

Except no.4,我個仔(細個時)同你個仔好相似.
我地都懷疑過佢有自閉症,佢基本上見人就避(有時仲驚到陣),3年kinder都冇咩同小朋友玩,去生日會坐埋一邊.對數字,邏輯好有興趣,亦很強(一樣係出街淨係睇numbers),語言表達&理解力強,但係佢唔鍾意同人講野. 專注力很高. 社交很差,一聽到要玩集体遊戲就好驚走埋一邊.對陌生環境的適應力很低.,性格固執.
後來我有幾次見到玩集体遊戲時佢雖然坐埋一邊,但係佢会睇人地玩&笑,我覺得佢未必是對人無興趣.咁我地亦盡量安排多d羣體生活比佢,逼下佢咁.
而家大大下,esp:升左小學後,情況好唔同,佢鍾意同小朋友玩,人地問野都会答下&望人,老師話佢响學校会主動舉手答問題,而且成日都好開心.當然,佢都係屬於靜d,social skills亦唔太好,但係唔会再有人覺得佢係自閉.

我鼓勵你如果好担心可以做評估,起碼專家比到意見你,我果時唔做係因為我諗冇人可以搞到佢入去見個專家.

同時,希望你留意下佢在家中同其他人的interaction. 好似我仔咁,我覺得雖然性格天生,但後天的環境可能令佢某d行為強化了.佢日頭係老人家揍,+工人姐姐,佢地就得阿仔好恐怖,我個仔要點佢地都聽,所以佢自小就對佢周圍環境fully control,咁本來social差既佢就更唔識同人相處.而我地果時雖然冇縱佢,但見佢怪怪地驚佢心理有問題都会就下佢,而家諗返亦唔係好的處理方法.
原帖由 ckbee 於 09-2-16 21:58 發表
我發現囝囝的問題如下:
1 同老師講野,好多時唔望佢地,但基本上對住熟人會eye contact
2 佢對數字,color, shape,時間,砌圖好有興趣,同佢出街或坐巴士只係顧住睇巴士number.
3 老師話佢唔係太識表達自己,例如佢想同人玩,可能係會打人一下, 唔識點社交.
4 老師話囝囝的語言發展比一般小朋友強.但係當老師同佢講道理時,例如佢打咗同學一下,老師話唔可以咁做,佢只會copy老師講的野,好似唔明咁.
5 在公園唔鍾意同其他小朋友玩,在學校都係少同同學玩.
6 老師話囝囝可以好專心做一樣野,例如用學習筷子夾野,佢可以夾好耐.

水晶宮

原帖由 mmmmm 於 09-2-17 10:03 發表

Autism must have speech delay. So aspergers is more likely.
But sometimes kids are really shy, they need a long time to get use to the environment. My little son don't ever talk to the teachers in s ...

唔一定架!至少亞氏保加症(自閉症一種)係無言語發展遲緩既問題,甚至乎佢地說話好有天份,只係社交嗰PART唔得囉.社交嗰PART需要做訓練教番佢地點去社交架.

小朋友去到八歲左右會大定咗,會難改善囉,所以若然留意到小朋友有呢類問題,真係要及早做個評估睇下係唔係,萬一真係既話,及早做訓練會對佢地有更大既幫助,始終呢D唔好拖.小朋友既時間好寶貴.

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-2-17 10:16 發表

社交嗰PART需要做訓練教番佢地點去社交架.

小朋友去到八歲左右會大定咗,會難改善囉,所以若然留意到小 ...
\
仔仔媽咪,
可否講下社交訓練係點架?
thx!

水晶宮

好媽媽勳章

係,亞氏保加症(自閉症一種)係無言語發展遲緩既問題
如果有言語發展遲緩既問題,就一定唔會係亞氏保加.

因為我初初都懷疑阿仔係亞氏保加,但幾個醫生都話亞氏保加症係唔會有言語發展遲緩既問題

唔一定架!至少亞氏保加症(自閉症一種)係無言語發展遲緩既問題,甚至乎佢地說話好有天份,只係社交嗰PART唔得囉.社交嗰PART需要做訓練教番佢地點去社交架.

小朋友去到八歲左右會大定咗,會難改善囉,所以若然留意到小 ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-2-17 09:40 發表
同埋您囝囝會唔會成日對D會轉會滾動既野特別有興趣?例如車輪、風扇...同埋會唔會經常望住玩住自己D手指玩好耐望好耐?

我個仔細時好鍾意睇上海飛髮鋪門口果d紅藍白色轉轉下果支野.
我見過一個A仔鍾意跟住天花掛扇自己轉成半粒鐘.

仲有,巴士:好似真係巴士迷唔係A仔都有其他personality disorder wor,好神奇! 你仲有冇keep個report,我想睇下.

大宅

仔仔媽咪,
佢對車呔有興趣,但又唔會望好耐,又唔會玩手指,但係好鍾意睇 /留意理髮店個d轉轉吓d燈.亦好留意燈呢樣野.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-2-17 09:40 發表

大宅

aspergers = 亞氏保加症

Aspergers is another syndrome v. similiar to autism, but it's not group under autism.

首頁

尾頁

跳至